Η ηλικία του πατέρα που παλιότερα δεν λαμβάνονταν καν υπόψη στο ιστορικό κύησης ούτε γινόταν συνεκτίμησή του κατά την θεραπεία υπογονιμότητας, ή προγεννητικής διάγνωσης, φαίνεται πως σήμερα αποτελεί για τους ειδικούς καθοριστικό παράγοντα όχι μόνο για την επίτευξη εγκυμοσύνης αλλά και για την γέννηση ενός υγιούς παιδιού.
Σύμφωνα με δηλώσεις της εμβρυολόγου γενετίστριας δρ. Ελένης Κοντογιάννη στο Πρακτορείο FM και στην εκπομπή της Τάνιας Μαντουβάλου «104,9 Μυστικά Υγείας» σήμερα είναι γνωστό από μελέτες ότι από τα 25 στα 45 η γονιμότητα στον άνδρα μειώνεται στο μισό.
«Συγκεκριμένα, μελέτη που έγινε σε 8.500 ζευγάρια Βρετανών κατέδειξε ότι ένας άντρας 25 ετών θέλει το μισό χρόνο για να αφήσει έγκυο τη σύζυγό του, απ’ ότι ένας άντρας 35 και πάνω. Σε ζευγάρια που έχουμε κάνει είτε σπερματέγχυση ή εξωσωματική γονιμοποίηση, διαπιστώσαμε ότι οι άνδρες άνω των 35 είχαν πολύ χαμηλότερο ποσοστό επίτευξης εγκυμοσύνης, και αυτό έπεφτε ακόμη περισσότερο όταν και οι γυναίκες τους είχαν μεγαλύτερη ηλικία».
Παιδιά που γεννιούνται από μπαμπάδες προχωρημένης ηλικίας, μπορεί να εμφανίσουν σχιζοφρένεια, αυτισμό ή υπερκινητικότητα
«Φαίνεται ότι μερικές διαταραχές, όπως είναι ο αυτισμός, η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής, η υπερκινητικότητα και άλλες ασθένειες, όπως πχ η χονδροπάθεια, σχετίζονται με τη μεγάλη ηλικία του πατέρα», εξηγεί η κ. Κοντογιάννη τονίζοντας ταυτόχρονα ότι οι περισσότερες ασθένειες που αφορούν στην ηλικία του άνδρα δεν ανιχνεύονται με προγεννητικό έλεγχο.
Μάλιστα Ισλανδική έρευνα έδειξε ότι οι μεταλλάξεις στο DNA των παιδιών που σχετίζονται με τον αυτισμό και τη σχιζοφρένεια προέρχονται κατά 97% από τον πατέρα.
Σε άλλη μελέτη πού έγινε από το Καρολίνσκα στη Σουηδία σε 2,6 εκατ. ανθρώπους, φάνηκε ότι οι άνδρες που τεκνοποιούν σε πιο μεγάλη ηλικία, έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να φέρουν στον κόσμο παιδιά με διαταραχές όπως αυτισμός, διπολική διαταραχή, σχιζοφρένεια και ελλειμματική προσοχή.
πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