1.Τι κάνουν οι φίλοι σου στο Ίντερνετ;
Αυτή η ερώτηση απομακρύνει την προσοχή από το παιδί σας και την κατευθύνει στις γενικές διαδικτυακές δραστηριότητες στην κλίκα του/ της.
Είναι ένας καλός τρόπος να ξεκινήσετε τη συζήτηση σχετικά ουδέτερη και γενική. Επειδή όμως θέλετε να λάβετε ειλικρινείς απαντήσεις, διαβεβαιώστε το παιδί ότι δε θα το τιμωρήσετε.
2.Ποιες είναι οι καλύτερες ή πιο δημοφιλείς ιστοσελίδες;
Ρωτήστε το παιδί σας να σας πει γιατί έχει προτίμηση στις συγκεκριμένες ιστοσελίδες, καθώς και γιατί απεχθάνεται άλλες…
3.Ποιες είναι οι αγαπημένες σου ιστοσελίδες;
Αξίζει τον κόπο να αφιερώσετε λίγα λεπτά για να ελέγξετε τους συγκεκριμένους ιστότοπους, ακόμη κι αν φαίνονται βαρετοί και ακίνδυνοι. Ρωτήστε ακόμη το παιδί πώς ρυθμίζει τις ρυθμίσεις ασφαλείας.
4.Τι ξέρεις για τον διαδικτυακό εκφοβισμό;
Μπορεί το παιδί σας να μη γνωρίζει την ακριβή ονομασία, αλλά ξέρει πως είναι και τι συναισθήματα προκαλεί.
Μιλήστε για ιστορίες που διαβάσατε ή είδατε στις ειδήσεις για άσχημα e-mail, ενοχλητικές φωτογραφίες που προκαλούν αμηχανία, προσωπικές πληροφορίες που μοιράστηκαν ή στάλθηκαν σε άλλα παιδιά.
Ρωτήστε για τις ψεύτικες αναρτήσεις στο Facebook, το instagram κ.α. μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μάθετε αν το παιδί σας έχει ακούσει να συμβαίνουν τέτοια πράγματα.
Σιγουρευτείτε ότι το παιδί σας γνωρίζει ότι ο ηλεκτρονικός εκφοβισμός είναι πολύ συχνός και μπορεί να τύχει στον οποιονδήποτε χρήστη ανά πάσα στιγμή. Σιγουρευτείτε ακόμη ότι ξέρει πώς να αντιδράσει αν του συμβεί.
5.Όταν ήσουν συνδεδεμένος στο Διαδίκτυο, είχες ποτέ δει κάτι περίεργο ή κάτι που σε έκανε να νιώσεις άβολα;
Αυτή είναι μια καλή ερώτηση για να συζητήσετε για τον ηλεκτρονικό εκφοβισμό. Η ιδέα είναι να σιγουρευτείτε ότι το παιδί ξέρει ότι μπορεί να έρθει σε σας αν συναντήσει μια παρόμοια απειλή, που είναι πολύ συχνή στον κόσμο του Διαδικτύου.
Σιγουρευτείτε ότι το παιδί ξέρει ότι μπορεί να έρθει σε σας για βοήθεια χωρίς να το τιμωρήσετε ή να του βάλετε τις φωνές. Διαβάστε επίσης : Διαδικτυακός εκφοβισμός και παιδί: Συμπτώματα- συνέπειες-αντιμετώπιση