Η έκθεση σε υψηλά επίπεδα μολύβδου κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να προκαλέσει μεγάλες επιπτώσεις στην υγεία του μωρού σας.
Αυτή η έκθεση μπορεί ν’ αυξήσει την ποσότητα μολύβδου στο αίμα σας, το οποίο στη συνέχεια θα μεταφερθεί στο μωρό, καθώς όταν ο μόλυβδος βρίσκεται στην κυκλοφορία του αίματος, περνά μέσω του πλακούντα στα αναπτυσσόμενα οστά και άλλα όργανα του μωρού.
Σε ορισμένες έρευνες, η έκθεση σε μόλυβδο κατά την κύηση έδειξε ότι μπορεί να προκαλέσει προβλήματα εγκεφαλικής ανάπτυξης, αποβολή, πρόωρο τοκετό,ή γέννηση ελλιποβαρούς μωρού
Μόλυβδος- που υπάρχει;
-Η χρήση του μολύβδου σε μπογιές για οικιακή χρήση απαγορεύτηκε από το 1978, όταν η CPSC όρισε, ως επιτρεπόμενα όρια περιεκτικότητας μολύβδου, έως 0,06% .
Παρ’ολ’αυτά τα κατοικίσιμα σπίτια που είχαν βαφτεί με μπογιά μολύβδου μέχρι τότε ανήκουν σε υψηλη ομάδα κινδύνου.
Αν μένετε σε σπίτι που έχει βαφεί με μπογιά μολύβδου και ο τοίχος έχει κάνει ρωγμή ή η μπογιά έχει αρχίσει να ξεφτίζει στα περβάζια,υπάρχει κίνδυνος η σκόνη που πέφτει από τρίμματα ή τη φθορά της μπογιάς στους τοίχους να εισπνευθεί από μια έγκυο γυναίκα.
-Επίσης, σε περίπτωση ανακαίνισης θα πρέπει να απέχετε εξ’ολοκλήρου στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, γιατί τα θραύσματα ξύλου και μπογιάς μπορούν να παράξουν σκόνη με μόλυβδο, τον οποίο και θα εισπνεύσετε.
-Σε καλλυντικά με βάση το μόλυβδο
-Αν ζείτε κοντά σε μια πηγή μολύβδου, για παράδειγμα ορυχεία μολύβδου ή μονάδες ανακύκλωσης μπαταριών.
-Αν εργάζεστε σε μια βιομηχανία μολύβδου ή αν ζειτε με κάποιον που το κάνει.
-Πολλά παλιά σπίτια υδρεύονται με μολύβδινες σωληνώσεις ή με χάλκινες σωληνώσεις συγκολλημένες με κράμα μολύβδου
-Αν έχετε ένα χόμπι, όπως για παράδειγμα το βιτρό που έχει ως βάση το μόλυβδο .
-Σε κεραμικά ή πορσελάνινα σκεύη για φαγητό ή ποτά, που είναι επιστρωμένα από βερνίκι με βάση το μόλυβδο .
Σε μπαχαρικά, βότανα ή φάρμακα που θα μπορούσαν να μολυνθούν με μόλυβδο. Αυτά συνήθως εισάγονται από τρίτες χώρες.
-Αν έχετε ιστορικό δηλητηρίασης με μόλυβδο ή αν έχετε εκτεθεί σε υψηλά επίπεδα μολύβδου στο παρελθόν.
Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ο μόλυβδος αποθηκεύεται στα οστά και τα δόντια για δεκαετίες και μπορεί να απελευθερωθεί στο αίμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
-Αν ζείτε με κάποιον που έχει εκτεθεί σε υψηλά επίπεδα μολύβδου.
Τι άλλο μπορείτε να κάνετε για να προφυλαχτείτε από τον κίνδυνο του μολύβδου;
-Μια διατροφή πλούσια σε ασβέστιο, το οποίο σύμφωνα με μελέτες ρίχνει τα επίπεδα του μολύβδου.
-Αν ζείτε σε ένα σπίτι που πιθανόν να υπάρχει υψηλή ποσότητα μολύβδου, καλό είναι να καθαριστεί από κάποιον ειδικός πριν φέρετε μέσα το μωρό σας.
-Θα πρέπει επίσης να είστε προσεκτική όσο μεγαλώνει και να το κρατάτε μακριά από θραύσματα μπογιάς που μπορεί εύκολα να καταπιεί.
-Καλό θα είναι να κάνετε μια εξέταση αίματος για μόλυβδο και εάν διαπιστωθεί ότι τα επίπεδα μολύβδου είναι υψηλά, δηλαδή πάνω από 20 μικρογραμμάρια ανά λίτρο αίματος, θα πρέπει να εντοπιστεί η πιθανή πηγή μόλυβδου, ώστε να αποφευχθεί η περαιτέρω έκθεση σε αυτήν.