Τα τελευταία χρόνια, όλο και πιο συχνά ακούμε για τα οφέλη της άσκησης, όλο και περισσότεροι γιατροί προτείνουν την άσκηση ως θεραπεία αλλά και ως πρόληψη, και όλες οι έρευνες δείχνουν ότι τα άτομα που ασκούνται εμφανίζουν λιγότερες πιθανότητες για την εμφάνιση κάποιας χρόνιας ασθένειας.
Τι δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία για τα επίπεδα άσκησης και φυσικής κατάστασης στην χώρα μας;
Παρ’όλα αυτά η χώρα μας έχει μείνει αρκετά πίσω στην κατάταξη όσον αφορά στα ποσοστά του κόσμου που γυμνάζεται συστηματικά, ενώ παράλληλα κατέχει σταθερά τις πρώτες θέσεις στην παχυσαρκία.
Όλα αυτά επιτάσσουν τη δημιουργία κατάλληλων κινήτρων στον πληθυσμό ώστε να καταφέρει να ξεκινήσει να ασκείται σταδιακά και η άσκηση αυτή να γίνει πιο συστηματική και εν τέλει να διαμορφωθεί ένας υγιεινός τρόπος ζωής με ό,τι άλλο αυτό συνεπάγεται (διατροφή, ύπνος, ψυχαγωγία κλπ).
Πώς όμως θα πειστούν οι Έλληνες να αλλάξουν σιγά σιγά τον τρόπο ζωής τους και να απαλλάξουν την χώρα μας από το πρόβλημα της παχυσαρκίας;
Ένα καλοσχηματισμένο και υγιές σώμα, είναι θα έλεγε κανείς ισχυρό κίνητρο για να ξεκινήσει να γυμνάζεται.
Ο λόγος όμως που δεν ωθεί τον κόσμο προς τη γυμναστική, παρά μόνο πριν το καλοκαίρι, είναι επειδή κανείς δε βάζει ως στόχο τη βελτίωση του δικού του σώματος και του εαυτού του, παρά πλασματικές εικόνες που κυκλοφορούν σε τηλεόραση, περιοδικά, διαδίκτυο κλπ.
Δυστυχώς οι ίδιες εικόνες κυκλοφορούν και στα διαφημιστικά των περισσότερων γυμναστηρίων.
Οι γρήγοροι ρυθμοί της καθημερινότητας παρασύρουν τον κόσμο στο να απαιτεί και γρήγορα αποτελέσματα, με συνέπεια να μην πλησιάζει αυτές τις πλασματικές εικόνες, να απογοητεύεται και στο τέλος να γυρίζει την πλάτη του στη γυμναστική για πάντα, ή μέχρι το επόμενο καλοκαίρι στην καλύτερη περίπτωση.
Άρα το μόνο ακλόνητο κίνητρο που απομένει είναι η υγεία.
Η βελτίωση της φυσικής κατάστασης, ή αύξηση της δύναμης και της αντοχής, είναι αναμφισβήτητα η μόνη συνταγή για να γίνει κάποιος η καλύτερη έκδοση του εαυτού του, σωματικά, ψυχικά αλλά και αισθητικά.
Είναι απίθανο κάποιος να γυμνάζεται συστηματικά με σωστή καθοδήγηση και να μην υπάρξουν αλλαγές στην εμφάνισή του παράλληλα με την υγεία του.
Βγάλτε λοιπόν από το μυαλό σας «γραμμωμένα» μοντέλα, αφύσικα μυώδεις άντρες, εξωφρενικούς κοιλιακούς ή αγαλματένιους γλουτούς.
Απλά αφεθείτε στην όλη διαδικασία που απαιτείται για να κάνετε τη γυμναστική τρόπο ζωής με:
- Το γεύμα. Πρωινό, μεσημεριανό, οτιδήποτε ανάλογα με την ώρα που σας βολεύει να κάνετε γυμναστική.
- Το ντύσιμο. Ανάλαφρα ρούχα, αθλητικά παπούτσια, χρώματα που σας προκαλούν ευχαρίστηση.
- Την άσκηση. Όποιο είδος κι αν επιλέξετε, σε γυμναστήριο ή ατομικά, με γυμναστή ή χωρίς, ανακαλύψτε τις σας ταιριάζει περισσότερο (απευθυνθείτε σε κάποιον επαγγελματία).
- Την αποθεραπεία. Το «κλείσιμο» μιας προπόνησης, είτε με διατάσεις είτε με οποιονδήποτε τρόπο αποθεραπείας, είναι σαν τον επίλογο μιας έκθεσης, σαν το επιδόρπιο μετά από ένα καλό γεύμα. Νιώθουμε πιο ολοκληρωμένοι.
- Η ικανοποίηση μετά το τέλος. Ίσως το πιο εθιστικό σημείο, είναι αυτό κατά το οποίο αισθανόμαστε ότι φέραμε εις πέρας μια δύσκολη αποστολή, αλλά κάθε φορά το κάνουμε όλο και πιο άνετα, αναγκάζοντας τον εαυτό μας να θέσει υψηλότερους στόχους.
Να θυμάστε πως….
Ό,τι κι αν κάνετε, χρειάζεται μέτρο. Η υπερπροπόνηση επιφέρει συνήθως αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που φαντάζεται κανείς.
Ο οργανισμός υπόκειται καθημερινά σε μεγάλες πιέσεις και εντάσεις για να τους προσθέσουμε κι άλλες ανεξέλεγκτα.
Πρέπει να σεβόμαστε την υγεία και το σώμα μας, και γι’ αυτό το λόγο συμβουλευτείτε καθηγητή φυσικής αγωγής (απόφοιτο ΤΕΦΑΑ) για να είστε σίγουροι ότι θα γυμναστείτε με ασφάλεια και με τρόπο που θα γίνει δικός σας. Ο δικός σας τρόπος ζωής.
Κωνσταντίνος Παπούλιας
Καθηγητής φυσικής αγωγής, Personal trainer
Πτυχιούχος φυσικής αγωγής και αθλητισμού Δ.Π.Θ.
Ειδικότητες:
1)Μαζικός αθλητισμός και αναψυχή
2) Αποκατάσταση αθλητικών κακώσεων και παθήσεων
Co-owner of Gravity Gym