ΟΤΑΝ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΔΕΧΕΤΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ/ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟ ΜΕΣΑ ΑΠ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ.
Κακόβουλοι και επικίνδυνοι άνθρωποι, που μπορούν να βλάψουν τα παιδιά, βρίσκονται παντού. Η τεχνολογία όμως, τους άνοιξε μια νέα πόρτα για τις πράξεις τους.
Πώς μπορείτε λοιπόν να προστατεύσετε το παιδί σας αποτελεσματικά, χωρίς να του στερήσετε παράλληλα τη δυνατότητα να «σερφάρει» στο μαγικό κόσμο του Ίντερνετ;
Τι είναι ο ηλεκτρονικός/Διαδικτυακός εκφοβισμός;
Ο παιδικός εκφοβισμός μέσω του διαδικτύου γίνεται με τη χρήση της τεχνολογίας για παρενόχληση, απειλή ή προσβολή κάποιου άλλου χρήστη και συμβαίνει συνήθως ανάμεσα σε άτομα νεαρής ηλικίας.
Μερικές φορές, ο ηλεκτρονικός εκφοβισμός μπορεί να είναι ξεκάθαρος: π.χ σκληρά μηνύματα στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.
Άλλες πράξεις όμως είναι λιγότερο εμφανείς, όπως το «ανέβασμα» ντροπιαστικών ή προσβλητικών βίντεο ή προσωπικών πληροφοριών ενός παιδιού χωρίς τη συγκατάθεση του.
Ο ηλεκτρονικός εκφοβισμός μπορεί να συμβεί τυχαία. Το απρόσωπο της φύσης των ηλεκτρονικών μηνυμάτων, δυσκολεύει να καταλάβουμε ποιος είναι ο παραλήπτης του μηνύματος.
Αν ωστόσο μιλάμε για μια επαναλαμβανόμενη σειρά μηνυμάτων, τίποτα δεν είναι τυχαίο.
Μια έρευνα του 2006, της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών των ΗΠΑ, έδειξε τα εξής: ένας στους τρεις εφήβους και ένας στους έξι προ-εφήβους έχουν πέσει θύματα ηλεκτρονικού εκφοβισμού.
Καθώς όλο και περισσότεροι νέοι έχουν πρόσβαση σε υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα, είναι λογικό ν’ αυξάνονται τα επίπεδα ηλεκτρονικού εκφοβισμού.
Οι συνέπειες του ηλεκτρονικού/διαδικτυακού εκφοβισμού
Ο ηλεκτρονικός εκφοβισμός μπορεί να συμβεί πλέον οπουδήποτε, ακόμη και στο σχολείο. Και τα παιδιά που τον υφίστανται, νιώθουν πως δεν έχουν διαφυγή.
Μία σοβαρή περίπτωση εκφοβισμού μέσω Ίντερνετ μπορεί να προκαλέσει στο παιδί άγχος, τρόμο, κατάθλιψη, συναισθηματικό αδιέξοδο και άλλες διαταραχές.
Σε πολύ ακραίες και σπάνιες μάλιστα περιπτώσεις, ορισμένα παιδιά οδηγούνται και στην αυτοκτονία.
Ενδείξεις και συμπτώματα ηλεκτρονικού/διαδικτυακού εκφοβισμού
Πολλά παιδιά και έφηβοι που υφίστανται διαδικτυακό εκφοβισμό, διστάζουν να μιλήσουν στο δάσκαλο ή στους γονείς γιατί νιώθουν ντροπή, φοβούνται πως θα στιγματιστούν κοινωνικά ή γιατί πιστεύουν πως οι γονείς τους δε θα τους ξαναεπιτρέψουν να έχουν πια πρόσβαση στο Ίντερνετ.
Τα ανησυχητικά σημάδια ποικίλουν ανάλογα με την περίπτωση, αλλά τα συνηθέστερα είναι:
- Ίχνη συναισθηματικού στρες κατά ή μετά τη χρήση του Ίντερνετ
- Απομάκρυνση από φίλους και δραστηριότητες
- Απομάκρυνση απ’ το σχολείο
- Πτώση της βαθμολογίας και «ξεσπάσματα θυμού» στο σπίτι
- Αλλαγές στη διάθεση, τη συμπεριφορά, τον ύπνο, ή την όρεξη.
Πώς μπορώ να βοηθήσω ένα παιδί που δέχεται ηλεκτρονικό/διαδικτυακό εκφοβισμό;
Αν ανακαλύψατε ότι το παιδί σας δέχεται ηλεκτρονικό εκφοβισμό, συζητήστε μαζί του πώς νιώθει. Σε πρακτικό επίπεδο, τα μέτρα που μπορείτε να λάβετε, είναι τα εξής:
Μπλοκάρετε τον εκφοβιστή.
Οι περισσότερες συσκευές υπολογιστών διαθέτουν ρυθμίσεις που σας επιτρέπουν να μπλοκάρετε ηλεκτρονικά μηνύματα από συγκεκριμένα άτομα.
Στο εμπόριο, κυκλοφορούν επίσης ειδικά προγράμματα τα οποία εγκαθίστανται στον υπολογιστή και απαγορεύουν την πρόσβαση σε συγκεκριμένες ιστοσελίδες, που κρίνετε επικίνδυνες για το παιδί.
Περιορίστε την πρόσβαση στην τεχνολογία.
Πολλά παιδιά δεν μπορούν ν’ αντισταθούν στον πειρασμό να ψάξουν για νέα μηνύματα την ηλεκτρονική αλληλογραφία τους ή το κινητό τους, παρότι αυτό μπορεί να είναι επιβλαβές.
Τοποθετήστε τον υπολογιστή σε δημόσιο χώρο στο σπίτι (απαγορεύονται οι φορητοί υπολογιστές στο παιδικό δωμάτιο π.χ) και περιορίστε τη χρήση κινητού τηλεφώνου.
Μερικές εταιρίες επιτρέπουν την απενεργοποίηση των υπηρεσιών αλληλογραφίας για μερικές ώρες, κι έτσι οι εκφοβιστές αφήνουν για λίγο ανενόχλητα τα παιδιά.
Γνωρίστε τον ηλεκτρονικό κόσμο του παιδιού σας.
Ελέγξτε την αλληλογραφία και τις ιστοσελίδες που επισκέφθηκε το παιδί σας και ενημερωθείτε για το διάστημα που περνάει μπροστά στον υπολογιστή. Διαβάστε επίσης: 5 ερωτήσεις που μπορείτε να κάνετε στο παιδί σας για την πλοήγηση του στο διαδίκτυο
Μιλήστε του για τη σημασία της ιδιωτικότητας
Eξηγήστε του γιατί είναι κακό να μοιράζεται στο Ίντερνετ προσωπικές πληροφορίες, ακόμη και με φίλους.
Ενθαρρύνετέ το ακόμη να κρατάει μυστικό τον κωδικό πρόσβασης.