Ένα επίμονο πρόβλημα στις σχέσεις γονέα-παππού-γιαγιάς είναι ότι οι γονείς θεωρούν ότι οι παππούδες και γιαγιάδες υπερβαίνουν τα όρια.
Μερικές φορές αισθάνονται ότι οι παππούδες και οι γιαγιάδες υπονομεύουν το δικαίωμά τους ως γονείς, να λαμβάνουν αποφάσεις για τα παιδιά τους.
Πολλοί παππούδες-γιαγιάδες, λόγω συγκεκριμένων αντικειμενικών συνθηκών που δεν μπορούν να αλλάξουν (π.χ. οι γονείς δουλεύουν πολλές ώρες από νωρίς το πρωί έως αργά το απόγευμα), μεγαλώνουν οι ίδιοι τα εγγόνια τους αναλαμβάνοντας ταυτόχρονα και το ρόλο των γονέων.
Κάνουν επομένως μία δύσκολη δουλειά και γι αυτό ακριβώς αξίζουν την επιδοκιμασία των παιδιών τους και όχι επικρίσεις για τον τρόπο που λειτουργούν.
Όταν οι παππούδες-γιαγιάδες προσφέρουν φροντίδα παιδιών ρουτίνας ή όταν ζουν με τα εγγόνια τους, αυξάνεται η πιθανότητα προβλημάτων.
Η παραβίαση των ορίων είναι ένα ζήτημα σε πολλές οικογενειακές διαφορές, συμπεριλαμβανομένων διαφορών που κάποιες φορές οδηγούν ακόμη και σε διακοπή της επικοινωνίας των παππούδων από τα εγγόνια.
Τι χρειάζεται να κάνουν οι παππούδες-γιαγιάδες για να μην ξεπερνάνε τα όρια διαπαιδαγώγησης του εγγονιού τους;
Ο ρόλος των παππούδων και των γιαγιάδων δεν αφορά στο να παίρνουν αποφάσεις γονικής μέριμνας, όπως π.χ. για την ώρα του ύπνου, την κατανάλωση γλυκών κ.α.
Με αυτό ως δεδομένο θα πρέπει να αποφεύγουν να εκφράζουν την άποψή τους για τέτοιου είδους αποφάσεις που «βαρύνουν» εξολοκλήρου τους γονείς.
Εάν ζητηθεί η γνώμη τους, μπορούν φυσικά να την εκφράσουν, φροντίζοντας ωστόσο να είναι μόνο γνώμη. Χωρίς, σχόλια, χωρίς επικρίσεις.
Εάν για παράδειγμα χαρακτηρίσουν μια ιδέα ως «λανθασμένη» ή «γελοία» και οι γονείς από την πλευρά τους την εφαρμόσουν, είναι βέβαιο ότι δεν θα ξεχάσουν τους άσχημους χαρακτηρισμούς.
Διαβάστε επίσης: “Με ποιον να αφήσω το μωρό; Με τη γιαγιά ή τη μπέιμπι-σίτερ;”
Όταν το μωρό λέει την πρώτη λέξη παρουσία του παππού ή της γιαγιάς
Επίσης, εάν ένα εγγόνι κάνει τα πρώτα βήματα του ενώ οι παππούδες ήταν μαζί ή πει την πρώτη του λέξη παρουσία τους, καλό θα ήταν να το «κρατήσουν» σε χαμηλή ένταση γιατί επισημαίνοντάς το, δείχνουν ακόμη περισσότερο την δική τους παρουσία και σε αντίθεση, την απουσία των γονιών, κάνοντάς τους να αισθανθούν ακόμη πιο άσχημα.
Ας αφήσουν το γεγονός να επαναληφθεί παρουσία των γονιών. Οι ίδιοι, διεκδικώντας την «πρωτιά» δεν έχουν τίποτα να κερδίσουν..
Καλό είναι επίσης οι παππούδες να μην αναφέρουν τα εγγόνια τους ως «τα μωρά μου», «τα αγόρια μου» ή «τα κορίτσια μου».
Μπορεί κάτι τέτοιο να φαίνεται αρκετά αθώο καθώς είναι ένας τρόπος περιγραφής της σχέσης, στην πραγματικότητα όμως πολλοί γονείς δεν θέλουν καμία αμφισημία σχετικά με το σε ποιόν ανήκουν τα παιδιά τους.
Οι παππούδες-γιαγιάδες που θέλουν να είναι πιο κοντά με τα εγγόνια τους:
Αντίστοιχα, μερικοί παππούδες κινούνται προς την κατεύθυνση να είναι πιο κοντά στα εγγόνια τους.
Και πάλι, ορισμένες οικογένειες θα καλωσορίσουν αυτή την εγγύτητα.
Άλλοι όμως υπάρχει πιθανότητα να αισθάνονται ότι η ελευθερία και η αυτονομία τους έχουν υπονομευθεί.
Το καλύτερο είναι να προηγηθεί συζήτηση με τους γονείς, προτού οι παππούδες λειτουργήσουν όπως αισθάνονται.
Οι παππούδες-γιαγιάδες που προσφέρουν οικονομική υποστήριξη στην οικογένεια:
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ειδικά για τους παππούδες που συνεισφέρουν και στα οικονομικά της νεότερης οικογένειας, συμμετέχοντας π.χ. στον οικονομικό προϋπολογισμό που αφορά στο μεγάλωμα των παιδιών (πάνες, γιατροί, διατροφή κλπ) ότι η υποστήριξη αυτή δεν τους δίνει δικαίωμα στον τρόπο διαπαιδαγώγησής των παιδιών.
Εάν αυτό δεν μπορεί να γίνει κατανοητό ώστε να ζήσουν με αυτή την πραγματικότητα είναι καλό να συζητήσουν με τους γονείς ή με κάποιο επαγγελματία.
Από την πλευρά τους οι παππούδες δεν πρέπει να «παρεξηγούνται» όταν οι γονείς δεν ζητούν τη γνώμη τους για διάφορα ζητήματα που αφορούν στα παιδιά.
Δεν την ζητούν, γιατί για εκείνους, δεν έχει σημασία. Θέλουν να μεγαλώσουν τα παιδιά τους όπως οι ίδιοι νομίζουν. Εκείνοι είναι οι γονείς!
Τα δώρα που δέχεται ένα παιδί από τους παππούδες του:
Και βέβαια, στην επιλογή του κατάλληλου δώρου για τα αγαπημένα εγγόνια τους, παππούδες και γιαγιάδες μπορούν να ρωτάνε πριν αποφασίσουν.
Καλό είναι να μαθαίνουν τι είναι κατάλληλο για την ηλικία του παιδιού αλλά και τι θέλουν οι γονείς για το παιδί τους.
Και τελικά, εσείς παππούδες και γιαγιάδες, εάν θέλετε τα εγγόνια σας να σας…έχουν στη ζωή τους, θα πρέπει να είστε έτοιμοι να αποκλίνετε λίγο από όλα όσα επιθυμείτε.
Προσπαθήστε να θέσετε όρια και να κρατήσετε ισορροπίες. Αυτό και μόνο, αρκεί!
Δέσποινα Δριβάκου,
Ψυχολόγος Συστημική Θεραπεύτρια