Είναι εφικτή η εργασία στην εγκυμοσύνη; Είστε έγκυος και αναρωτιέστε αν μπορείτε παράλληλα να εργάζεστε με ασφάλεια για την υγεία σας; Το παρακάτω άρθρο θα σας λύσει όλες σας τις απορίες.
Μπορεί να εργάζεται μια γυναίκα που κυοφορεί;
Η απάντηση στο παραπάνω ερώτημα σχετίζεται με την υγεία της γυναίκας, την υγεία του εμβρύου και τον τύπο εργασίας της.
Αν εσείς και το μωρό σας είστε υγιείς και η εργασία σας δεν εμπεριέχει κινδύνους μεγαλύτερους απ’ αυτούς που συναντά κανείς στην καθημερινή του ζωή, τότε μπορείτε να εργαστείτε την περίοδο της εγκυμοσύνης σας μέχρι τον τοκετό και να επιστρέψετε κάποιες εβδομάδες μετά τον τοκετό.
Eργασία κατά την εγκυμοσύνη: Ορισμένες γυναίκες πρέπει να ελαττώσουν ή να σταματήσουν
Πριν σας ζητήσει ο γιατρός σας να σταματήσετε να εργάζεστε αυτό το διάστημα, θα λάβει υπόψη του αρκετούς παράγοντες, όπως τη συνολική σας υγεία, τη συναισθηματική σας κατάσταση, τον τρόπο που εξελίσσεται η εγκυμοσύνη, την ηλικία σας και το ιστορικό σας με προηγούμενες γέννες ή αποβολές.
Είναι επίσης σημαντικό το είδος της εργασίας που κάνετε, το πόσες ώρες εργάζεστε και το αν τα επαγγελματικά σας καθήκοντα θα μπορούσαν να βλάψουν το έμβρυο.
Η εργασία στην εγκυμοσύνη μπορεί να γίνει πιο εύκολη αν ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές:
• Σηκώστε ψηλά τα πόδια σας. Στηρίξτε τα σ’ ένα κουτί ή σκαμπό κάτω απ’ το γραφείο σας.
• Φορέστε άνετα παπούτσια.
• Ντυθείτε άνετα.
• Πίνετε πολύ νερό. Κρατήστε στο γραφείο σας ένα ψηλό ποτήρι και γεμίστε το συνέχεια.
• Κάντε άνετο το γραφείο σας. Τοποθετήστε το γραφείο και τη καρέκλα σε όσο το δυνατόν πιο άνετη θέση και κάντε ένα διάλειμμα απ’ τον υπολογιστή για να μη μουδιάσουν τα δάχτυλά σας.
• Ξεκουραστείτε όσο μπορείτε. Μην επιβαρύνετε το σώμα και το μυαλό σας.
• Φροντίστε να έχετε ένα θρεπτικό, ισορροπημένο γεύμα πλούσιο σε φυτικές ίνες για ν’ αποφύγετε τη δυσκοιλιότητα. Επίσης, αποφύγετε τον καφέ.
• Αποφύγετε τυχόν κινδύνους στο χώρο εργασίας σας.
• Μειώστε το στρες. Αν δεν μπορείτε να εξαλείψετε αυτόν τον παράγοντα στη δουλειά σας, τουλάχιστον προσπαθήστε να τον χαλιναγωγήσετε παίρνοντας βαθιές ανάσες ή απλώς περπατώντας.
• Δεχτείτε τη βοήθεια των συναδέλφων σας. Αν θέλουν να σας φροντίσουν, αφήστε τους να το κάνουν. Θεωρήστε τον εαυτό σας τυχερό που έχει μια τέτοια υποστήριξη. Είναι μια σπάνια και ιδιαίτερη περίοδος της ζωής σας και θα ήταν ντροπή να υποκριθείτε πως δεν έχει αλλάξει τίποτα. Εκμεταλλευτείτε λοιπόν τη βοήθεια στο έπακρο.
