Είναι πολύ σημαντικό να θέσετε όρια στη συμπεριφορά των παιδιών από νωρίς. Να έχετε, δηλαδή, συγκεκριμένους κανόνες συμπεριφοράς όπως: ποτέ δεν χτυπάμε, ποτέ δεν αποκαλούμε κάποιον «χαζό», ποτέ δεν κοροϊδεύουμε.
Έτσι, κατά τη διάρκεια ενός καβγά, θα πειθαρχήσετε ευκολότερα το παιδί που έχει παραβεί τους κανόνες. Πρέπει ακόμη να είστε κοντά όταν η διαμάχη είναι έτοιμη να ξεσπάσει και να προσφέρετε ένα χαμόγελο επιδοκιμασίας, όταν παίζουν ειρηνικά.
Δοκιμάστε τις παρακάτω τακτικές (με την ελπίδα ότι κάποια από αυτές μπορεί και να πετύχει):
- Καθοδηγήστε τα πιτσιρίκια σας με ερωτήσεις του τύπου «Τι άλλο μπορούμε να κάνουμε αντί να χτυπάμε»; ή «Μπορείτε να βρείτε κάτι άλλο να μοιραστείτε;». Κι αν δεν έχει αποτέλεσμα την πρώτη φορά, ίσως την επόμενη θυμηθούν τα λόγια σας και καταλήξουν μόνα τους σε μια απάντηση. Μπορεί, μάλιστα να σας εκπλήξουν ευχάριστα λέγοντας το ένα στο άλλο: «Θα σε αφήσω να παίξεις με το παιχνίδι μου», αντί να το αρπάξει από τα χέρια του αδερφού του.
- Δώστε τους σαφείς εντολές, αποφύγετε όμως τις αόριστες εκφράσεις του τύπου «Παίξτε όμορφα» ή «Βρείτε τα μεταξύ σας». Θα τους πείτε τι ακριβώς πρέπει να κάνει το καθένα, προσπαθώντας να είστε όσο το δυνατόν πιο δίκαιοι και συγκεκριμένοι.
- Ενθαρρύνετε τα παιδιά, χωρίς όμως να τα πιέζετε να μοιράζονται τα υπάρχοντά τους.
- Κάντε τους μάθημα. Όταν ηρεμήσει η κατάσταση, βάλτε τα παιδιά να εξετάσουν τα αισθήματά τους εναλλάξ. Ρωτήστε τα «Τι θα κάνετε την επόμενη φορά για να μην ξανασυμβεί αυτό»;.
- Διαδώστε τα καλά νέα. Κάθε φορά που τα παιδιά καταφέρνουν να βρουν μια συμβιβαστική λύση από μόνα τους, δείξτε τους ότι το προσέξατε και το εκτιμήσατε και πείτε τους «Μπράβο!» μπροστά στον μπαμπά.
- Βρείτε τρόπους να ενθαρρύνετε την καλοσύνη μεταξύ τους. Θα δείτε πως αν την ώρα του φαγητού αρχίσετε να ρωτάτε τα παιδιά σας «Τι καλό έκανε το ένα για το άλλο σήμερα;», θα αρχίσουν να συμπεριφέρονται καλύτερα.
- Αν παρά τις προσπάθειές σας να τα βρουν μεταξύ τους, αδυνατούν να τα καταφέρουν, συγκαλέστε οικογενειακό συμβούλιο για να συζητήσετε το πρόβλημα και να αναζητήσετε οικογενειακώς πλέον την κατάλληλη λύση.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
7 συμβουλές για να ξυπνάει το παιδί σας για το σχολείο ευχάριστα!
Τι προκαλεί άγχος στα παιδιά: Δείτε πιθανές αιτίες!
Aθλήματα για παιδιά ηλικίας 6 έως 12 ετών: Ποιο ταιριάζει καλύτερα στο δικό σας;
“Πώς να διαβάσω στο παιδί μου ένα βιβλίο;”Δείτε 7 χρήσιμες συμβουλές!