Συστατικά
για 10 μερίδες
Μπισκότο
- 3 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις (375 g)
- ¾ φλιτζάνι λευκή ζάχαρη (150 g)
- 1 κουταλάκι αλάτι
- 2 φλιτζάνια ανάλατο βούτυρο, (460 g)
Γέμιση καραμέλας
- ¾ φλιτζάνι καστανή ζάχαρη (165 g)
- ¾ φλιτζάνι σιρόπι αραβοσίτου (165 g)
- ¾ φλιτζανιού ανάλατου βουτύρου, (170 γραμμάρια)
- ¾ φλιτζάνι κρέμα γάλακτος (180 mL)
- 1 πρέζα αλάτι
για την κορυφή του γλυκού:
1 φλιτζάνι κομματάκια σοκολάτας γάλακτος, λιωμένα (175 g)
λούστρο σοκολάτας:
- 2 φλιτζάνια κομματάκια σοκολάτας γάλακτος (350 g)
- 3 κουταλιές της σούπας λάδι καρύδας
Παρασκευή
-Προθερμάνετε το φούρνο στους 180˚C.
-Πάρτε ένα ταψί (μακρόστενο ) και βάλτε μια λαδόκολλα
Κάνετε το μπισκότο:
-Σε ένα μεγάλο κύπελλο, χτυπήστε μαζί:
- το αλεύρι,
- την άσπρη ζάχαρη
- και το αλάτι.
- Προσθέστε το βούτυρο.
-Χρησιμοποιήστε τα χέρια σας για να ζυμώσετε το μείγμα.
-Μεταφέρετε το μείγμα στο ταψί και απλώστε το ομοιόμορφα.
Καλύψτε το με αλουμινόχαρτο.
-Ψήνετε για 45 λεπτά και στη συνέχεια αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο
-και ψήνετε για άλλα 45-60 λεπτά, μέχρις ότου πάρει ένα καφετί χρώμα.
-Αφήστε να κρυώσει εντελώς.
Κάντε τη γέμιση καραμέλα:
-Σε μια μεσαίου μεγέθους κατσαρόλα που βράζει:
- Ρίξτε την καστανή ζάχαρη,
- το σιρόπι καλαμποκιού,
- το βούτυρο,
- την κρέμα γάλακτος
- και το αλάτι.
-Σε μέτρια προς υψηλή θερμότητα, βάλτε το μείγμα καραμέλας να βράσει για 5 λεπτά
-Στη συνέχεια, μειώστε τη θερμοκρασία στη χαμηλή και μαγειρέψτε για ακόμη 10 λεπτά, μέχρι να να πάρει ένα πιο βαθύ χρυσό χρώμα.
-Βγάλτε το και ρίξτε το μείγμα με την καραμέλα πάνω από το κέικ.
-Αφήστε το να κρυώσετε στο ψυγείο για 2 ώρες.
-Μόλις το μπισκότο ψυχθεί, τοποθετήστε μια λαδόκολλα σε ένα ταψί
-Απλώστε πάνω στη λαδόκολλα ⅓ της λιωμένης σοκολάτας, έτσι ώστε να φτάνει το μέγεθος του μπισκότου
-Βάλτε από πάνω το μπισκότο
-Ρίξτε την υπόλοιπη λιωμένη σοκολάτα πάνω από την γέμιση καραμέλας σχηματίζοντας ζιγκ-ζαγκ
-Αφήστε το στο ψυγείο για 20 λεπτά, μέχρι να σκληρύνει η σοκολάτα.
Ενώ το μπισκότο ψύχεται, κάντε το λούστρο σοκολάτας:
-Προσθέστε τα τσιπς σοκολάτας και το λάδι καρύδας σε ένα μεσαίο κύπελλο.
-Βάλτε το στον φούρνο μικροκυμάτων μέχρι να λιώσει.(περίπου για 20 δευτερόλεπτα)
-Βγάλτε το μπισκότο και κόψτε την σοκολάτα που προεξέχει γύρω από τα τοιχώματα του μπισκότου.
-Περιχύστε από πάνω το λούστρο σοκολάτας και αλείψτε το και στα πλάγια.
-Πάρτε μια σπάτουλα και σχηματίστε πάλι ζιγκ ζαγκ από πάνω
-Αφήστε το να ψυχθεί για 1 ώρα
-Απολαύστε το!