Ένα σημαντικό μέρος της ανάπτυξης ενός παιδιού, είναι να τακτοποιήσει το χάος που έχει προκαλέσει το ίδιο, καθώς αυτό βοηθά στην ανάπτυξη της αίσθησης ευθύνης.
Μπορεί να είναι πιο εύκολο για εσάς να τακτοποιήσετε για εκείνο το δωμάτι του, αυτή είναι μια βραχυπρόθεσμη λύση.
Ο τρόπος με τον οποίο ένα παιδί μαθαίνει να καθαρίζει τώρα θέτει τις βάσεις για το πώς θα ολοκληρώνουν τη δουλειά τους καθώς μεγαλώνουν.
1.Προσέξτε τις εκφράσεις που χρησιμοποιείτε
Μη λέτε μόνο “καθαρίστε”. Είναι εύκολο να συγχυστεί από το χάος που επικρατεί, καθώς συχνά δεν ξέρει από πού να αρχίσει. Αντ ‘αυτού, δοκιμάστε να του πείτε “Βάλε πρώτα τα αυτοκίνητά σου στην άκρη και στη συνέχεια μετακίνησε τα βιβλία”.
Με το να σπάτε τη διαδικασία του μαζέματος σε επιμέρους μικρά κομμάτια,το βοηθάτε ώστε μια φαινομενικά ατελείωτη αγγαρεία να γίνεται διαχειρίσιμη
Θυμηθείτε, ότι το συμμάζεμα το παιδί σας, δεν είναι κάτι που εγγενώς γνωρίζει πώς να το κάνει. Θα πρέπει να του το διδάξετε.
2.Εξηγήστε τους γιατί είναι απαραίτητο να συμμαζεύουμε
Για εσάς οι λόγοι που πρέπει να τακτοποιούμε τα πράγματα μας είναι προφανείς, αλλά για το παιδί σας το συμμάζεμα δεν είναι τίποτα άλλο εκτός από τη διακοπή της διασκέδασης. (Και ποιος θέλει να κάνει αυτό;)
Εξηγήστε πώς αν τα παιχνίδια δεν τακτοποιηθούν σωστά, κάποιος μπορεί να σκοντάψει και να χτυπήσει ή τα κομμάτια ενός παιχνιδιού μπορεί να χαθούν με αποτέλεσμα την επόμενη φορά να μην είναι αρκετά διασκεδαστικό το συγκεκριμένο παιχνίδι .
Για τα μικρά παιδιά, είναι σημαντικό να συνδέσουν τι επιπτώσεις έχει η παραμέληση του συμμαζέματος για κάτι που τους αφορά άμεσα.
Διαβάστε επίσης: Ακαταστασία παιδιού και ψυχολογία : Πως να την διαχειριστείτε;
3.Δημιουργήστε ετικέτες με εικόνες για τα παιχνίδια του
Τοποθετήστε αφαιρούμενες ετικέτες με εικόνες σε συρτάρια και κουτιά για να βοηθήσετε τα παιδιά σας να μάθουν πού πηγαίνει το κάθε τι.
Βάλτε το παιδί σας να ζωγραφίσει ή και να κόψει αυτές τις εικόνες από μπλοκ, παζλ, περιοδικά κτλ.
Κάτω από την εικόνα, γράψτε και το όνομα του στοιχείου, αν το παιδί σας ξέρει να διαβάζει.
4.Κάνε το συμμάζεμα παιχνίδι
Ρυθμίστε το χρονοδιακόπτη του κινητού σας για 10 λεπτά και προκαλέστε το παιδί σας να ολοκληρώσει το συμμάζεμα εντός του χρόνου.
Ακόμα μπορείτε να κάνετε μια διαμάχη μεταξύ σας λέγοντας του “ Μπορείς να συμμαζέψεις το παζλ προτού να φυλάξω τα ρούχα της κούκλας;”
Διαβάστε επίσης: 10 συμβουλές για να βάλετε όρια στην ακαταστασία του παιδιού σας.
5.Μην επεμβαίνετε – το τελικό αποτέλεσμα δεν είναι τόσο σημαντικό όσο η προσπάθεια.
Όταν το παιδί σας μαζέψει το δωμάτιο του, μην διορθώσετε κάτι που δεν φαντάζει τέλειο στα δικά σας μάτια.Εφόσον το παιδί σας έφερε εις πέρας την υποχρέωση του, απλά μην δώσετε περαιτέρω σημασία στην λεπτομέρεια.
Ένας 4χρονος δεν θα τακτοποιήσει ποτέ σαν έναν ενήλικα. Αν επέμβετε σε αυτό που έχει ήδη καταβάλει προσπάθεια για να ολοκληρώσει, το μικρό σας ίσως να νιώσει ότι σας απογοήτευσε ή ακόμα ότι δεν έχει νόημα να το κάνει την επόμενη φορά, αφού θα ξέρει ότι θα το διορθώσετε ούτως ή άλλως.
6.Επιβραβεύστε την προσπάθεια του
Κρατήστε μια καρτέλα στην κουζίνα ή σε ένα άλλο περίοπτο μέρος στο σπίτι.
Μόλις το παιδί σας ολοκληρώσει το έργο του, δώστε του ένα αυτοκόλλητο για να το βάλει στην καρτέλα.
Συνήθως, αυτό αρκεί, αλλά εάν το συμμάζεμα είναι ένα μεγάλο ζήτημα για το μικρό σας, σκεφτείτε μήπως του βάζατε να κερδίσει κάτι μεγαλύτερο μετά από ένα ορισμένο αριθμό αυτοκόλλητων.
Επιπλέον, φροντίστε να συγχαρείτε το παιδί σας προφορικά για την προσπάθεια του.
Εστιάστε την προσοχή σας στο πόσο ωραίο είναι τώρα το δωμάτιο του και κάντε το να νοιώσει υπερήφανο για το κατόρθωμα τους