Τοξοπλάσμωση: τι ακριβώς είναι και πώς μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο;
Οι γάτες, τα κατά τα άλλα πολύ συμπαθή τετράποδα μπορούν να μεταδώσουν στον άνθρωπο -άθελά τους- το παράσιτο τοξόπλασμα που προκαλεί την τοξοπλάσμωση, μια σχετικά κοινή λοίμωξη, η οποία σε γενικές γραμμές για τους ενήλικες δεν είναι επικίνδυνη και μερικές φορές δεν γίνεται καν αντιληπτή.
Για τις εγκύους, όμως, δυστυχώς δεν ισχύει πάντα το ίδιο, αφού ακόμα και αν δεν επηρεάζει τις ίδιες μπορεί να θέσει σε κίνδυνο το έμβρυο που κυοφορούν.
Επίσης, υπάρχει πιθανότητα να μεταδοθεί σε σας από μισοψημένο κρέας ζώων που είχαν προσβληθεί από τον ιό ή και ακόμα από την ενασχόλησή σας με τον κήπο.
Το παράσιτο αυτό αναπτύσσεται μέσα στο έντερο της γάτας και αποβάλλεται με την αφόδευση. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι σε περίπτωση εγκυμοσύνης θα διώξετε το κατοικίδιο από το σπίτι σας!
Πως μπορείτε να προφυλαxτείτε από την τοξοπλάσμωση;
- Όπως προαναφέραμε, συχνά η τοξοπλάσμωση δεν γίνεται αντιληπτή από τη μέλλουσα μητέρα. Σε άλλες περιπτώσεις, η έγκυος μπορεί απλώς να εμφανίσει συμπτώματα παρόμοια με εκείνα μιας ελαφριάς γρίπης. Πάντως, εάν είχατε μολυνθεί στο παρελθόν (τουλάχιστον 6-9 μήνες πριν την κύηση) τότε δεν διατρέχετε σχεδόν κανέναν κίνδυνο γιατί θα έχετε ήδη αναπτύξει ανοσία στο μικρόβιο.
- Παρόλο που οι πιθανότητες να προσβληθείτε είναι ελάχιστες, ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης για σας και το έμβρυό σας είναι η συχνή επανάληψη εξετάσεων αίματος κατά τη διάρκεια της κύησης, ώστε εάν εντοπιστεί η μόλυνση να αντιμετωπιστεί έγκαιρα από το γιατρό σας. Με αυτές τις εξετάσεις θα μάθετε εάν νοσείτε για πρώτη φορά (πρωτολοίμωξη) από τοξοπλάσμωση κατά την κύηση, καθώς επίσης και εάν είχατε νοσήσει στο παρελθόν από τη συγκεκριμένη λοίμωξη.
- Επίσης, ο προγεννητικός έλεγχος θεωρείται απαραίτητος για κάθε έγκυο τόσο πριν την εγκυμοσύνη όσο και καθ’ όλη τη διάρκειά της. Αυτός εξυπηρετεί στην ανίχνευση παθήσεων της μητέρας που μπορεί να επηρεάσουν την υγεία του παιδιού, καθώς επίσης και στην εύρεση πιθανών ανωμαλιών στο έμβρυο.
Με ποιους άλλους τρόπους μπορείτε να αποφύγετε το τοξόπλασμα κατά την κυοφορία;
Πέραν της διεξαγωγής συχνών εξετάσεων, που δεν πρέπει ποτέ να αμελείτε, παρακάτω σας παραθέτουμε κάποια επιπλέον προληπτικά μέτρα όταν στο σπίτι έχετε την αγαπημένη σας γατούλα:
- Πρώτον και κυριότερο, θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα σχολαστικές με τους κανόνες προσωπικής υγιεινής. Να πλένετε συχνά και πολύ καλά τα χέρια σας πριν και μετά το φαγητό, όταν χαϊδεύετε τη γάτα σας ή όταν ασχολείστε με τον κήπο και τα φυτά σας.
- Το κρέας που τρώτε –είτε λευκό είτε κόκκινο– να είναι πάντα πολύ καλά ψημένο. Επίσης, να ξεπλένετε με άφθονο νερό τα φρούτα και τα λαχανικά πριν την κατανάλωση.
- Μην αφήνετε τη γάτα σας να βγαίνει εκτός σπιτιού σε κοινόχρηστους χώρους όπου υπάρχει πιθανότητα να εκτεθεί στο τοξόπλασμα. Ακόμα και τα έντομα μπορούν να μεταφέρουν το παράσιτο και να το μεταδώσουν στη γάτα σας.
- Το παράσιτο της τοξοπλάσμωσης αναπτύσσεται μέσα στο έντερο της γάτας και μπορεί να μεταδοθεί σε σας εάν έρθετε σε επαφή με τα περιττώματά του ζώου. Για αυτό το λόγο, θα ήταν φρόνιμο εκ μέρους σας να βάζετε κάποιον άλλον να ασχοληθεί με την άμμο της γάτας σας ή τουλάχιστον να φοράτε πάντα γάντια.
- Να αποφεύγετε την κατανάλωση μη παστεριωμένου γάλακτος και ωμών αυγών.
- Κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος να αποφεύγετε να βάζετε τα χέρια σας στο πρόσωπό σας εάν δεν τα έχετε πρώτα πλύνει καλά.
- Να διατηρείτε πολύ καθαρή την κουζίνα σας καθώς και τα μαγειρικά σκεύη. Μην αφήνετε το γατάκι σας να ανεβαίνει πάνω στον πάγκο της κουζίνας ή στην τραπεζαρία σας.
- Μην αφήνετε τη γάτα σας να κοιμάται στο κρεβάτι σας.
Η πιθανότητα προσβολής του εμβρύου αυξάνεται όσο αναπτύσσεται το έμβρυο.(15% για το πρώτο τρίμηνο , 30% για το δεύτερο και 60% για το τρίτο ).
Ωστόσο, η βαρύτητα της λοίμωξης του εμβρύου είναι πιο βαριά το πρώτο τρίμηνο.Γενικά όσο πιο αργά μολυνθεί το έμβρυο τόσο ελαφρύτερα θα είναι τα συμπτώματα.
Γενικά, κάποιες από τις βλάβες που μπορεί να προκαληθούν εντοπίζονται κυρίως στον εγκέφαλο, αλλά και στα μάτια του εμβρύου. Επίσης, μπορεί να προκαλέσει διανοητική καθυστέρηση ή καθυστέρηση της ανάπτυξης του μωρού σας.
Για να μην φτάσετε λοιπόν να πείτε «στερνή μου γνώση να σ’ είχα πρώτα», πρέπει να είστε πάντα πολύ καλά ενημερωμένες, αφού η κύηση πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες περιόδους της ζωής σας. Χρειάζεται λοιπόν σωστή ενημέρωση και όχι πανικό.
Πηγαίνοντας τακτικά στον γιατρό σας και εφαρμόζοντας συγχρόνως τις μικρές, αλλά ιδιαίτερα σημαντικές συμβουλές που σας δώσαμε τόσο για τον εαυτό σας όσο και για το παιδί σας, δεν έχετε κανένα λόγο να ανησυχείτε για την υγεία σας και έτσι θα απαλλαγείτε από ένα επιπλέον άγχος!