Τα γευστικά μας γούστα είναι έμφυτα ή διαμορφώνονται στην πορεία της ζωής μας; Πρόσφατες έρευνες τονίζουν τη σημασία του ρόλου της μητέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και των πρώτων μηνών ζωής του μωρού για τη διαμόρφωση των μελλοντικών του προτιμήσεων.
Αμερικανική έρευνα έδειξε ότι οι γευστικές μας προτιμήσεις καθορίζονται λίγο μετά τη γέννησή μας, ακόμα και μέσα στην κοιλιά της μητέρας μας.
Τα παιδιά επηρεάζονται και από τη διατροφή της μητέρας κατά την εγκυμοσύνη και από τη γεύση του μητρικού γάλατος.
Οι γονείς πίνουν, τα παιδιά ξεδιψούν
Ερευνητές από τη Φιλαδέλφεια των Ηνωμένων Πολιτειών έφτιαξαν τρεις ομάδες από έγκυες (45 γυναίκες στο σύνολο).
Η πρώτη ομάδα κατανάλωνε χυμό καρότο τέσσερις φορές τη βδομάδα για τρεις βδομάδες προς το τέλος της εγκυμοσύνης και μετά τη γέννα, έπινε νερό.
Η δεύτερη ομάδα έπινε νερό στο τέλος της εγκυμοσύνης και χυμό καρότο τους πρώτους δυο μήνες του θηλασμού.
Στη συνέχεια, οι ερευνητές έβαλαν τα δημητριακά στη διατροφή των μωρών ηλικίας πεντέμισι μηνών.
Στη μία περίπτωση, τα δημητριακά συνοδεύονταν από χυμό καρότο και στην άλλη από νερό.
Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι τα μικρά που είχαν δοκιμάσει χυμό καρότο, είτε όταν ήταν στη μήτρα είτε κατά διάρκεια του θηλασμού, κατανάλωσαν πολύ μεγαλύτερες ποσότητες από τα άλλα.
Επιπλέον, έδειχναν να εκτιμούν πολύ περισσότερο το γεύμα με τη γεύση καρότο.
Επαληθεύεται έτσι η σπουδαιότητα του ρόλου της μητέρας στη διαμόρφωση των γευστικών προτιμήσεων του παιδιού.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