Αν πιστεύετε ότι ισχύει ο ισχυρισμός του παιδιού σας , ρωτήστε το γιατί πιστεύει ότι συμβαίνει αυτό .
Μπορεί να μην είναι σε θέση να σας απαντήσει επαρκώς, αλλά πρέπει να ακούσετε τι έχει να σας πει.
Για παράδειγμα, μπορεί να σας πει ότι οι άλλοι του λένε ότι είναι υπερβολικά αφελής ή ότι θυμώνει πολύ εύκολα.
Σκεφτείτε πώς συμπεριφέρθηκε όταν το είδατε με φίλους.Συνεργαζόταν με τα άλλα παιδάκια ή ήταν πιεστικό;
Eίναι καλό στο να μοιράζεται; Υπακούει στους κανόνες; Αν ήσασταν στην ηλικία του παιδιού σας, θα θέλατε να παίξετε μαζί του;
Να είστε ειλικρινείς μαζί σας και μαζί του. Η παραδοχή ότι τα παιδιά μας είναι κάτι λιγότερο από τέλεια μπορεί να είναι δύσκολη, αλλά είναι το πρώτο βήμα για να τα βοηθήσουμε.
Εμείς σας προτείνουμε 8 πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε το παιδί σας να αναπτύξει φιλίες.
1.Ενισχύστε την αυτοπεποίθηση του.
Να ξεκινήσει μια δραστηριότητα εκτός σχολείου: μαθήματα μουσικής, χορού, κολυμβητήριο, να γραφτεί σε μια ομάδα ποδοσφαίρου ή μπάσκετ κ.λπ.
Όταν τα παιδιά μοιράζονται κοινά ενδιαφέροντα έρχονται πιο κοντά και χτίζουν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους.Επίσης, στο σχολείο μπορεί να προσεγγίζει παιδιά που έχουν τα ίδια ενδιαφέροντα με εκείνο.
2. Να καλέσετε στο σπίτι το παιδάκι της γειτόνισσας.
Μπορεί να μην έχουν την ίδια ακριβώς ηλικία, αλλά μπορούν να ακούσουν μουσική, να μελετήσουν τα μαθήματά τους παρέα, να δουν μια ταινία. Μια καλή ιδέα για να δεθούν τα παιδιά, είναι να το φιλοξενήσετε ένα Σαββατοκύριακο στο εξοχικό σας.
3. Να μην ντρέπεται να αρχίσει μια συζήτηση με έναν συμμαθητή του.
Μπορεί να σκέφτεται πως δεν το συμπαθούν, αν όμως δεν κάνει το πρώτο βήμα επικοινωνίας (με παιδιά που δεν το φέρνουν σε δύσκολη θέση με τα λόγια τους), μπορεί κι εκείνα να πιστεύουν πως δεν τα συμπαθεί.
Διδάξτε πώς να κάνει μια “μικρή ομιλία”, για παράδειγμα, λέγοντας σε κάποια φίλη/φίλο, “Μου αρέσουν τα μαλλιά σου” ή “Θέλεις να παίξεις ένα παιχνίδι μαζί μου;”
Μπορείτε να κάνετε εξάσκηση αυτές τις φράσεις στο σπίτι μαζί της μέχρι να νιώσει άνετα για να μπορέσει να το πει και στους φίλους του..
4. Διδάξτε του πως να μοιραζεται.
- Μοιραστείτε μαζί του γλυκά ή κάποιο φαγητό ,
- Μοιράζεστε κάτι με τον σύντροφό μας για να δώσετε το καλό παράδειγμα.
- βάλτε το να μοιραστεί με τα αδέλφια του τα παιχνίδια. Επιβραβεύστε το όταν το κάνει και προτείνετε του να κάνει το ίδιο και με τους φίλους του.
5. Αν είναι επιθετικό, διδάξτε του πώς να αντιδράει λιγότερο έντονα και να μην απλώνει ποτέ το χέρι σε κάποιον πάνω στα νεύρα του.
Να του ζητάτε να κρατάει την ψυχραιμία του και να μάθει να ακούει πρώτα τι έχουν να του πουν οι άλλοι και να μην βιάζεται να αντιδράσει.
6. Αν φωνάζει και είναι αγενής.
Ίσως να μην έχει συνειδητοποιήσει ότι μια τέτοια συμπεριφορά είναι απωθητική για τους συνομήλικους της.
Επισημάνετε ότι μια τέτοια συμπεριφορά μπορεί να κάνει κάποιους αρχικά να γελάσουν, αλλά στο τέλος θα τους κουράσει.
7. Να γίνει πιο επικοινωνιακό
Παροτρύνετε το να είναι πιο επικοινωνιακό με το να χαμογελάει περισσότερο όταν μιλάει, να κρατάει την επαφή με τα μάτια, να μην σκύβει το κεφάλι της και να δείχνει ότι αποδέχεται τους άλλους με την συμπεριφορά της.
8.Μπορεί να επικοινωνεί με ένα φίλο του εντός ή εκτός Ελλάδας.
Εκτός από τα καινούρια πράγματα που θα μάθει για έναν τόπο όπου δεν έχει πάει ποτέ, θα δημιουργήσει έναν καλό φίλο που αργότερα μπορεί επισκεφθεί ή να φιλοξενήσει.
Εξάλλου, φίλος δεν είναι μόνο αυτός που βλέπουμε κάθε μέρα.