Ίσως να νομίζετε ότι το αλάτι είναι σχετικά ακίνδυνο για τα παιδιά. Μια διατροφή πλούσια σε περιεκτικότητα αλατιού, φαίνεται ότι είναι απειλή για την υγεία μόνο των ενηλίκων.
Ή μήπως δεν είναι έτσι τα πράγματα;
Αγαπημένα φαγητά των παιδιών όπως μακαρόνια με τυρί, ένα κομμάτι πίτσα, ή ένα τοστ με τυρί, περιέχουν το κάθε ένα από αυτά, ποσότητα αλατιού περισσότερη από το μισό από όσο πρέπει να φάει ένα παιδί μέσα σε μια μέρα.
Οι επιπτώσεις στον οργανισμό
Οι ειδικοί βλέπουν ήδη τις επικίνδυνες επιπτώσεις του αλατιού να αυξάνονται.
Έρευνες έχουν δείξει ότι μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα αλατιού συμβάλλει στην υψηλή πίεση αίματος των παιδιών.
Παρόλο που η υπέρταση είναι κάτι σπάνιο στα παιδιά, σήμερα περίπου το 4 – 5% των παιδιών είναι υπερτασικά.
Εκτός από την υπέρταση, τα πολύ αλμυρά φαγητά έχουν και πολλές θερμίδες, συμβάλλοντας έτσι και στην παχυσαρκία.
Και ακριβώς επειδή οι αλμυρές τροφές και τα αλμυρά σνακ προκαλούν δίψα στο παιδί σας, μπορεί να καταλήξει να πίνει κάποιο ανθρακούχο ποτό και επιπλέον χυμούς, προσθέτοντας έτσι περισσότερες θερμίδες.
Το να μειώσετε όμως το αλάτι στη διατροφή του παιδιού σας είναι πιο περίπλοκο από όσο νομίζετε.
Το πρόβλημα δεν λύνεται μόνο με το να σταματήσετε να βάζετε πολύ αλάτι στο φαγητό: πρέπει να ξέρετε ότι το 70% του αλατιού στη διατροφή ενός παιδιού στην πραγματικότητα προέρχεται από βιομηχανοποιημένα τρόφιμα.
-Ψωμί
Μπορεί να νομίζετε ότι το ψωμί έχει χαμηλή περιεκτικότητα αλατιού, αλλά μην ξεγελιέστε: Το ψωμί είναι στην πραγματικότητα μια από τις μεγαλύτερες πηγές αλατιού στη διατροφή ενός παιδιού. Το λιγότερο αλμυρό ψωμί που θα μπορούσατε να επιλέξετε, είναι το σταρένιο.
-Αλλαντικά
Δυστυχώς, το ζαμπόν ακόμα και αυτά που έχουν χαμηλή περιεκτικότητα αλατιού, μπορεί να είναι αρκετά αλμυρά, οπότε προσπαθήστε να βρείτε τρόπους να το μειώσετε.
-Τυρί
Παρόλο που το τυρί είναι μια εξαιρετικά καλή πηγή ασβεστίου και πρωτεϊνών, είναι άλλη μια τροφή πλούσια σε αλάτι.
Όποτε είναι δυνατό, διαλέξτε τυριά που να έχουν χαμηλή περιεκτικότητα αλατιού, όπως η φρέσκια μοτσαρέλα.
-Σνακ
Τα βιομηχανοποιημένα σνακ έχουν συχνά υψηλή περιεκτικότητα αλατιού, θερμίδων και λιπαρών.
Άντ’ αυτού, πάρτε φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα και ανάλατους ξηρούς καρπούς (για παιδιά ηλικίας άνω των 4 ετών).
Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε και γιαούρτι σαν ντιπ.
Τι από τα παρακάτω είναι πιο αλμυρό;
1.Κίτρινη μουστάρδα ή κέτσαπ.
2.Τυρί παρμεζάνα ή μοτσαρέλα.
3.Παγωτό σοκολάτα ή κέικ σοκολάτας.
Απαντήσεις:
1.Η κέτσαπ είναι πιο αλμυρή από τη μουστάρδα. Κέτσαπ: 190 mg ανά μια κουταλιά της σούπας. Μουστάρδα: 132 mg ανά μια κουταλιά της σούπας.
2.Τυρί παρμεζάνα: 465 mg ανά 1/4 της κούπας. Μοτσαρέλα: 132 mg ανά 1/4 της κούπας.
3.Κέικ σοκολάτας: 214 mg ανά κομμάτι. Παγωτό σοκολάτα: 50 mg ανά μπάλα.