Βήμα 1: Κάντε πρώτα ευτυχισμένο τον εαυτό σας
Το πρώτο βήμα για πιο ευτυχισμένα παιδιά , μπορεί να ακούγεται λίγο εγωιστικό.
Παρόλ’ αυτά, το πόσο χαρούμενος είσαι επηρεάζει δραματικά το πόσο ευτυχισμένα και επιτυχημένα θα είναι τα παιδιά σας.
Βήμα 2: Διδάξτε τους πως να δημιουργήσουν υγιείς σχέσεις
Κανείς δεν αρνείται ότι οι ανθρώπινες σχέσεις είναι σημαντικές, αλλά πόσοι γονείς ξοδεύουν πραγματικά χρόνο για να διδάξουν στα παιδιά πώς να συναναστρέφονται με τους άλλους.
Δεν χρειάζεται να κάνετε πολλά. Μπορείτε να ξεκινήσετε ενθαρρύνοντας τα παιδιά σας, να εκτελούν μικρές πράξεις καλοσύνης.
Βήμα 3: Επιβραβεύστε την προσπάθεια, όχι την τελειότητα
Οι γονείς που δίνουν σημασία στο αποτέλεσμα και όχι στην προσπάθεια, είναι πιο πιθανό να έχουν παιδιά με υψηλά επίπεδα κατάθλιψης, άγχους και κατάχρησης ουσιών σε σύγκριση με άλλα παιδιά.
Ουδείς τέλειος.Οπότε δεν χρειάζεται να βάζετε τον πήχη τόσο ψηλά γιατί στο τέλος θα απογοητευτείτε.
Σύμφωνα με μελέτη , οι γονείς που θεωρούσαν ότι πρέπει να αποδείξουν στην κοινωνία ότι είναι το ιδανικό πρότυπο γονέα, διακατέχονταν από πίεση και δεν πίστευαν στον εαυτό τους.
Αν καταβάλετε προσπάθεια να μην σας νοιάζει τι θα πει ο κόσμος, σίγουρα θα είστε πιο ήρεμοι και καλοί ως γονείς.
Σύμφωνα με μια άλλη έρευνα, η πλειοψηφία των παιδιών που οι γονείς τους τα παίνευαν για τη νοημοσύνη τους, επέλεξαν να λύνουν το ευκολότερο παζλ, καθώς έτσι δεν θα κινδύνευαν να κάνουν λάθος και να χάσουν την “ταμπέλα του έξυπνου παιδιού”.
Από την άλλη πλευρά, πάνω από το 90% των παιδιών που οι γονείς τους τα ενθάρρυναν, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, επέλεξαν ένα πιο δύσκολο παζλ.
«Όταν επιβραβεύουμε τα παιδιά για την προσπάθεια και τη σκληρή δουλειά, τότε δεν αποσπώνται από τη διαδικασία της εκμάθησης ή δεν ανησυχούν για το πόσο έξυπνοι θα μπορούσαν – ή δεν θα μπορούσαν – να γίνουν. “
Βήμα 4: Μάθετε τα να είναι αισιόδοξοι
Κάθε άνθρωπος κρύβει μέσα του μια πηγή αισιοδοξίας.Ακόμη κι αν ανησυχούμε για το μέλλον, στο βάθος πιστεύουμε ότι στο τέλος, όλα θα πάνε καλά.
Σύμφωνα με μελέτες η έννοια της αισιοδοξίας και της ευτυχίας θα μπορούσαν να είναι ταυτόσημες, καθώς συνδέονται άρρηκτα μεταξύ τους.
Όσοι σκέφτονται θετικά είναι περισσότερο ευτυχισμένοι και πιστεύουν σε ένα καλύτερο αύριο.
Βήμα 5: Διδάξτε τη συναισθηματική νοημοσύνη
-Δείτε τα συναισθήματα των παιδιών σας ως μία δυνατότητα για επικοινωνία . Αν δείτε το παιδί σας, στεναχωρημένο, νευριασμένο ή τρομοκρατημένο, ενθαρρύνετε το να εκφράσει τα συναισθήματα του.
-Καθησυχάστε το. Βοηθήστε το να καταλάβει τι ακριβώς νιώθει, σε ποια ένταση το νιώθει και τι του το προκάλεσε.
-Δείξτε του υγιείς τρόπους για να μπορεί να εκφράζει όσα νιώθει (π.χ. εξηγείστε πως το να κάνει ζημιά για να ξεσπάσει τα νεύρα του στο σπίτι, δεν θα το βοηθήσει να ξεπεράσει το πρόβλημα του.)
-Πρέπει να λαμβάνετε σοβαρά υπόψιν τα συναισθήματα και τις σκέψεις των παιδιών σας, χωρίς κατακρίσεις.
-Απαραίτητη προϋπόθεση για όλα αυτά είναι να αντιλαμβάνεστε και να αποδέχεστε πρώτα τα δικά σας συναισθήματα ως γονείς για να μπορείτε να βοηθήσετε τα παιδιά σας να διαχειριστούν τα δικά τους συναισθήματα.
Βήμα 6: Διδάξτε την πειθαρχία
Η αυτοπειθαρχία στα παιδιά είναι μεγαλύτερος προγνωστικός παράγοντας για τη μελλοντική επιτυχία του παιδιού από τη νοημοσύνη.
Η ικανότητα των παιδιών προσχολικής ηλικίας να μην γίνονται έρμαια των συναισθημάτων τους, τα οδηγεί σε μεγαλύτερες σχολικές επιδόσεις και κοινωνικές δεξιότητες κατά την εφηβεία.
Αυτό συμβαίνει εν μέρει, γιατί η αυτοπειθαρχία, διευκολύνει τη μάθηση και την επεξεργασία πληροφοριών.
Επιπλέον, τα παιδιά με αυτοπειθαρχεία αντιμετωπίζουν καλύτερα αρνητικά συναισθήματα, όπως η απογοήτευση και το άγχος και τείνουν να έχουν μεγαλύτερη αίσθηση κοινωνικής ευθύνης.
Βήμα 7: Περισσότερες ώρες παιχνιδιού
Τα περισσότερα παιδιά απολαμβάνουν να ζουν στο “τώρα” – όταν παίζουν.
Ωστόσο, τα παιδιά σήμερα, αφιερώνουν λιγότερο χρόνο παίζοντας τόσο σε εσωτερικούς χώρους όσο και έξω
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτή η δραματική πτώση του ελεύθερου χρόνου παιχνιδιού είναι μια βασική αιτία για την μείωση της γνωστικής και συναισθηματικής ανάπτυξης των παιδιών …
Το ελεύθερο παιχνίδι εκτός από το ότι βοηθάει τα παιδιά να μάθουν να αποκτήσουν:
- πνευματική,
- σωματική,
- κοινωνική
- και συναισθηματική ευημερία
Τα βοηθά επίσης να μάθουν πώς:
- να συνυπάρχουν σε ομάδες,
- να μοιράζονται,
- να διαπραγματεύονται,
- να επιλύουν συγκρούσεις,
- να διαχειρίζονται τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά τους
- και να αντιπροσωπεύουν οι ίδιοι τον εαυτό τους.