Μπαίνετε στην τελική ευθεία της εγκυμοσύνης και το άγχος σας αρχίζει και κορυφώνεται; Πιστεύετε ότι κάτι θα πάει στραβά και δεν θα καταλάβετε εγκαίρως ότι έφτασε η ώρα;
Αυτές οι αρνητικές σκέψεις δημιουργούνται συχνά από μέλλουσες μαμάδες. Διαβάστε μερικούς από τους πιο συχνούς φόβους τους, κατά το τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης για να μπορέσετε και εσείς με την σειρά σας, να τους εκλογικεύσετε.
«Φοβάμαι ότι δε θα καταλάβω ότι έχει αρχίσει η διαδικασία του τοκετού παρά μόνο λίγο πριν γεννήσω!»
Όλοι μας έχουμε ακούσει ή διαβάσει για γυναίκες που αναγκάστηκαν να γεννήσουν μέσα σε πλοία ή μαγαζιά επειδή δεν κατάλαβαν ότι είχε αρχίσει η διαδικασία του τοκετού παρά μόνο όταν ήταν πολύ αργά.
Ευτυχώς, αυτές οι περιπτώσεις είναι σχετικά σπάνιες. Σίγουρα, μπορεί να έχετε αμφιβολίες για το αν έχει αρχίσει πραγματικά ο τοκετός ή απλά βιώνετε μια απομίμηση αυτού που θα ζήσετε αργότερα, αλλά με ένα τηλεφώνημα στο γιατρό σας ή μια επίσκεψη στο νοσοκομείο θα σας λυθούν εγκαίρως όλες οι απορίες.
Αρκεί να μην αγχώνεστε και να μην πανικοβάλλεστε!
«Ανησυχώ μήπως πάω στο νοσοκομείο για να γεννήσω και μου πουν ότι δεν έχει έρθει ακόμα η ώρα μου. Σίγουρα θα αισθανθώ ντροπή»
Έχει συμβεί και αυτό. Μπορεί πράγματι να σας φέρει σε δύσκολη θέση το να τρέξετε προετοιμασμένη για να γεννήσετε στο νοσοκομείο και να σας πουν ότι δεν έχει φτάσει η στιγμή ακόμα, αλλά πιστέψτε μας κανείς δεν πρόκειται να σκεφτεί άσχημα για εσάς.
Εξάλλου, είναι πολύ καλύτερο να πάτε στο νοσοκομείο ακόμα κι αν δεν υπάρχει λόγος, παρά να τρέχετε σαν τρελή όταν φτάσει η ώρα και να αναγκαστείτε να γεννήσετε μέσα στο αυτοκίνητο!
«Σκέφτομαι συνεχώς ότι θα σπάσουν τα νερά μου όταν θα βρίσκομαι σε κάποιον δημόσιο χώρο, όπως για παράδειγμα σε ένα εστιατόριο»
Για να ηρεμήσετε αρκεί να διαβάσετε την επόμενη πρόταση: μόνο στο 10% των γυναικών σπάνε τα νερά τους πριν αρχίσει ο τοκετός.
Έτσι αν δεν πάρετε την απόφαση να πάτε για φαγητό αφού αρχίσουν οι ωδίνες, τότε δεν υπάρχει περίπτωση να βρεθείτε σε αυτή τη θέση.
Όμως, ακόμα και αν σπάσουν τα νερά σας σε κάποιο εστιατόριο, δε θα έρθει το τέλος του κόσμου. Από τη στιγμή που δε θα είσαστε ξαπλωμένη, δε θα πλημμυρίσετε, γιατί το κεφάλι του μωρού σας θα λειτουργήσει ως «φελλός» που θα εμποδίσει την ορμητική έξοδο του αμνιοτικού υγρού από τη μήτρα σας.
Έτσι, το πιθανότερο είναι να είσαστε η μόνη που θα καταλάβει ότι πρέπει να σηκωθείτε διακριτικά και να ζητήσετε από την παρέα σας να σας πάει στο σπίτι ή καλύτερα στο νοσοκομείο!
«Τρέμω όταν σκέφτομαι την ώρα του τοκετού. Είμαι σίγουρη ότι δε θα αντέξω τον πόνο!»
Σίγουρα, μέσα στους 9 μήνες της εγκυμοσύνης σας θα έχετε ακούσει τρομερές ιστορίες για το πόσο οδυνηρό είναι να γεννάει μια γυναίκα.
Οπότε είναι απολύτως φυσιολογικό να τρέμετε τη στιγμή που θα χρειαστεί να βγάλετε ένα ολόκληρο πλάσμα μέσα από το σώμα σας.
