Το να θηλάζετε δίδυμα απαιτεί περισσότερη δουλειά και περισσότερη αφοσίωση και υπευθυνότητα από τον θηλασμό ενός μόνο παιδιού.
Μπορεί να ανησυχείτε ότι δεν θα παράγετε αρκετό γάλα για να θρέψετε δυο μωρά, ή μπορεί να σκέφτεστε ότι ο θηλασμός των διδύμων μπορεί να παίρνει πολύ χρόνο, ώστε να μην έχετε καθόλου ώρα να ξεκουραστείτε . Εξάλλου, τα νεογέννητά σας μπορεί να πεινάνε κάθε μισή ώρα τις πρώτες εβδομάδες.
Αν γνωρίζετε τις απαντήσεις σε κάποιες συνηθισμένες ερωτήσεις για τον θηλασμό των διδύμων, πριν έρθει εκείνη ή ώρα, θα έχετε λιγότερο άγχος και θα είστε καλύτερα προετοιμασμένες από πριν για αυτή τη δουλειά.
Οι πιο συνηθισμένες ανησυχίες είναι οι εξής:
Πόση ώρα κρατάει ο θηλασμός των διδύμων;
Ο χρόνος που χρειάζεται για να ταΐσετε ταυτόχρονα τα μωρά σας με το μπουκάλι είναι ο ίδιος που θα χρειαζόσασταν και για να τα θηλάσετε.
Ωστόσο, απαιτείται περισσότερος χρόνος για το πλύσιμο και την αποστείρωση των μπουκαλιών όπως και για να ζεστάνετε το γάλα.
Σύμφωνα με υπολογισμούς, μια μητέρα διδύμων, η οποία θηλάζει κατά τον πρώτο χρόνο γλιτώνει περίπου 300 ώρες και αρκετά χρήματα.
Θα πρέπει να ακολουθήσετε ένα αυστηρό ή ένα ευέλικτο πρόγραμμα θηλασμού για τα δίδυμα μωράκια σας;
Το καλύτερο θα ήταν να ακολουθήσετε ένα ευέλικτο πρόγραμμα, και το να θηλάζετε τα μωρά σας την ίδια ώρα είναι η πιο οικονομική χρήση της πολύτιμης ώρας σας.
Παρόλα αυτά, κάθε μωρό είναι ξεχωριστό, οπότε μπορεί το ένα να θέλει να θηλάζει κάθε τρεις ώρες, ενώ το άλλο κάθε δύο ώρες.
Κάποιες μητέρες έχουν καταλήξει ότι το καλύτερο είναι να αφήνουν στο μωρό να επιβάλλει την ώρα του επόμενου ταΐσματος και για τα δυο.
Κάποιες άλλες μητέρες θηλάζουν κατά απαίτηση στη διάρκεια της ημέρας, και ακολουθούν κάποιο πρόγραμμα το βράδυ.
Πώς μπορείτε να κρατήστε και τα δυο μωρά ταυτόχρονα για να τα θηλάσετε;
Χρησιμοποιήστε τυλιγμένες πετσέτες ή ειδικά μαξιλαράκια για τον θηλασμό ώστε να στηρίξετε τα μωρά σας.
Μπορείτε να αγοράσετε μαξιλαράκια θηλασμού ειδικά για δίδυμα, μιας και έχουν μεγάλες και σταθερές επιφάνειες για να στηρίξουν δυο μωρά ταυτόχρονα, ελευθερώνοντας τα χέρια σας για να μπορέσετε να αλλάξετε τη θέση του κάθε μωρού ή να το κάνετε να ρευτεί.
Με τη βοήθεια του μαξιλαριού, μπορείτε να αλλάζετε τις στάσεις θηλασμού. Είναι καλή ιδέα να εναλλάσσετε τα στήθη σας σε κάθε θηλασμό, ειδικά αν το ένα από το δυο μωρά τρέφεται περισσότερο.
Αν σας φαίνεται δύσκολο να θυμάστε ποιο μωρό βρισκόταν τελευταίο σε ποιο στήθος, δοκιμάστε να εναλλάσσετε το στήθος σας κάθε 24 ώρες αντί για κάθε θηλασμό.
Το να εναλλάσσετε έτσι το στήθος σας βοηθάει στο να παράγετε ίσες ποσότητες γάλατος και στα δύο στήθη, και μειώνει την περίπτωση μπλοκαρισμένων πόρων που παράγουν το γάλα.
Επιπλέον, βοηθάει τα μάτια των μωρών σας να λαμβάνουν ίση εξάσκηση και ίσους ερεθισμούς.
Μπορείτε να παράγετε αρκετό γάλα για να ταΐσετε δυο μωρά;
Ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης εφαρμόζεται και στις μητέρες που θηλάζουν δίδυμα. Αν θηλάζετε όταν τα μωρά σας θέλουν να φάνε, μπορείτε να εμπιστευτείτε το σώμα σας ότι θα παράγει αρκετό γάλα.
Μια χαμηλή ποσότητα γάλατος σχεδόν πάντα διορθώνεται αν θηλάζετε πιο συχνά. Μην ξεχνάτε να έχετε δίπλα σας αρκετό νερό, μιας και οι ουσίες που παράγει το σώμα σας για τον θηλασμό μπορεί να σας κάνουν να διψάσετε.
Πώς θα ξέρετε αν τα μωρά σας θρέφονται αρκετά;
Ο γιατρός σας θα μπορέσει να σας πει αν τα μωρά σας θρέφονται όσο πρέπει, ελέγχοντας το βάρος τους.
Τα νεογέννητα συνήθως χάνουν μεταξύ 5% και 9% του βάρους που είχαν κατά την γέννησή τους, για να το ξαναπάρουν όταν θα είναι περίπου 2 εβδομάδων.
Θα πρέπει να αρχίσουν να παίρνουν τουλάχιστον 28 γραμμάρια την ημέρα από την 5η μέρα της γέννησής τους, τουλάχιστον μέχρι να φτάσουν 3 μηνών.
Αν παρ’ όλα αυτά ανησυχείτε, ζητήστε από τον παιδίατρό σας να ελέγξει το βάρος των μωρών σας.
Γενικές πληροφορίες για τον θηλασμό διδύμων:
- Τα μωρά σας τρώνε τουλάχιστον κάθε 2 με 3 ώρες, ή τουλάχιστον 8 φορές την ημέρα για τις πρώτες 2 με 3 εβδομάδες.
- Αφοδεύουν τουλάχιστον 3 φορές την ημέρα μετά την 5η μέρα της γέννησής τους.
- Αν το δωμάτιο που θηλάζετε έχει ησυχία, μπορείτε να τα ακούτε που καταπίνουν το γάλα.
- Μετά τον θηλασμό αισθάνεστε πιο μαλακό το στήθος σας.
- Ίσως σας φανεί χρήσιμο στην αρχή να κρατάτε ένα διάγραμμα με τις φορές που θηλάζετε, και ποιο μωρό ήταν σε ποίο στήθος την τελευταία φορά.
Υπάρχει περίπτωση να δεθείτε πιο πολύ με ένα από τα δυο μωρά;
Αυτό μπορεί να συμβεί, ειδικά αν το ένα από τα μωρά χρειαστεί να μείνει στο νοσοκομείο περισσότερο από ότι το άλλο.
Έτσι θα έχετε περισσότερο χρόνο με το μωρό που βρίσκεται ήδη στο σπίτι και θα αναπτύξετε μεγαλύτερο συναισθηματικό δεσμό με αυτό το μωρό.
Ή, αν το ένα μωρό είναι πιο άρρωστο από το άλλο, ίσως να δίνετε περισσότερη προσοχή σε αυτό το μωρό.
Το πιο σημαντικό είναι να έχετε επίγνωση των συναισθημάτων σας και να δουλεύετε ώστε να δίνετε στα μωρά σας ίση αγάπη και προσοχή.
Το καλό είναι ότι ο θηλασμός σας φέρνει σε στενή επαφή και με τα δύο μωρά και μπορεί να βοηθήσει στην επιτάχυνση της διαδικασίας ανάπτυξης συναισθηματικών δεσμών.
Θα έχετε καθόλου χρόνο για προσωπική ζωή αν κάνετε δίδυμα;
Δεν χρειάζεται να είστε απασχολημένες όλη την ώρα. Στην πραγματικότητα δεν θα έπρεπε. Αν μπορείτε, να κοιμάστε όταν θα κοιμούνται και τα μωρά.
Όταν νιώθετε ράκος, αφήστε τον σύντροφό σας να αναλάβει, έστω αν είναι και για 15 με 20 λεπτά όπου μπορείτε να πάτε μια βόλτα, να κάνετε ένα ζεστό μπάνιο ή να διαβάσετε κάποιο βιβλίο.
Μόλις καθιερωθεί το πρόγραμμα θηλασμού, απολαύστε κάποιο βράδυ έξω με τον σύντροφό σας (μάθετε στα μωρά σας να πίνουν από μπουκάλι, ώστε να μπορείτε να περάσετε περισσότερο από 1 με 2 ώρες έξω από το σπίτι).
Θυμηθείτε ότι είχατε ζωή και πριν γίνετε γονείς. Ήρθε η ώρα να συνεχίσετε από εκεί που σταματήσατε.
Πάνω από όλα, μην προσπαθήσετε να είστε η σούπερ μαμά και να τα κάνετε όλα μόνες σας. Μπορείτε να ζητήσετε την βοήθεια φίλων και συγγενών.
Έχοντας δίδυμα, θα χρειαστείτε – και αξίζετε – όση βοήθεια γίνεται.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
7 πράγματα που πρέπει να προσέξετε στην επιλογή πιπίλας του μωρού σας
Και όμως, το ρέψιμο, σύμμαχος για την αποφυγή των επίμονων κολικών..
Για ποιους λόγους ένα μωρό δεν μπορεί να αποχωριστεί το μπιμπερό του;;;