Μια βόλτα στο πάρκο, ένας περίπατος στη γειτονιά, το παιχνίδι στην παιδική χαρά αλλά και το ίδιο σας το σπίτι σε περίπτωση που είσαστε ζωόφιλοι, μπορεί να φέρει το παιδί σας σε επαφή με ένα χαρούμενο, παιχνιδιάρικο ή και θυμωμένο σκυλάκι.
Η σχέση ανάμεσα σε ένα σκύλο και σε ένα παιδί είναι ιδιαίτερη και η επικοινωνία τους συχνά προβληματική.
Από την μία πλευρά, πολλοί σκύλοι που δεν έχουν μεγαλώσει με την παρουσία ενός παιδιού είναι λογικό να τα φοβούνται.
Από την άλλη πλευρά, αυτό συμβαίνει γιατί τα παιδιά δε συμπεριφέρονται σαν έναν ενήλικα, καθώς κάνουν απότομες κινήσεις , τρέχουν γρήγορα, κουνάνε τα χέρια τους, και οι νότες τους είναι ψηλές.
Τα παραπάνω χαρακτηριστικά εξωθούν την επιθετική συμπεριφορά ενός σκύλου, η οποία πηγάζει σχεδόν πάντα από τα αρνητικά συναισθήματα του σκύλου και όχι από το χαρακτήρα του.
Τα περισσότερα παιδιά, ιδιαίτερα αυτά που είναι κάτω των οχτώ ετών, μπορεί με την συμπεριφορά τους να ενοχλήσουν άθελα τους ένα σκύλο και συνάμα να μην καταλάβουν ότι ο σκύλος ενοχλείται και να επαναλάβουν τη συγκεκριμένη συμπεριφορά.
Έτσι,το δάγκωμα σε αυτή την περίπτωση είναι η τελευταία εναλλακτική ενός σκύλου όταν δεν μπορεί να περάσει με άλλους τρόπους το μήνυμα του ότι οι γύρω του τον ενοχλούν και τον φοβίζουν.
Πώς μπορείτε να προστατέψετε τα αθώα και άπειρα παιδιά σας από τις απρόβλεπτες αντιδράσεις ενός σκύλου, είτε στο δρόμο, είτε μέσα στο σπίτι;
Η καλύτερη προστασία για τα παιδιά σας αλλά και για εσάς απέναντι στο δάγκωμα ενός σκύλου, είναι η πλήρης κατανόηση της συμπεριφοράς του. Γιατί παρόλο που τα σκυλιά είναι το πιο φιλικό κατοικίδιο που θα μπορούσε να επιλέξει κανείς, υπάρχουν μερικές περιπτώσεις στις οποίες χρησιμοποιούν το δάγκωμα ως αντίδραση. Σύμφωνα με τους κτηνίατρους, υπάρχουν επτά βασικοί λόγοι για τους οποίους ένα σκυλί μπορεί να νιώσει την ανάγκη να δαγκώσει κάποιον.
- Όταν νιώσει φόβο ή τρομάξει από κάποια απότομη κίνηση, ή τον τόνο της φωνής του ανθρώπου που έχει απέναντί του.
- Αν νιώσει πως η περιοχή του απειλείται, ή όταν τον ενοχλήσουν την ώρα που τρώει ή παίζει με κάποιο αγαπημένο του παιχνίδι.
- Πάνω στο παιχνίδι από ενθουσιασμό ή όταν το παιδί προσπαθήσει να τον αγκαλιάσει ή να σκαρφαλώσει πάνω του γιατί έτσι νιώθει ότι υπονομεύεται η υπεροχή και η κυριαρχία του.
- Αν νιώθει αβεβαιότητα για κάποια άγνωστη κατάσταση.
- Αν έχει εκπαιδευτεί να είναι επιθετικός απέναντι στους άλλους.
- Αν νιώσει πόνο ή νευρικότητα
- Όταν το προκαλέσουν, ή όταν είναι άρρωστο ή κοιμάται.
Τι πρέπει να κάνετε όταν νομίζετε ότι ένας σκύλος θα σας δαγκώσει;
Δεν αφήνουμε ποτέ μόνο του ένα παιδί με ένα σκύλο που δεν γνωρίζει και, κυρίως, δεν αφήνουμε ποτέ τα μωρά και τα πολύ μικρά παιδιά μόνα στο ίδιο δωμάτιο,καθώς ο σκύλος μας ακόμα και χωρίς να το θέλει, μπορεί προκαλέσει κάποιο τραύμα στο παιδί, πάνω στο παιχνίδι
Επιπλέον, αν βρεθούμε κοντά σε αδέσποτα σκυλιά ή σε σκύλους που δεν μας γνωρίζουν κρατάμε το παιδί μας αγκαλιά. Οι σκύλοι μπορεί να κάνουν πιο εύκολα επίθεση σε παιδιά, καθώς ζωτικά μέρη του σώματος των παιδιών, όπως ο λαιμός, βρίσκονται κοντά στο ύψος ενός σκύλου.
Σε περίπτωση που το παιδί σας νομίζει ότι απειλείται από κάποιον σκύλο, το πρώτο πράγμα που πρέπει να του πείτε να κάνει είναι να παραμείνει ήρεμο, να μην αρχίσει να τρέχει, να μην του γυρίσει την πλάτη, ούτε να αρχίσει να φωνάζει και να το κοιτάει στα μάτια.
Η καλύτερη αντιμετώπιση είναι να παραμείνει ακίνητο μέχρι να φύγει ο σκύλος, ή με αργά βήματα και ήρεμες κινήσεις να αρχίσει να οπισθοχωρεί μέχρι να ξεφύγει και να απομακρυνθεί από το σκύλο.
Σε περίπτωση που υπάρχει κόσμος τριγύρω και το παιδί σας αποφασίσει να ζητήσει βοήθεια, πείτε του να το κάνει με όσο πιο ήρεμη και σταθερή φωνή γίνεται.
Στη δυσάρεστη περίπτωση που τελικά ο σκύλος επιτεθεί και ρίξει το παιδί κάτω, τότε θα πρέπει να κουλουριαστεί σαν μπάλα και να βάλει τα χέρια του πάνω από το κεφάλι και το λαιμό του για να καλύψει το πρόσωπό του.
Κι αν τελικά ο σκύλος δαγκώσει το παιδί σας;
Η πρώτη κίνηση που θα πρέπει να κάνει το παιδί σας είναι να ενημερώσει αμέσως είτε εσάς είτε οποιονδήποτε βρίσκεται κοντά του εκείνη τη στιγμή.
Η επόμενη κίνηση φυσικά είναι να καθαριστεί και να απολυμανθεί η πληγή από κάποιον ενήλικα και στη συνέχεια να μεταφέρετε το παιδί σε ένα νοσοκομείο, για να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.
Όσο για το σκύλο:
-Σε περίπτωση που είναι αδέσποτος θα πρέπει να ειδοποιηθεί η αστυνομία για να τον μαζέψει αφού θα είναι επικίνδυνος και απέναντι σε άλλα παιδάκια και περαστικούς.
-Εάν ο σκύλος είναι του σπιτιού, τότε θα πρέπει να παρατηρήσετε προσεκτικά τη συμπεριφορά του για να διακρίνετε μήπως υπάρχει κάτι περίεργο.
Γιατί όσο αξιαγάπητα κι αν είναι τα σκυλιά, το γεγονός ότι είναι ζώα παραμένει και το δάγκωμα είναι γι’ αυτά ένας τρόπος άμυνας και αυτοπροστασίας.