Οι αλλαγές που φέρνει στη διάθεσή και στο σώμα σας ο πελαργός
Μάθατε ότι είστε έγκυος και πετάτε από χαρά. Σας πλημμυρίζουν συναισθήματα ευτυχίας, τα οποία, όμως, μετά από μερικές εβδομάδες διαδέχονται με ταχύτητα αστραπής ο εκνευρισμός, η απαισιοδοξία και οι αρνητικές σκέψεις. Εκεί που είστε πανευτυχείς, νιώθετε υπέρμετρη αγωνία. Μα τι σας συμβαίνει;
Δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε και να πλημμυρίζουν συναισθήματα πανικού! Η μέλλουσα μαμά συχνά παραπονιέται ότι αισθάνεται υπερβολικά ευσυγκίνητη και ευάλωτη. Αυτό συμβαίνει γιατί αυξάνονται τα επίπεδα κάποιων ορμονών και αναστατώνουν την ισορροπία του οργανισμού. Οι περισσότερες γυναίκες εμφανίζουν παρόμοια συμπτώματα, από την έκτη εβδομάδα εγκυμοσύνης τους. Αυτή η εναλλαγή των συναισθημάτων έχει ως αποτέλεσμα τα ξαφνικά ξεσπάσματα, τις φοβίες αλλά και τα δάκρυα, χωρίς κανέναν προφανή λόγο! Κατά κανόνα, ωστόσο, τα «ενοχλητικά» αυτά συμπτώματα αρχίζουν να υποχωρούν αισθητά μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου, καθώς στο δεύτερο τρίμηνο σταθεροποιούνται οι ποσότητες των ορμονών. Τότε, θα αρχίσετε να νιώθετε καλύτερα και με πιο ισορροπημένη διάθεση.
Τα αίτια των μεταβολών της διάθεσης στην εγκυμοσύνη
Η «έκρηξη» των ορμονών
Όπως έχουμε ήδη τονίσει, τα κύρια αίτια των μεταβολών της διάθεσης εντοπίζονται στην αναστάτωση που προκαλεί στον οργανισμό της μέλλουσας μαμάς η αύξηση των ορμονών. Οι ορμόνες, άλλωστε, δεν ελέγχουν μόνο συγκεκριμένες διαδικασίες στο σώμα, αλλά επηρεάζουν σημαντικά τα συναισθήματα και τη σκέψη μας.
Φόβοι και ανησυχίες εγκύων κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης:
- Μια περαιτέρω αιτία των απότομων μεταβολών της διάθεσης είναι και το γεγονός ότι οι φάσεις των έντονων αλλαγών στη ζωή συνοδεύονται, σχεδόν πάντοτε, από αμφιβολίες και ανησυχίες. Όλοι λίγο-πολύ αισθανόμαστε φόβο μπροστά στις αλλαγές –ακόμη και όταν θεωρούμε ότι ο αντίκτυπός τους στη ζωή μας θα είναι θετικός!
- Ακόμη και αυτό, όμως, όσο δυσάρεστο και αν σας φαίνεται, είναι απολύτως κατανοητό και φυσιολογικό, δεδομένου ότι συχνά στη διάρκεια της εγκυμοσύνης ξυπνάνε ασυνείδητοι φόβοι: «Μπορώ να αναλάβω την ευθύνη για ένα άλλο ζωντανό πλάσμα, το οποίο επιπλέον θα εξαρτάται αποκλειστικά από μένα;», «Θα αντέξει τις πιέσεις ο γάμος μου;», «Ποιος θα ενδιαφερθεί να καλύψει τις δικές μου ανάγκες;».
- Το καλύτερο που έχετε να κάνετε στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι να αποδεχτείτε ,ως δεδομένες, τις ανησυχίες σας .Προσπαθήσετε να δημιουργήσετε ένα αντίβαρο ασχολούμενη με εποικοδομητικές δραστηριότητες, που θα απομακρύνουν τη σκέψη σας από οτιδήποτε αρνητικό.
- Δοκιμάστε να κάνετε συχνούς περιπάτους, να συναντάτε φίλους και συγγενείς, να πηγαίνετε στο σινεμά ή στο θέατρο και να απολαύσετε όλα όσα θέλατε πάντοτε να κάνετε και για τα οποία το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα σας μείνει χρόνος μετά τη γέννηση του μωρού σας.
Η αγωνία πριν από τον τοκετό:
Ορισμένες γυναίκες, πάλι, αισθάνονται κύματα φόβου να τις κατακλύζουν μπροστά στην ιδέα του τοκετού και των οδυνών που τον συνοδεύουν, με αποτέλεσμα να κλυδωνίζονται μεταξύ αισθημάτων χαράς και πανικού. Μπορεί να υπάρχουν φορές που ανυπομονείτε να κρατήσετε το νεογέννητο μωράκι σας στην αγκαλιά σας και άλλες που απλώς αισθάνεστε φόβο και αγωνία.
- Προσπαθήστε να αντιμετωπίσετε τις μεταβολές αυτές στη διάθεσή σας ως μια απολύτως φυσιολογική συνέπεια της εγκυμοσύνης σας και των αλλαγών που τη συνοδεύουν.
