Από την προσχολική ηλικία και μετά, οι περισσότεροι δάσκαλοι συμβουλεύουν τους γονείς να παρακινούν τα παιδιά τους να διαβάζουν – ή να τα διαβάζουν οι ίδιοι – με βάση ένα πρόγραμμα δραστηριότητας διαβάσματος καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου.
Αυτό συμπεριλαμβάνει και τους καλοκαιρινούς μήνες, τις διακοπές Χριστουγέννων ή το Πάσχα, ή οποιαδήποτε στιγμή που δεν έχουν σχολείο. Είναι εύκολο να καταλάβουμε το γιατί.
Τα παιδιά που διατηρούν τις ικανότητες διαβάσματος, ή τα μικρότερα που τους διαβάζουν επί καθημερινής βάσης, είναι πολύ καλύτερα προετοιμασμένα για να ξεκινήσουν το σχολείο μετά από ημέρες διακοπών.
1. Διαλέξτε κάτι για το οποίο το παιδί σας δείχνει ενδιαφέρον.
Χρησιμοποιήστε αυτό το ενδιαφέρον του για να το δελεάσετε, ώστε να αρχίσει να διαβάζει. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να διαβάσετε ένα περιοδικό για παιδιά, ένα εγχειρίδιο για αμάξια, ή κόμικς. Αυτό που πραγματικά έχει σημασία είναι ότι θα διαβάζετε μαζί.
2. Προγραμματίστε μια συγκεκριμένη ώρα κάθε μέρα.
Μπορείτε να διαλέξετε το χρονικό διάστημα αμέσως μετά το φαγητό, ή το απόγευμα, ή πριν πέσει για ύπνο.
Όλες είναι καλές στιγμές διαβάσματος, παρόλα αυτά, το διάβασμα μετά το πρωινό ή πριν τα παιδιά ξεκινήσουν μια δραστηριότητα, είναι στιγμές που αφομοιώνουν πολύ εύκολα.
Εξαρτάται από εσάς. Αν προγραμματίσετε μια συγκεκριμένη ώρα διαβάσματος, τότε μπορεί να μην χρειάζεται προσπάθεια για να το παρακινήσετε να διαβάσει.
3. Διαλέξτε ένα άνετο μέρος.
Εννοείται άνετο για το παιδί σας. Στην αγκαλιά σας, στο πάτωμα, στον καναπέ, στο κρεβάτι του, στην αγαπημένη του πολυθρόνα – όπου και αν είναι η αγαπημένη του θέση για διάβασμα, χρησιμοποιήστε την, ώστε το παιδί σας να απολαμβάνει το διάβασμα.
Διαβάστε επίσης: Ο πρακτικός τύπος παιδιού και πως θα τον βοηθήσετε.
4. Μην απαιτείτε την πλήρη προσοχή του.
Ιδανικά, το παιδί σας θα κάθεται δίπλα σας και θα κρέμεται από κάθε σας λέξη. Και προφανώς δεν θέλετε να βλέπει τηλεόραση ή να κάθεται μπροστά από τον υπολογιστή, ενώ εσείς διαβάζετε στον εαυτό σας!
Αλλά αν το παιδί σας έχει την ικανότητα να ακούει – και νιώθει πιο άνετα να το κάνει- ενώ παίζει με κάποιο παιχνίδι, ή ενώ κρύβεται κάτω από μια κουβέρτα, αφήστε το, τουλάχιστον στην αρχή της ώρας διαβάσματος.
Με λίγη τύχη θα μπορέσετε να το δελεάσετε με μια καλή ιστορία και με έναν ζωηρό τρόπο διαβάσματος, ώστε να έχετε την πλήρη προσοχή του.
5. Διαβάστε του με ενθουσιασμό.
Μπείτε μέσα στην ιστορία. Χρησιμοποιήστε διαφορετικές φωνές για τους χαρακτήρες της ιστορίας.
Εκφραστείτε με τη φωνή σας και τις εκφράσεις του προσώπου σας ώστε να αποδώσετε τα συναισθήματα των ηρώων.
Ερμηνεύστε ρόλους στο και θα έχετε πολύ καλύτερες πιθανότητες να σαγηνεύσετε το παιδί σας!
6. Να εναλλάσσεστε στο διάβασμα.
Αν το παιδί σας είναι αρκετά μεγάλο ώστε να μπορεί να διαβάζει μόνο του, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσετε να του διαβάζετε.
Διαλέξτε κείμενα από βιβλία που να ανταποκρίνονται στις ικανότητές του και μπορείτε να διαβάζετε εναλλάξ κάθε σελίδα ή κάθε παράγραφο.
7. Κάντε ερωτήσεις.
Αν πετύχετε κάποια λέξη που πιστεύετε ότι δεν ξέρει το παιδί σας, ρωτήστε το τι νομίζει εκείνο ότι σημαίνει. Βάλτε το να προβλέψει τι θα συμβεί στην συνέχεια.
Ρωτήστε το πώς νομίζει ότι νιώθει κάποιο πρόσωπο της ιστορίας. Αν κάτι στην ιστορία αντικατοπτρίζει κάτι που μπορεί να του έχει συμβεί, συζητήστε το.
Κάντε κάθε βιβλίο μια μοναδική εμπειρία, βασισμένο στις ανταλλαγές απόψεων μεταξύ σας.
Διαβάστε επίσης: “Πως να βοηθήσω το παιδί μου για να μάθει να διαβάζει;”
8. Διαβάστε ένα κεφάλαιο την φορά.
Δεν χρειάζεται κάθε φορά να διαβάζετε πολλά κεφάλαια, διότι ο χρόνος που περνάτε διαβάζοντας πρέπει να είναι εποικοδομητικός και πολύτιμος.
Ειδικά αν είναι απρόθυμο στην αρχή, μόνο ένα κεφάλαιο την ημέρα ή τέσσερις με πέντε σελίδες την φορά αν τα βιβλία έχουν μεγάλα κεφάλαια, είναι αρκετά για να δημιουργήσουν μια θετική εμπειρία διαβάσματος, χωρίς να το κουράζετε.
9. Μην αφήσετε αυτή να είναι η μόνη φορά που το παιδί σας, σας βλέπει να διαβάζετε.
Διαβάστε με το παιδί σας, αλλά διαβάστε και για τον εαυτό σας, και αφήστε το παιδί σας να δει ότι είναι μια ευχάριστη εμπειρία και για τους ενήλικες.
Αν δεν είστε βιβλιοφάγοι, κάντε ακριβώς ό,τι κάνατε και στο παιδί σας –αναζητήστε το κατάλληλο βιβλίο με βάση τα ενδιαφέροντά σας.
Σιγουρευτείτε ότι το παιδί σας, σας βλέπει, ακόμα και αν ξεφυλλίζετε.
10. Εκμεταλλευτείτε τον καιρό.
Μετατρέψτε σε παιχνίδι το πότε και το πού θα διαβάσετε στο παιδί σας. Με ζεστό καιρό, μπορείτε να του διαβάσετε δίπλα σε μια λίμνη, στην θάλασσα, ή κάτω από ένα δέντρο.
Τους κρύους μήνες, μπορείτε να διαβάζετε βιβλία σχετικά με τον χειμώνα, όπως με χιονάνθρωπους, με χειμωνιάτικα σπορ, βιβλία για το χιόνι ή για τις χειμερινές διακοπές.
Αυτό που μετράει και θα το κάνει ξεχωριστή εμπειρία για το παιδί σας είναι ότι όπου και αν αποφασίσετε να διαβάσετε, να είστε τολμηροί και ανέμελοι και πάνω από όλα να το διασκεδάσετε.
11. Διαβάστε συναρπαστικά βιβλία κατά την διάρκεια των διακοπών.
Οι διακοπές είναι η κατάλληλη περίοδος για να διασκεδάσετε διαβάζοντας. Είναι μια σπουδαία δραστηριότητα για την θάλασσα, ή για όταν θα βρίσκεστε στο δωμάτιο του ξενοδοχείου τα απογεύματα.
12. Συμπεριλάβετε όλη την οικογένεια.
Έρευνες έχουν δείξει ότι οι μαμάδες έχουν την τάση να διαβάζουν πιο πολύ στα παιδιά τους από ότι οι μπαμπάδες, κάτι που στερεί από τους μπαμπάδες αλλά και από τα παιδιά, θετικές εμπειρίες διαβάσματος. Βάλτε προτεραιότητα το να διαβάζουν με την μπαμπά ή τον παππού.
Οι μπαμπάδες διαβάζουν με διαφορετικό τρόπο στα παιδιά από ότι οι μαμάδες, και τα παιδιά θα δεχτούν με μεγάλη ευχαρίστηση αυτή την εμπειρία και από τους δυο γονείς.
13. Συζητήστε με το παιδί σας.
Η αξιολόγηση και η συζήτηση είναι πολύ σημαντικό κομμάτι για μια θετική εμπειρία διαβάσματος.
Ρωτήστε το παιδί σας απλές ερωτήσεις, όπως: Σου άρεσε το βιβλίο; Γιατί ή γιατί όχι; Ποιος ήταν ο αγαπημένος σου χαρακτήρας; Ποιο ήταν το αγαπημένο σου σημείο; Σου άρεσε το τέλος; Θα ήθελες να το ξαναδιαβάσουμε κάποια στιγμή;
Και μην εκπλαγείτε αν το παιδί σας θελήσει να διαβάσετε το ίδιο βιβλίο ξανά και ξανά! Αυτό σημαίνει ότι κάνατε καλά την δουλειά σας και βοηθήσατε να καλλιεργηθεί η αγάπη για το διάβασμα.