Η καλύτερη αντιμετώπιση αυτού του φόβου είναι η ενημέρωση.
Διαβάστε όσα περισσότερα γίνεται για την ώρα του τοκετού, πηγαίνετε σε μαθήματα ανώδυνου τοκετού, και ζητήστε από το γιατρό σας να σας μιλήσει για τις επιλογές που θα έχετε για να μειώσετε τον πόνο.
«Ανησυχώ μήπως χάσω τον έλεγχο του εαυτού μου κατά τη διάρκεια του τοκετού και εκτεθώ.»
Η αίθουσα τοκετού δεν είναι κινηματογραφική, ούτε θεατρική αίθουσα για να χρειαστεί να ανησυχείτε για τη συμπεριφορά σας.
Και σίγουρα ο μαιευτήρας σας θα έχει ζήσει αμέτρητες φορές αντιδράσεις παρόμοιες με αυτές που θα έχετε κι εσείς.
Μπορείτε λοιπόν να φωνάξετε, να τσιρίξετε ακόμα και να βρίσετε αν αυτό νιώθετε εκείνη τη στιγμή!
Όσο για τον σύντροφό σας που πιθανότητα να βρίσκεται μαζί σας, σίγουρα θα καταλάβει γιατί συμπεριφέρεστε έτσι.
Εξάλλου, υπάρχει και η πιθανότητα να μην παρατηρήσει καν τι λέτε αφού εκείνη τη στιγμή θα ζει ένα θαύμα!
«Σκέφτομαι μήπως την ώρα που θα αρχίσει ο τοκετός δε θα βρίσκεται κανείς κοντά στο μεγαλύτερο παιδί μου για να το προσέχει.»
Η λύση είναι πανεύκολη. Οργανωθείτε από πριν και φροντίστε να έχετε πάντα εύκαιρα μαζί σας τα τηλέφωνα κάποιων συγγενών ή φίλων που θα μπορούσαν να σας βοηθήσουν εκείνες τις στιγμές.
Μάλιστα, μπορείτε να βρείτε εκ των προτέρων κάποια ικανή κοπέλα για να κρατήσει το πιτσιρίκι σας όσο εσείς θα γεννάτε το αδερφάκι του.
«Η κοιλιά μου έχει γεμίσει ραγάδες και φοβάμαι ότι αυτά τα σημάδια δε θα φύγουν ποτέ»
Η αλήθεια είναι ότι εάν δεν προσέξατε από την αρχή της εγκυμοσύνης σας και δεν φροντίσατε να ενυδατώνετε καθημερινά την περιοχή της κοιλιάς, το πιθανότερο είναι να δημιουργηθούν ραγάδες.
Δυστυχώς αυτές δε φεύγουν ποτέ, αλλά τουλάχιστον ξεθωριάζουν με τον καιρό.
Μετά από κάποια διάστημα θα χάσουν το κοκκινωπό τους χρώμα και θα γίνουν σχεδόν αόρατες για όλους εκτός από τα δικά σας έμπειρα μάτια!
Σίγουρα τα ερωτήματα και οι ανησυχίες που έχετε γύρω από την εγκυμοσύνη, τον τοκετό και την ανατροφή των παιδιών δε σταματάνε εδώ, ούτε μπορούν να περιοριστούν σε μερικές σελίδες. Η ευθύνη ενός παιδιού είναι μεγάλη και γεννά καθημερινά σκέψεις, σχέδια αλλά και φόβους στο μυαλό μιας γυναίκας.
Ελπίζουμε απαντώντας τις παραπάνω ερωτήσεις να καταφέραμε έστω και λίγο να σας καθησυχάσουμε ή να σας ενημερώσουμε για κάποια θέματα που πιθανόν να σας απασχολούν ή να σας απασχολήσουν σε κάποια φάση της ζωής σας. Σίγουρα όμως θα πρέπει να απευθύνετε οποιοδήποτε ερώτημα έχετε στο γιατρό σας, αφού αυτός είναι ο μόνος που θα μπορέσει να σας δώσει μια ολοκληρωμένη και πλήρως εμπεριστατωμένη απάντηση.
Μόλις λοιπόν ξεκαθαρίσετε κάποια πράγματα μέσα σας, αφήστε τον εαυτό σας να χαλαρώσει και χαρείτε αυτήν την όμορφη περίοδο της ζωής σας. Μπορεί να σας προκαλεί κάποιες δυσκολίες αλλά σίγουρα αυτές θα σας φαίνονται μηδαμινές όταν αντικρίσετε το μικροσκοπικό προσωπάκι του παιδιού σας!
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: