Ο αριθμός των Αμερικανών εφήβων με καταθλιπτικές σκέψεις έχει αυξηθεί από το 2012.
Εξετάζοντας τα δεδομένα, είναι δυνατόν να αποκλείσουμε ορισμένους παράγοντες που μπορεί να τo προκαλέσουν, όπως η οικονομική ανισότητα και η ακαδημαϊκή πίεση.
Ο Jean Twenge, συγγραφέας του iGen, πιστεύει ότι όλα τα σημάδια δείχνουν την αύξηση της χρήσης smartphone ως πιθανή αιτία.
Το Twenge λέει ότι δεν είναι απαραίτητα ο χρόνος της οθόνης, αλλά ο χρόνος που χάθηκε από τα smartphones που θα μπορούσαν να δαπανηθούν σε πιο σημαντικές δραστηριότητες, όπως η προσωπική αλληλεπίδραση.
Γύρω στο 2012, κάτι άρχισε να πηγαίνει στραβά στη ζωή των εφήβων. Σε μόλις πέντε χρόνια μεταξύ του 2010 και του 2015, ο αριθμός των εφήβων των Η.Π.Α. που αισθάνθηκαν άχρηστοι και μελαγχολικοί – κλασικά συμπτώματα κατάθλιψης – αυξήθηκαν κατά 33% σε μεγάλες εθνικές έρευνες.
Οι απόπειρες αυτοκτονίας των εφήβων αυξήθηκαν κατά 23%. Ακόμα πιο ανησυχητικό, ο αριθμός των ατόμων ηλικίας 13 έως 18 ετών που διέπραξαν αυτοκτονία αυξήθηκε κατά 31%. Σε ένα νέο άρθρο που δημοσιεύθηκε στην Κλινική Ψυχολογική Επιστήμη, διαπιστώθηκε ότι οι αυξήσεις της κατάθλιψης, των προσπαθειών αυτοκτονίας και της αυτοκτονίας εμφανίστηκαν μεταξύ εφήβων από κάθε υπόβαθρο – πιο προνομιούχων και λιγότερο προνομιούχων, σε όλες τις φυλές και τις εθνότητες και σε κάθε περιοχή της χώρας .
Η ανάλυσή διαπίστωσε ότι η γενιά εφήβων που ονομάζεται “iGen” – όσοι γεννήθηκαν μετά το 1995 – είναι πολύ πιο πιθανό να παρουσιάσουν προβλήματα ψυχικής υγείας σε σχέση με την προηγούμενη γενιά των millennias (παιδιά της χιλιετίας) .
Τι συνέβη έτσι ώστε τόσοι περισσότεροι έφηβοι, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, να νιώθουν κατάθλιψη, να προσπαθούν να αυτοκτονήσουν και να πραγματοποιούν αυτοκτονία ;
Αφού μελετήθηκαν αρκετές μεγάλες έρευνες εφήβων για ενδείξεις, διαπιστώθηκε ότι όλες οι συσχετιζόντουσαν με μια σημαντική αλλαγή στη ζωή των εφήβων: την ξαφνική άνοδος του smartphone.
Επειδή τα έτη μεταξύ του 2010 και του 2015 ήταν περίοδος σταθερής οικονομικής ανάπτυξης και μείωσης της ανεργίας, είναι απίθανο η οικονομική δυσφορία να είναι ένας παράγοντας. Η ανισότητα των εισοδημάτων ήταν (και εξακολουθεί να είναι) ένα ζήτημα, αλλά δεν εμφανίστηκε ξαφνικά στις αρχές του 2010: Το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών διευρύνθηκε εδώ και δεκαετίες.
Διαπιστώθηκε ότι ο χρόνος που οι έφηβοι ξόδεψαν για την εργασία μεταξύ του 2010 και του 2015, απέκλεισαι ουσιαστικά την ακαδημαϊκή πίεση ως αιτία.
Ωστόσο, σύμφωνα με το Κέντρο Έρευνας Pew, η ιδιοκτησία smartphone πέρασε το όριο 50 τοις εκατό στα τέλη του 2012 – ακριβώς όταν άρχισε να αυξάνεται η εφηβική κατάθλιψη και η αυτοκτονία. Μέχρι το 2015, το 73% των εφήβων είχε πρόσβαση σε ένα smartphone.
