Πρόκειται για μια απλή αλλά χρηστική αναφορά με πέντε σημεία, που αγγίζουν την καθημερινή συμπεριφορά των γονέων προς το νεογέννητο μωρό τους.Η έλευση μιας νέας ζωής στην οικογένεια είναι ένα γεγονός συνταρακτικό που γεμίζει ευτυχία τους νέους γονείς.
Συνοδεύεται όμως, ιδίως αν είναι το πρώτο μωρό, με αγωνία και προβληματισμούς για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να το φροντίζουν. Σίγουρα δεν υπάρχουν απόλυτες οδηγίες χρήσεως για το μεγάλωμα των βρεφών! Μερικά βασικά σημεία όμως θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της ανασφάλειας των γονιών, ιδίως των μητέρων.
Μεγάλωμα μωρού – Συμβουλή πρώτη :
Είστε ό,τι κυρίως χρειάζεται το μωρό σας. Θέλει τη στοργή σας, την αγκαλιά σας, την τροφή που θα του δώσετε. Αν θηλάζετε, ακολουθείστε το ρυθμό του. Όταν θέλει, όσο θέλει. Μην το ξυπνάτε όταν κοιμάται. Ταΐστε το και ανά δυο ώρες αν ζητάει. Μην αγχωθείτε. Το γάλα σας είναι ικανό να καλύψει τις ανάγκες του μετά τις λίγες πρώτες μέρες μέχρι να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις του.
Αν για κάποιο λόγο δεν έχετε γάλα, ο γιατρός σας θα σας βοηθήσει να βρείτε ένα καλό υποκατάστατο ανάλογα με τις ανάγκες του παιδιού σας. Να θυμάστε ότι η όλη στάση σας στη διάρκεια του φαγητού, η ζεστασιά σας, η φροντίδα σας, είναι πολύ σημαντικά άσχετα με το είδος του γάλακτος που δίνετε – δικό σας ή ξένο.
Μεγάλωμα μωρού – Συμβουλή δεύτερη:
Δεχθείτε ότι για τους πρώτους ένα – δύο μήνες θα δυσκολευτείτε να κοιμηθείτε το βράδυ, γιατί το μωρό σας συνήθως κάνει τη μέρα νύχτα. Είναι ένα στάδιο που περνούν τα περισσότερα παιδιά. Ακολουθείστε πάλι το ρυθμό του.
Σε λίγο καιρό θα ρυθμίσει και αυτό το θέμα μόνο του. Φροντίστε μόνο να κοιμάστε κι εσείς όταν μπορείτε τις ώρες που κοιμάται το νεογέννητο μωράκι σας. Δεν είναι ανάγκη να κάνετε όλες τις δουλειές στο σπίτι.
Μεγάλωμα μωρού – Συμβουλή τρίτη:
Φροντίστε να υπάρχει η σωστή θερμοκρασία στο σπίτι. Αν είναι χειμώνας, για παράδειγμα, χρειάζεται μια θερμοκρασία 20 – 22 βαθμούς Κελσίου και η κατάλληλη υγρασία. Μην το συνηθίσετε σε πολύ ζέστη και σε πολλά ρούχα. Γίνεται πιο ευαίσθητο έτσι στις απότομες αλλαγές θερμοκρασίας.
Μεγάλωμα μωρού – Συμβουλή τέταρτη:
Ξεκινήστε τους κατάλληλους εμβολιασμούς μετά το δεύτερο μήνα. Ακολουθείστε πιστά το πρόγραμμα που σας δίνει ο /η παιδίατρός σας. Όλα τα εμβόλια που είναι υποχρεωτικά πρέπει να γίνουν. Είναι ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα της ιατρικής, η πρόληψη αυτών των βαρειών ασθενειών στα παιδιά.
Μεγάλωμα μωρού – Συμβουλή πέμπτη:
Μην πελαγώσετε ακούγοντας συμβουλές από τη μαμά, την πεθερά, τη γειτόνισσα. Όλοι έχουν την εμπειρία τους, αλλά οι οδηγίες των γιατρών βασίζονται σε άπειρες παρατηρήσεις και επιστημονικά δεδομένα και είναι οι πιο κατάλληλες για να ακολουθήσετε.
Μην διστάζετε να ρωτάτε το γιατρό σας για οποιαδήποτε απορία σας, ακόμα και αν φαίνεται απλοϊκή. Στη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου οι ιατρικές εξετάσεις του παιδιού γίνονται περίπου ανά μήνα. Είναι λοιπόν εύκολο να εντοπιστούν προβλήματα και να απαντηθούν ερωτήσεις που παρουσιάζονται σε αυτή την πρώτη περίοδο της ανάπτυξης.
Και τέλος, θυμηθείτε ότι το σημαντικότερο είναι να χαρείτε αυτές τις στιγμές, με όλη την κούραση που περιέχουν. Σας δίνουν μια ανεπανάληπτη αίσθηση ολοκλήρωσης και ευτυχίας. Αυτό είναι που τελικά θα μείνει καθώς το μωρό σας θα μεγαλώνει.
Ελένη Δημιώτου
Παιδίατρος
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ :