Πώς να αποφύγετε το ενοχλητικό τσίμπημα του κουνουπιού;
ΚΟΥΝΟΥΠΙ: ο Νο1 «Στυγνός εκτελεστής»
Έρευνες έχουν αποδείξει ότι τα κουνούπια μεταφέρουν ασθένειες του αίματος από το ένα «θύμα» τους στο άλλο. Αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για την υγεία μας και ευθύνονται για τη μετάδοση του κίτρινου πυρετού, της μαλάριας, του αιμορραγικού πυρετού, της εγκεφαλίτιδας και πολλών άλλων σοβαρών ασθενειών σε κάποια μέρη του κόσμου όπου οι δια μέσου των κουνουπιών μεταδιδόμενες ασθένειες δεν είναι διαδεδομένες, αυτό καθαυτό το τσίμπημα αποτελεί το πρόβλημα. Τα πιο πολλά μωράκια και παιδιά δέχονται περισσότερα τσιμπήματα κουνουπιών από κάθε άλλου εντόμου.
Πως να διώξω τα κουνούπια;
Πρώτα πρέπει να απαντήσουμε στο τι ελκύει τα κουνούπια.
Τα κουνούπια έλκονται κυρίως από το νέκταρ των λουλουδιών και από τη σάρκα θηλαστικού. Για αυτό όταν βρίσκεστε στο ύπαιθρο πρέπει να φοράτε ελαφριά ρούχα που να καλύπτουν, όμως, το μεγαλύτερο μέρος του σώματός σας.
Αποφύγετε τα έντονα φωτεινά χρώματα και τα εμπριμέ γιατί αν και τελείως περίεργο τα κουνούπια έλκονται από τα έντονα χρώματα! Χακί, γκρι, μπεζ, λευκό και πράσινο δηλαδή τα γήινα χρώματα δεν είναι ελκυστικά για τα κουνούπια για αυτό και θα έχετε παρατηρήσει σε φωτογραφίες, τηλεοπτικές εκπομπές και αφηγήσεις ότι όσοι πηγαίνουν για σαφάρι στις ζούγκλες της Αφρικής, της Αυστραλίας ή της Νότιας Αμερικής φορούν ρούχα με τα γήινα χρώματα.
Ελκυστικές είναι επίσης και κάποιες οσμές του σώματός μας, για αυτό και ίσως να έχετε παρατηρήσει ότι τα κουνούπια προτιμούν κάποια άτομα περισσότερο από κάποια άλλα για τα τσιμπήματά τους. Οι παλαιοί έλεγαν πώς όποιος πέφτει πιο συχνά θύμα των κουνουπιών έχει «βασιλικό αίμα».
- Αποφύγετε, λοιπόν, τα πολύ μυρωδικά σαπούνια, σαμπουάν, κρέμες και λοσιόν σώματος με εκχυλίσματα βοτάνων και λουλουδιών γιατί μπορεί να μπερδέψει το κουνουπάκι και να σας περάσει για ένα τεράστιο μίσχο από κάποιο εξωτικό φυτό, γεμάτο νέκταρ.
- Πολλά είδη κουνουπιών προτιμούν να τσιμπούν από τη δύση έως την αυγή. Το πρόβλημα χειροτερεύει όταν ο καιρός είναι ζεστός και υγρός. Μην αφήνετε τα παιδιά να παίζουν στο ύπαιθρο απροστάτευτα τις ώρες της «αιχμής».
- Κεριά σιτρονέλας θα σας φανούν χρήσιμα όταν τα παιδιά παίζουν στον κήπο, ή την αυλή.
- Αποφύγετε μέρη όπου λιμνάζουν νερά.
- Χρησιμοποιείστε ένα απωθητικό κουνουπιών στις εκτεθειμένες περιοχές του δέρματος. Προσέχετε, όμως, πώς χρησιμοποιείτε τα εντομοαπωθητικά αυτά στα παιδιά και μην τα αλείφετε σε μωρά κάτω των δύο μηνών.
- Μην βάζετε τις απωθητικές λοσιόν κάτω από τα ρούχα των παιδιών γιατί μπορεί να τις απορροφήσει το δέρμα. Επίσης, αποφύγετε να τις απλώνετε στα χεράκια τους γιατί υπάρχει φόβος να τα βάλουν στο στόμα ή να τρίψουν τα μάτια τους.
- Κυκλοφορούν απωθητικές λοσιόν ειδικές για παιδιά που η δράση τους διαρκεί για περίπου 2 ώρες.
- Το απωθητικό δεν πρέπει να εφαρμόζεται πάνω από μια φορά την ημέρα.
- Τα απωθητικά δεν σκοτώνουν τα κουνούπια, απλά τα εμποδίζουν να τσιμπήσουν.
- Κυκλοφορεί η άποψη ότι η κατανάλωση σκόρδου απωθεί τα κουνούπια. Δεν είναι όμως επιστημονικά τεκμηριωμένη και εκτός από αυτό η μυρωδιά του απωθεί και πολλούς ανθρώπους!
Τσιμπήματα κουνουπιών – αντιμετώπιση!
Τα τσιμπήματα των κουνουπιών είναι ένα συνηθισμένο καλοκαιρινό πρόβλημα. Η γνωστή αντίδραση είναι μια κοκκινίλα, συνοδευόμενη από ένα μικρό οίδημα στο σημείο του τσιμπήματος και έντονη φαγούρα. Αν το παιδάκι σας ξύσει το σημείο, αυτό μπορεί και να μολυνθεί.
Παρακάτω σας ενημερώνουμε για το τι μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε να μειωθεί η φαγούρα και ο πόνος από τα τσιμπήματα:
- Βάλτε στο σημείο αντιισταμινικές αλοιφές ή αμμωνία για να «σβήσουν» τη φαγούρα και να σας ανακουφίσουν. Έτσι θα αποφύγετε το ξύσιμο.
- Χρησιμοποιήστε αντιφλεγμονώδεις κρέμες όπως κορτιζονούχα σκευάσματα για να απαλύνετε το εξάνθημα και τη φαγούρα.
- Αν το παιδί έχει πολλά τσιμπήματα ίσως να χρειαστεί να πάρει κάποιο αντιισταμινικό φάρμακο από το στόμα, αλλά τότε πρέπει να ζητήσετε τη συμβουλή του παιδιάτρου σας.
Και άλλες χρήσιμες και χρηστικές συμβουλές:
- Κόβετε τα νύχια των παιδιών κοντά για να αποφύγετε το ξύσιμο & τη μόλυνση.
- Βάλτε στο σημείο κρύες κομπρέσες που ανακουφίζουν από τα συμπτώματα.
- Αν ο καιρός δεν είναι πολύ ζεστός, τα παιδιά καλό είναι να φορούν μακριά παντελόνια και μακρυμάνικες μπλούζες σε γήινα χρώματα.
- Βάλτε σίτες στα παράθυρα.
- Χρησιμοποιείστε αντικουνουπικές αλοιφές.
- Μην απλώνετε την εντομοαπωθητική λοσιόν κοντά στα μάτια, το στόμα ή κάποια πληγή που πιθανόν να έχει το παιδί σας, ούτε και στα ακροδάχτυλα και τις παλάμες του γιατί μπορεί να βάλει τα χεράκια του στο στόμα ή να τρίψει τα ματάκια του.
- Σήμερα υπάρχουν και φυτικά εντομοαπωθητικά που περιέχουν λάδι ευκαλύπτου και λεμονιάς.
- Υπάρχουν, επίσης, και αυτοκόλλητα απωθητικά που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πάνω στο καρότσι ή το κρεβατάκι του παιδιού σας, των οποίων η δράση διαρκεί περίπου 8ώρες. Τα παράθυρα στο χώρο πρέπει να είναι συνεχώς ανοικτά.
- Αν χρησιμοποιείται τα γνωστά απωθητικά που μπαίνουν στην πρίζα και πάλι να θυμάστε ότι τα παράθυρα πρέπει να είναι ανοιχτά και το παιδί μακριά από τη συσκευή.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