Όχι μόνο η χρήση smartphone και η κατάθλιψη αυξάνονται ταυτόχρονα, αλλά ο χρόνος που δαπανάται στο διαδίκτυο συνδέεται με θέματα ψυχικής υγείας σε δύο διαφορετικά σύνολα δεδομένων.
Διαπιστώθηκε ότι οι έφηβοι που περάσανε πέντε ή περισσότερες ώρες την ημέρα στο διαδίκτυο ήταν 71% πιθανότερο από εκείνους που πέρασαν μόνο μία ώρα την ημέρα να έχουν τουλάχιστον έναν παράγοντα κινδύνου αυτοκτονίας (κατάθλιψη, σκέψη για αυτοκτονία, κάνοντας σχέδιο αυτοκτονίας ή απόπειρα αυτοκτονίας) . Συνολικά, οι παράγοντες κινδύνου αυτοκτονίας αυξήθηκαν σημαντικά μετά από δύο ή περισσότερες ώρες την ημέρα στο διαδίκτυο.
Η αλληλεπίδραση με τους ανθρώπους πρόσωπο με πρόσωπο είναι μία από τις βαθύτερες πηγές της ανθρώπινης ευτυχίας. Χωρίς αυτό, η διάθεσή μας αρχίζει να χαλάει και ακολουθεί συχνά η κατάθλιψη. Το να αισθάνεται κάποιος κοινωνικά απομονωμένος είναι επίσης ένας από τους κύριους παράγοντες κινδύνου για αυτοκτονία.
Διαπιστώθηκε ότι οι έφηβοι που πέρασαν περισσότερο χρόνο από τον μέσο όρο στο διαδίκτυο και λιγότερο χρόνο από τον μέσο όρο σε επαφή με τους φίλους, ήταν πιο πιθανό να έχουν κατάθλιψη.
Από το 2012, αυτό συνέβη μαζικά: Οι έφηβοι έχουν ξοδέψει λιγότερο χρόνο σε δραστηριότητες που είναι γνωστό ότι ωφελούν την ψυχική υγεία (προσωπική κοινωνική αλληλεπίδραση) και περισσότερο χρόνο σε δραστηριότητες που μπορεί να τις βλάψουν (online).
Οι έφηβοι επίσης κοιμούνται λιγότερο, και οι έφηβοι που περνούν περισσότερο χρόνο στα τηλέφωνά τους είναι πιο πιθανό να μην κοιμούνται αρκετά. Το να μην κοιμηθεί κάποιος αρκετά είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για την κατάθλιψη, οπότε αν τα smartphones προκαλούν λιγότερο ύπνο, αυτό από μόνο του θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί η κατάθλιψη και η αυτοκτονία αυξήθηκαν τόσο ξαφνικά.
Η κατάθλιψη και η αυτοκτονία έχουν πολλές αιτίες.
Η γενετική προδιάθεση, το οικογενειακό περιβάλλον, ο εκφοβισμός και ψυχολογικά τραύματα μπορούν να παίξουν κάποιο ρόλο.
Ορισμένοι έφηβοι θα βιώσουν προβλήματα ψυχικής υγείας ανεξάρτητα από την εποχή που ζούσαν.
Ωστόσο, ορισμένοι ευάλωτοι έφηβοι που διαφορετικά δεν θα είχαν προβλήματα ψυχικής υγείας μπορεί να έχουν πέσει στην κατάθλιψη εξαιτίας του υπερβολικού χρόνου της οθόνης, της ανεπαρκούς κοινωνικής αλληλεπίδρασης, του ανεπαρκούς ύπνου ή του συνδυασμού και των τριών.
Μπορεί να υποστηριχθεί ότι είναι πολύ νωρίς για να συνιστούμε λιγότερο χρόνο οθόνης, δεδομένου ότι η έρευνα δεν είναι απολύτως οριστική. Ωστόσο, η μείωση του χρόνου οθόνης – ας πούμε, σε δύο ώρες την ημέρα ή λιγότερο – είναι αναγκαίο. Αντίθετα, το να μην κάνετε τίποτα – δεδομένων των πιθανών συνεπειών της κατάθλιψης και της αυτοκτονίας – είναι επικίνδυνο.
Δεν είναι πολύ νωρίς για να σκεφτούμε τον περιορισμό της οθόνης. ας ελπίσουμε ότι δεν είναι πολύ αργά.