Τσούχτρες και μέδουσες! Τα πιο περίεργα όντα του βυθού
Ένας ακόμη κίνδυνος που παραμονεύει κάθε χρόνο στις ελληνικές θάλασσες είναι η γνωστή μας μέδουσα ή τσούχτρα, της οποίας το τσίμπημα μολονότι δεν είναι επικίνδυνο για τη σωματική μας ακεραιότητα, είναι ιδιαίτερα επώδυνο.
Το τσίμπημα της τσούχτρας σπάνια οδηγεί σε σοβαρά προβλήματα, εκτός αν το παιδί σας είναι αλλεργικό, οπότε και μπορεί να οδηγήσει στην εκδήλωση σοκ αναφυλαξίας.
Τσίμπημα τσούχτρας ή μέδουσας : Συμπτώματα
Τα συμπτώματα μετά από μια επαφή – κέντρισμα από τσούχτρα ή μέδουσα είναι τα εξής:
- ερυθρότητα και έντονος πόνος σαν κάψιμο, πολλές φορές έντονος, κοκκίνισμα του δέρματος και σε μερικές περιπτώσεις αποτύπωση στο δέρμα τμήματος της μέδουσας ή τσούχτρας που σας κέντρισε
- μικρές φουσκάλες
- φαγούρα
- Ναυτία ή και δυσκολία αναπνοής.
- Πτώση πίεσης.
- Ταχυκαρδία.
- Κεφαλαλγία,
- εμετός, διάρροια,
- σπασμός των βρόγχων, δύσπνοια.
Πώς θα αντιμετωπίσετε το τσίμπημα μιας τσούχτρας;
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΟΓΟΣ ΠΑΝΙΚΟΥ!
Εκείνο που πρέπει να κάνετε είναι να προσπαθήσετε να αντιμετωπίσετε την κατάσταση αρχικά μόνοι σας, κάνοντας τις παρακάτω ενέργειες:
1.Απομακρύνετε τα τυχόν κολλημένα στο σώμα σας πλοκάμια της τσούχτρας όχι με γυμνά χέρια διότι αυτό θα οδηγήσει σε κόλλημα των πλοκαμιών στα χέρια σας και κατά συνέπεια μεταφορά του ερεθισμού και στα χέρια σας.
2. Ξεπλύνετε την περιοχή του τσιμπήματος με άφθονο θαλασσινό νερό,. Αν δεν υπάρχει καλύτερος και προσφορότερος τρόπος χρησιμοποιήστε άμμο θαλάσσης, την οποία θα τρίψετε στο σημείο του σώματος που είναι κολλημένα τα πλοκάμια της τσούχτρας.
Καλό είναι να έχετε μαζί σας αμμωνία, είτε για το τσίμπημα μιας σφήκας είτε για το τσίμπημα μιας τσούχτρας.Σε καμία περίπτωση μην χρησιμοποιήσετε γλυκό νερό, γιατί αυτό ενδεχομένως να ενεργοποιήσει τυχόν κεντριά που έχουν μείνει στο δέρμα σας.
3.Τοποθετείστε στο σημείο του τσιμπήματος πάγο ή κρύες κομπρέσες. Αυτό περιορίζει τα τοπικά φαινόμενα από το δέρμα.
4. Αλείψτε την πάσχουσα περιοχή με κορτιζονούχο κρέμα. Η κρέμα αυτή περιορίζει την τοπική φλεγμονώδη αντίδραση και ανακουφίζει γρήγορα από το τσούξιμο και την φαγούρα. Αν δεν υπάρχει τέτοια κρέμα χρησιμοποιείστε κομπρέσες με ξυδόνερο (1 μέρος ξύδι και 3 νερό). Με τον τρόπο αυτό αντιμετωπίζετε η φαγούρα και το τσούξιμο.
5. Πάρτε κάποιο χάπι αντισταμινικό. Με το χάπι αντιμετωπίζονται συστηματικότερα τα συμπτώματα. Η ανάγκη για χάπια τέτοιου είδους είναι μεγαλύτερη όσο μεγαλύτερη είναι η έκταση του προσβληθέντος δέρματος.
6. Τέλος αν τα συμπτώματα είναι έντονα και ιδιαίτερα αν δεν υποχωρούν μετά την εφαρμογή των τοπικών μέτρων ίσως απαιτηθεί η διενέργεια κάποιας ενέσεως κορτιζόνης.
Αν τα τσιμπήματα είναι έντονα και δεν υποχωρούν μετά την εφαρμογή των παραπάνω μέτρων, απευθυνθείτε σε γιατρό, νοσοκομείο ή φαρμακείο για περαιτέρω βοήθεια.
Σε περίπτωση που κάποιος στην παραλία υποστεί από το τσίμπημα αναφυλακτικό σοκ, ΚΑΛΕΣΤΕ ΑΜΕΣΩΣ το 166
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ :
-
Πρόληψη πνιγμού για παιδιά στην θάλασσα : Οδηγίες
-
Αντηλιακό : οδηγός για σωστή χρήση από μωρά, παιδιά και μεγάλους
-
Θάλασσα με παιδιά : Οδηγός (βοηθήματα κολύμβησης,συμβουλές,πρώτες βοήθειες )
-
Τι χρειάζεται ένα μωρό στην παραλία; : Οργανωθείτε και εξοπλιστείτε !