• Κάντε διαλείμματα. Αν ήσαστε όρθια για πολλή ώρα, καθίστε και σηκώστε τα πόδια ψηλά, ενώ αν καθόσασταν για πολλή ώρα, περπατήστε κάθε δύο ώρες. Έτσι θα μειωθεί το οίδημα των ποδιών και θα νιώθετε πιο άνετα. Επίσης, κάντε λίγες ασκήσεις τεντώματος για να προστατεύσετε την πλάτη σας.
Διαβάστε επίσης: “Πότε ανακοινώνουμε την εγκυμοσυνη στην δουλεια;”
Μπορώ να εργάζομαι μέχρι να γεννήσω;
Τυπικά, μπορείτε να εργαστείτε όσο θέλετε. Το πότε θα πάρετε την άδεια μητρότητας, είναι δική σας επιλογή. Εκτός αν ασθενείτε για λόγο που σχετίζεται με την εγκυμοσύνη, τον τελευταίο μήνα πριν τον τοκετό.
Σ’ αυτήν την περίπτωση, ο εργοδότης σας μπορεί να σας δώσει την άδεια μητρότητας αμέσως. Κατά το τέλος της εγκυμοσύνης, θα παρατηρήσετε πως κουράζεστε πολύ εύκολα, γι’ αυτό πάρτε την άδεια το συντομότερο δυνατόν.
Και μην παριστάνετε την ηρωίδα. Αν έχετε το περιθώριο να αρχίσετε την άδεια μητρότητας μια-δυο βδομάδες πριν τον τοκετό, χρησιμοποιήστε τη για να ξεκουραστείτε, να προετοιμαστείτε και να χαρείτε.
Θυμηθείτε πως αυτός μπορεί να είναι ο τελευταίος ποιοτικός χρόνος που περνάτε με τον εαυτό σας για πολύ καιρό… Διαβάστε επίσης Πως θα είστε άνετη, κατά την κυοφορία, στον εργασιακό χώρο;
Είναι επικίνδυνες οι δουλειές που απαιτούν μεγάλη σωματική άσκηση κατά την εγκυμοσύνη;
Μια απαιτητική δουλειά μπορεί να είναι πολύ δύσκολη, ακόμη και επικίνδυνη προς το τέλος της κύησης. Ο εργοδότης σας πρέπει να επανεκτιμά διαρκώς ενδεχόμενους κινδύνους στο εργασιακό περιβάλλον.
Επίσης, αν το περιβάλλον στο οποίο εργαζόσαστε ήταν ακίνδυνο στην αρχή της εγκυμοσύνης, πιθανόν να είναι επικίνδυνο όσο αυτή εξελίσσεται.
Αν η δουλειά σας αφορά σε σωματική κοπιαστική εργασία, είναι ευθύνη του εργοδότη σας να βρει την κατάλληλη εναλλακτική θέση για εσάς.
Αν κάνετε μια κοπιαστική δουλειά, πείτε το στο γιατρό σας. Αν εκείνος πιστεύει πως πρέπει να μειώσετε τις δραστηριότητές σας, ο εργοδότης σας είναι υποχρεωμένος να σας βρει ένα εναλλακτικό πόστο ή να σας δώσει άδεια πλήρων αποδοχών για όσο διάστημα χρειαστεί, έτσι ώστε ν’ αποφευχθεί ο κίνδυνος. Διαβάστε επίσης Αλλαγή Δεδομένων για την άδεια μητρότητας διάρκειας 6 μηνών στις γυναίκες
Είναι επικίνδυνη η εργασία στην εγκυμοσύνη μπροστά από έναν υπολογιστή ;
Δεν υπάρχουν αποδείξεις που να πιστοποιούν πως η εργασία μπροστά απ’ τον υπολογιστή μπορεί να βλάψει το έμβρυο που κυοφορεί μια γυναίκα.
Αν έχω επιπλοκές στη διάρκεια της κύησης, πρέπει να σταματήσω να εργάζομαι;
Συζητήστε με το γιατρό σας, ο οποίος θα σας συμβουλεύσει ανάλογα με την κατάστασή σας.
Συνιστάται όμως να σταματήσετε αν στο παρελθόν γεννήσατε περισσότερα από ένα πρόωρα μωρά, αν πάσχετε από διαβήτη ή υψηλή πίεση, αν έχετε ιστορικό αποβολών ή αν περιμένετε δίδυμα.