Εσείς είστε νέα “στο επάγγελμα της μαμάς” και έχετε όλη την επιθυμία να ακολουθήσετε το ένστικτο και την καλή σας διάθεση στην ανατροφή του μωρούς σας.
Να το παίρνετε αγκαλιά όταν κλαιει να το χαϊδεύετε να το μυρίζετε και να απολαμβάνετε με όλες σας τις αισθήσεις αυτό το πλάσμα που ομορφαίνει την ζωή σας.
Όμως η μαμά σας (ή η μαμά του ή η αγαπημένη σας θεΊα) επιμένουν ότι έτσι που του φέρεστε θα το κακομάθετε, με αποτέλεσμα μετά από λίγο καιρό να βρείτε το μπελά σας από τα καπρίτσια του.
Αλήθεια ή μύθος; δύσκολο να αποφανθεί κανείς.
Εμείς όμως για να σας βοηθήσουμε εξετάσαμε έξι από τις πιο διαδεδομένες απόψεις σχετικά με την ανατροφή των μωρών.
Τα αποτελέσματα που προέκυψαν ήταν ενδιαφέροντα και όχι πάντα αναμενόμενα.
Έτσι λοιπόν αποφασίσαμε να τα μοιραστούμε μαζί σας και ελπίζουμε ότι θα σας βοηθήσουμε να ζήσετε την σχέση σας με την καινούργια αγάπη της ζωή σας χωρίς περιττές ενοχές και προβληματισμούς.
1. Μην το παίρνετε αγκαλιά κάθε φορά που κλαιει θα το χαλάσετε.
Κανείς δεν μπορεί να χαλάσει ένα νεογέννητο. Αντίθετα έχει παρατηρηθεί ότι τα καλομαθημένα μωρά αυτά που η μαμά τους τα σηκώνει από την κούνια στην αγκαλιά της όταν κλαινε έχουν την τάση να είναι πιο ήρεμα αργότερα όταν μεγαλώσουν λιγάκι. Κατά τους ειδικούς αυτό συμβαίνει επειδή το μωρό νιώθει την ανταπόκρισή σας στις ανάγκες του και έτσι σας έχει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ότι θα είστε εκεί όταν θα σας χρειαστεί.
2. Η πιπίλα θα στραβώσει τα δοντάκια του.
Δεν είναι μυστικό το ότι η πιπίλα δεν είναι σωστό να χρησιμοποιείται πλέον όταν αρχίσουν να βγαίνουν τα πρώτα του δοντάκια.
Δεν υπάρχει όμως καμία απόδειξη του γεγονότος ότι η πιπίλα στραβώνει τα δόντια του εκτός αν συνεχιστεί η χρήση της πολύ καιρό μετά από την εποχή που είναι πραγματικά αναγκαία.
Οι περισσότεροι οδοντίατροι έχουν την άποψη ότι εφόσον η πιπίλα παραμεριστεί πριν από το τρίτο έτος της ηλικίας του δεν πρόκειται να επηρεάσει την θέση ούτε των προσωρινών ούτε και των μόνιμων δοντιών.
3.Όταν αρχίσει να βγάζει δόντια θα σας κάνει συνέχεια πυρετό.
Πιθανόν να είναι λίγο ζεστό αλλά για σοβαρό πυρετό μάλλον σπάνιο. Αν το μωρό σας κάνει πολύ υψηλό πυρετό την περίοδο της οδοντοφυίας μην το συσχετίσετε αμέσως με τον ερχομό των δοντιών χωρίς να το διερευνήσετε.
Θα πρέπει να το δει ο γιατρός του γιατί πιθανόν η αιτία να είναι άλλη και όχι τα καινούργια του δοντάκια.
4. Όλα τα μωρά όταν γεννιούνται έχουν γαλάζια μάτια και μετά αλλάζουν.
Πολλά μωρά γεννιούνται με γαλάζια ματάκια αλλά υπάρχουν και άλλα που γεννιούνται με καστανά ή μαύρα. Αλλά πρέπει να το περιμένετε ότι το χρώμα τους θα αλλάξει και το πιθανότερο θα σκουρύνει. Γύρω στην ηλικία των 6 μηνών τα μωρά αποκτούν το χρώμα ματιών που θα έχουν και για την υπόλοιπη ζωή τους.
5. Να το ντύνετε ζεστά να μην κρυώσει.
Φυσικά και είναι απαραίτητο το να το κρατάτε ζεστό τους χειμωνιάτικους μήνες αλλά το να το τυλίγετε μέσα σε ρούχα και ρουχαλάκια ανεξαρτήτως εποχής είναι εντελώς άχρηστο. Όταν ένα μωρό πάρα πολύ ζεστό είναι το ίδιο κακό όπως και το να κρυώνει. Ένας απλός κανόνας για να είστε βέβαιη ότι είναι ντυμένο σωστά είναι να του φοράτε μία στρώση παραπάνω ρούχα από ότι στον εαυτό σας, συν ένα καπέλο και μία κουβερτούλα.
6. Ένα γεμάτο μωρό θα εξελιχθεί σε έναν παχύσαρκο ενήλικα.
Εδώ οι γνώμες διίστανται σε μεγάλο βαθμό. Πάντως είναι γεγονός ότι ένα μωρό έχει ανάγκη τα λιπαρά στην διατροφή του περισσότερο από τους ενηλίκους για να εξασφαλίσει την σωστή του ανάπτυξη, όπως και ότι το βάρος του πιθανότατα θα πέσει στο κανονικό γύρω στην ηλικία των δύο ετών.
Ακολουθήστε την χρυσή τομή που ισχύει για όλες τις ηλικίες: μην το μπουκώνετε πέραν της διάθεσής του για φαγητό και από την άλλη όσο υπέρ της υγιεινής διατροφής και αν είστε, μην θεωρείτε την λεπτή του σιλουέτα το απόλυτο δείγμα υγείας έτσι ώστε να παραλείπετε γεύματα εφόσον δείχνει ότι δεν έχει διάθεση.
7. Τα ζωηρά παιδιά είναι πιο έξυπνα από τα ήσυχα.
Πιο αγαπητά ίσως ναι και μάλιστα από εμάς τους μεγαλύτερους γιατί μας δίνουν περισσότερες αφορμές να ασχοληθούμε μαζί τους ενώ φαίνεται να αποζητούν την παρέα μας πολύ περισσότερο από ένα μωρό που κοιτάζει ήσυχα τα παιχνίδια που είναι κρεμασμένα πάνω από την κούνια του.
Όμως η κοινωνικότητα είναι πολύ αναξιόπιστος δείκτης μέτρησης της νοημοσύνης ιδιαίτερα αν σκεφτούμε πόσοι μεγάλοι επιστήμονες λογοτέχνες και άλλοι σημαντικοί στην ιστορία άνθρωποι έζησαν αρκετά απομονωμένες ζωές.
Άλλωστε σε αυτές τις ηλικίες τα πράγματα είναι αρκετά ρευστά και το μωρό που σήμερα είναι ήρεμο και ικανοποιημένο στην κούνια του αύριο να τρέχετε και να μην το προλαβαίνετε.