Σαν αυτοεκτίμηση ορίζουμε τον βαθμό πίστης στον εαυτό μας, ο οποίος βασίζεται στην αίσθηση της επάρκειας, την αίσθηση της δύναμης και της αντοχής του εαυτού μας.
Τα τρία κύρια στοιχεία αυτής της έννοιας, είναι η αγάπη για τον εαυτό μας, η θετική εικόνα που σχηματίζει ο καθένας από μας για το άτομό του και η εμπιστοσύνη που έχουμε στις δυνατότητές μας.
Η θετική εικόνα για τον εαυτό μας είναι μια εσωτερική δύναμη που μας επιτρέπει να αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις της ζωής, ενώ αποτελεί μοναδικό παράγοντα για την πραγματοποίηση των φιλοδοξιών και των σχεδίων μας.
Πώς δημιουργείται η αυτοεκτίμηση;
Από την γέννηση το μωρό χρησιμοποιεί την δική του διαδικασία να αξιολογεί ό,τι του συμβαίνει ανάλογα με την αίσθηση του βιώματός του, ώστε κατατάσσει την εμπειρία του σαν θετική ή αρνητική.
-Αν η άποψη των γονέων είναι επικριτική και αρνητική τότε και του παιδιού η άποψη για τον εαυτό του είναι η ίδια. Αν είναι θετική είναι και του παιδιού η άποψη καλή.
-Μια άλλη έννοια άμεσα συνυφασμένη με την αυτοεκτίμηση είναι η τάση πραγμάτωσης του οργανισμού μας.
Ως τέτοια, αναφέρεται, η κινητήριος δύναμη που έχει ο καθένας μας από την γέννησή μας για να προοδεύουμε, να είμαστε διαφορετικοί και να αναπτυσσόμαστε .
Αφορά την πραγμάτωση του συνόλου των λειτουργιών του ατόμου, βιολογικών, ψυχικών και νοητικών και αποτελεί την μοναδική κινητήρια δύναμη του οργανισμού.
Η τάση πραγμάτωσης τροφοδοτείται από την θετική αναγνώριση των άλλων.
Όσο μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση έχουμε, μέσα από τα καλά λόγια των άλλων, τόσο η τάση πραγμάτωσης εκδηλώνεται ανεμπόδιστα και δημιουργούμε στην ζωή μας αυτό που επιθυμούμε.
Όταν υπάρχει έλλειψη αποδοχής από τους γονείς η από το περιβάλλον, η πρόοδος σταματά και προσπαθεί η τάση να βρει διέξοδο όπου μπορεί.
Διαβάστε επίσης: Πως να τονώσω την αυτοπεποίθηση ενός μικρού παιδιού 2-5χρονών; …
-Η Αυτοεκτίμηση του ατόμου προέρχεται από διάφορες πηγές και επηρεάζεται από:
- Εσωτερικούς παράγοντες π.χ. ταμπεραμέντο
- και Εξωτερικούς παράγοντες π.χ. θετικά σχόλια των γονέων ,φίλων και δασκάλων.
Κάποιο από τους γονείς όμως, που θέτουν πολύ υψηλές προσδοκίες για τα παιδιά τους, μπορεί να το επικρίνουν ή να το απορρίψουν αν δεν ανταποκριθούν σε αυτές.
Η αρνητική τοποθέτηση των γονιών όμως ως προς τα παιδιά τους, επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την αυτοπεποίθησή τους.
Οι αρνητικές σκέψεις και οι χαρακτηρισμοί έχουν την δύναμη να ταράζουν τα παιδιά, να χάνουν το κουράγιο τους, να είναι ευάλωτα και να είναι συρρικνωμένα.
Θολώνει η σκέψη για τον εαυτό τους και για τον κόσμο. Άλλες φορές γίνονται επιθετικά, γεμάτα οργή και γεμίζουν άγχος και ανασφάλεια.
Πώς μπορούμε λοιπόν να επηρεάσουμε σημαντικά την αυτοεκτίμηση των παιδιών μας ώστε να έχουμε παιδιά με δύναμη και σιγουριά, με καλή εικόνα του εαυτού τους, με αίσθηση ότι τα καταφέρνουν;
- Αποκτώντας καλές δεξιότητες επικοινωνίας, χωρίς να θίγουμε το παιδί μας. Με δημοκρατική διαπαιδαγώγηση.
- Βάζοντας όρια με σεβασμό και αγάπη! Τα όρια είναι σημαντικά για τα παιδιά: τους δίνουν ασφάλεια, υποστήριξη και χώρο για να δημιουργήσουν την ταυτότητά τους.
- Βοηθάμε το παιδί μας να έχει πραγματική εικόνα του εαυτού του. Δεν το ‘σηκώνουμε ψηλά’ κάνοντάς το ένα μικρό νάρκισσο, αλλά επίσης δεν ‘το ρίχνουμε’ κάνοντάς του κριτική. Το βοηθάμε να αναγνωρίσει τις δυνατές και αδύναμες πλευρές του εαυτού του.
- Βοηθάμε και σχεδιάζουμε τρόπους κάλυψης των αδυναμιών και των ελλείψεων του παιδιού μας
- Βοηθάμε τα παιδιά να θέτουν στόχους και να τους υποστηρίζουν. Με αυτό τον τρόπο αυξάνεται η αυτοπεποίθησή τους ότι τα καταφέρνουν.
- Ενθαρρύνουμε τα παιδιά να αναλάβουν πρωτοβουλίες αρχίζοντας από τα μικρά πράγματα που κάνουν
- Ανακαλύπτουμε τους φόβους των παιδιών και τα βοηθάμε να τους αντιμετωπίσουν.
- Ας μην βάζουμε υπέρογκους στόχους που ίσως είναι βαρείς στους ώμους του παιδιού και του δημιουργούν ένα αίσθημα ανεπάρκειας όταν δεν τους καταφέρνει.
- Ας εμπιστευθούμε έναν άλλο δρόμο και πορεία του παιδιού μας από αυτόν που ονειρευόμαστε Τον δικό του. Είναι σοφό και δημοκρατικό να επιτρέπουμε στον οργανισμό του παιδιού μας να εξελιχθεί με τον δικό του τρόπο.
- Ας δημιουργήσουμε κλίμα έκφρασης νέων ιδεών και εμπνεύσεων. Με αυτό τον τρόπο μαθαίνουν και εκείνα να αντιμετωπίζουν θετικά και χωρίς φόβο τις αδυναμίες τους και τα προβλήματα που προκύπτουν.
Τέλος, μην κατηγορείτε τον εαυτό σας, ότι είστε ανεπαρκείς γονείς. Κάθε ημέρα με το παιδί σας μπορεί να είναι μια ευκαιρία για μια νέα αρχή.
Φωτεινή Γούτσιου BSc,Pg.Dipl, cand. Dpsych., Εκπαίδεύτρια ΕΑΓ