Σύμφωνα με τους δερματολόγους, αφού χρησιμοποιήσουμε για πρώτη φορά μια καθαρή πετσέτα, αμέσως γεμίζει με βακτήρια, νεκρά δερματικά κύτταρα και μόρια σωματικών εκκριμάτων, δημιουργώντας τις ιδανικές συνθήκες για την επιβίωση και ανάπτυξη μυκήτων, βακτηρίων και ιών.
Επίσης όσο πιο πολύ ώρα αφήνουμε υγρή την πετσέτα δημιουργείται πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη μικροοργανισμών επειδή περιέχουν πολλά από τα συστατικά τα οποία αυτοί χρειάζονται για την επιβίωσή τους:
Νερό, υψηλή θερμοκρασία, οξυγόνο, τροφή (από τα νεκρά δερματικά κύτταρα και τα άλλα κατάλοιπα του δέρματος) και ουδέτερο pH».
Βέβαια πρέπει να τονιστεί ότι το ανθρώπινο σώμα περιέχει πολλά βακτήρια, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό του, τα οποία συμβιώνουν αρμονικά με τον οργανισμό μας.
Έτσι, παρά το ότι , οι περισσότεροι μικροοργανισμοί προέρχονται από το ίδιο μας το σώμα, ο ανεξέλεγκτος πολλαπλασιασμός και ανάπτυξή τους ,ενδέχεται να οδηγήσει σε βακτηριακές επιμολύνσεις ή μυκητιάσεις (π.χ. στα δάκτυλα των ποδιών ή στη βουβωνική χώρα).
Επίσης, αν η πετσέτα χρησιμοποιηθεί αρκετές φορές με αποτέλεσμα να είναι πολύ βρώμικη, εύκολα μπορεί να προκαλέσει έξαρση του εκζέματος ή της ατοπικής δερματίτιδας.
Τελικά πόσες φορές μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την ίδια πετσέτα χωρίς να επηρεάσουμε την υγιεινή μας;
- Αν έχετε τη δυνατότητα να στεγνώνετε την πετσέτα αρκετά καλά και γρήγορα (π.χ. σε καλοριφέρ-κρεμάστρα) και κάνετε καθημερινό μπάνιο , τότε μπορείτε να την πλένετε μία έως δύο φορές την εβδομάδα, με βασική προϋπόθεση ότι δεν σκουπίζετε με αυτήν την περιοχή των γεννητικών οργάνων και του πρωκτού.
- Όμως αν στο σπίτι σας έχετε υψηλά επίπεδα υγρασίας ή/και δεν μπορείτε να στεγνώσετε αρκετά καλά , πρέπει να την πλένετε οπωσδήποτε μετά από τρεις χρήσεις.
- Πρέπει να την πλύνετε αμέσως, αν σκουπίσετε με αυτήν τα γεννητικά όργανα ή/και την περιοχή του πρωκτού.
- Αξίζει να τονιστεί ακόμα ότι η πετσέτα του μπάνιου πρέπει να πλένετε πιο τακτικά εάν είστε άρρωστοι (π.χ. με γαστρεντερίτιδα, ιώσεις κ.λπ.) ή αν χρησιμοποιείτε πετσέτα στο γυμναστήριο για να σφουγγίζετε τον ιδρώτα σας, όπου σε αυτήν την περίπτωση χρειάζεται καθημερινό πλύσιμο.
- Όσον αφορά τον χειμερινή περίοδο, αξίζει να επισημανθεί ότι τότε τα επίπεδα υγρασίας στην ατμόσφαιρα είναι αυξημένα και πρέπει να πλένετε την πετσέτα του μπάνιου συχνότερα απ’ ό,τι το καλοκαίρι.
Κατά ποσό είναι υγιεινό ή μη να μοιράζεστε την πετσέτα του μπάνιου σας με τον/τη σύντροφό σας.
Επειδή σε αυτή την περίπτωση, μοιράζεστε τα σεντόνια του κρεβατιού σας , είναι λογικό και δεν ενέχει ιδιαίτερο κίνδυνο να μοιράζεστε και την πετσέτα του μπάνιου, αλλά υπό ορισμένες προϋποθέσεις.
Η προϋπόθεση αφορά στο ότι κανείς από τους δύο δεν θα πάσχει από οποιαδήποτε δερματοπάθεια ή μυκητίαση και η δεύτερη ότι κανείς δεν θα είναι άρρωστος (π.χ. με γαστρεντερίτιδα ή ίωση).
Αντιθέτως, δεν πρέπει να μοιράζονται οι ενήλικες τις πετσέτες του μπάνιου με τα παιδιά, τα οποία έχουν πολύ πιο ευαίσθητο δέρμα.
Τι ρόλο η ποιότητα του υφάσματος μια πετσέτας;
Όσον αφορά την επιλογή του υφάσματος της πετσέτας, οι πιο απορροφητικές, βαμβακερές πετσέτες είναι πιο φιλικές για το δέρμα, αλλά χρειάζονται περισσότερη ώρα για να στεγνώσουν.
Εκτός από την πετσέτα πάντως του μπάνιου, θα πρέπει να ενδιαφερόμαστε και για το σφουγγάρι του μπάνιου.
Τα παραμελημένα σφουγγάρια είναι από τα πιο βρώμικα αντικείμενα στο μπάνιο μας και πρέπει να το πλένουμε ή να το αλλάζουμε τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα και όχι κάθε 3 ή περισσότερους μήνες που κάνουν οι περισσότεροι και ο καθένας να έχει το δικό του.