- Μιλήστε για τους φόβους σας στο γιατρό σας, ώστε να λύσετε όλες τις πιθανές σας απορίες, γεγονός που θα σας καθησυχάσει για να μπορέσετε να διανύσετε με ηρεμία το χρονικό διάστημα μέχρι τον τοκετό και να απολαύσετε τη στιγμή που θα κοιτάξετε για πρώτη φορά το αγγελούδι που μόλις φέρατε στον κόσμο…
Εγκυμοσύνη και στοματική υγιεινή :
- Κάτι που δεν είναι ευρέως γνωστό, αλλά θα πρέπει να το γνωρίζετε, είναι ότι στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου της κύησης καλό θα είναι να αποφεύγετε οποιαδήποτε οδοντιατρική πράξη, εκτός αν πρόκειται για τις συνήθεις μικροεπεμβάσεις (π.χ. σφραγίσματα), που μπορούν να γίνουν με τοπική αναισθησία χωρίς κανένα πρόβλημα. Οι μακροχρόνιες αγωγές και θεραπείες, πάντως, καλό είναι να αναβάλλονται για μετά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης ή και αργότερα.
- Αν, ωστόσο, αρχίσετε να αντιμετωπίζετε την ουλίτιδα της εγκυμοσύνης, δηλαδή τα ούλα σας ματώνουν, πρήζονται και παρατηρείτε μια ασυνήθιστη κακοσμία, μην ανησυχήσετε, είναι κάτι που συμβαίνει στην πλειοψηφία των μελλοντικών μαμάδων. Παρ’ όλα αυτά επικοινωνήστε άμεσα με τον οδοντίατρό σας για να σας δώσει την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή.
Προσέξτε τα μάτια σας!
Οι ορμονικές αλλαγές που υφίσταται ο οργανισμός σας κατά την εγκυμοσύνη, επιδρούν συχνά και στην όρασή σας, με αποτέλεσμα να εμφανίσετε μυωπία ή να επιδεινωθεί η ήδη υπάρχουσα. Το γεγονός αυτό, ωστόσο, δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας, καθώς μετά τη γέννηση του μικρού σας, η όρασή σας θα επανέλθει στα φυσιολογικά της επίπεδα. Αν, όμως, φοράτε φακούς επαφής, καλό θα ήταν να τους εγκαταλείψετε προσωρινά ,κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας, καθώς οι αλλαγές που υφίσταται ο κερατοειδής μπορεί να κάνουν δύσκολη την εφαρμογή τους, αλλά και να αυξήσουν την πιθανότητα μικροτραυματισμών και μολύνσεων.
Όμορφο στήθος στην εγκυμοσύνη :
Η εγκυμοσύνη και ο θηλασμός που ακολουθεί είναι μια απαιτητική για το στήθος σας περίοδος, καθώς το βλέπετε να μεταμορφώνεται, να αλλάζει διαστάσεις, να χαλαρώνει και να χάνει τη σφριγηλότητά του. Μη χάνετε το κουράγιο σας, όμως. Με συστηματική φροντίδα θα μπορείτε στο τέλος της εγκυμοσύνης σας να είστε το ίδιο περήφανη για το στήθος σας όσο ήσασταν και στην αρχή της.
- Φροντίστε το στήθος σας από τις πρώτες κιόλας μέρες της εγκυμοσύνης σας με υποαλλεργικές κρέμες από φυτικά έλαια, τόσο για την ενυδάτωση και την ενίσχυση της ελαστικότητάς του όσο και για την αποφυγή των αντιαισθητικών ραγάδων.
- Επενδύστε επίσης σε βαμβακερούς στηθόδεσμους εγκυμοσύνης. Αποφύγετε, τις μπανέλες, καθώς η πίεση που ασκούν στο στήθος έχει κατηγορηθεί για την εμφάνιση μαστίτιδας αλλά και για την παρεμπόδιση της ανάπτυξης των γαλακτοφόρων αδένων.
- Η διατήρηση της φόρμας του στήθους σας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και από τη σωστή και ισορροπημένη διατροφή σας. Προσπαθήστε να καταναλώνετε τρόφιμα τα οποία περιέχουν βιταμίνη Α και Ε σε συνδυασμό με τη βιταμίνη C και να μειώσετε την κατανάλωση καφεΐνης και ζωικών λιπαρών.
- Προσπαθήστε τέλος να εντάξετε την ελαφριά γυμναστική στο πρόγραμμά σας. Το κολύμπι θεωρείται ιδανική άσκηση για τις μέλλουσες μαμάδες. Αν, ωστόσο, το θεωρείτε πολυτέλεια λόγω έλλειψης χρόνου, δοκιμάστε τις ειδικές συσκευές υδρομασάζ που μπορείτε να εγκαταστήσετε εύκολα στο μπάνιο σας και προτιμήστε το κρύο νερό που έχει την ιδιότητα να συσφίγγει τους μυς.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ :
-
Ψυχολογία εγκύου: Ποιοι είναι οι πιο συχνοί φόβοι τους, κατά την εγκυμοσύνη;
-
Οι αλλαγές κατά το 1ο τρίμηνο της κύησης
-
Β χοριακή και ορμονικές μεταβολές στην εγκυμοσύνη : Όλα όσα θέλετε να ξέρετε!