Προσοχή στο κεντρί!
Όταν οι «Βασίλισσες του μελιού» τσιμπούν…
Ερώτηση σχετικά με διάφορες αντιδράσεις από τσιμπήματα μέλισσας
Πριν από δύο εβδομάδες ο γιος μου που είναι τριών ετών και ζυγίζει περίπου 15 κιλά δέχθηκε επίθεση από ένα σμήνος άγριων μελισσών καθώς περνούσαμε δίπλα από ένα θάμνο, κάνοντας τη βόλτα μας στο χωριό του πατέρα του.
Μετρήσαμε περίπου 30 τσιμπήματα, τα περισσότερα στα ποδαράκια του που φορούσε σορτς, και τα υπόλοιπα στο κεφάλι, την πλάτη τα μπράτσα και τα αυτιά.
Αν και δεν παρατηρήθηκε αλλεργικό σοκ, ο καημένος ήταν σε κατάσταση σοκ, κατακόκκινος για μια ολόκληρη μέρα και είχε φαγούρα για την υπόλοιπη εβδομάδα.
Του χορηγήθηκαν αντισταμινικά (από το στόμα) για λίγες ημέρες ώστε να ανακουφιστεί από τη φαγούρα. Στην αρχή τα τσιμπήματα φαίνονταν έντονα και ήταν εκτεταμένα, όσο περνούσε όμως η ώρα άρχισαν να ηρεμούν και μετά από λίγες ώρες εξαφανίστηκαν.
Το περίεργο ήταν ότι μια εβδομάδα αργότερα εμφανίστηκαν και πάλι, τώρα όμως έμοιαζαν πιο πολύ με εξάνθημα ανεμοβλογιάς και του προκάλεσαν μεγαλύτερη φαγούρα από ότι τη μέρα που τον είχαν τσιμπήσει.
Τώρα, που μπήκαμε στην τρίτη εβδομάδα από τη μέρα που τον τσίμπησαν, η φαγούρα υποχώρησε και το εξάνθημα έχει αρχίσει να εξαφανίζεται.
Υπάρχει κάτι που πρέπει να γνωρίζουμε αν στο μέλλον τον τσιμπήσουν πάλι μέλισσες;
Υπάρχει τρόπος να τον ελέγξουμε για υπερευαισθησία στις μέλισσες;
Απάντηση:
Σίγουρα, 30 τσιμπήματα είναι πολλά! Το παιδί σίγουρα θα τρομοκρατήθηκε από την επίθεση. Από όλα τα έντομα του πλανήτη, τα οποία είναι περισσότερα από ένα εκατομμύριο είδη, οι μέλισσες και τα συγγενικά τους είδη (σφήκες, κόκκινα μυρμήγκια, κτλ.) είναι τα πιο επικίνδυνα!
Η ειρωνεία είναι ότι τα ίδια αυτά έντομα είναι και τα πιο ευεργετικά για τον άνθρωπο. Η θεραπεία των τσιμπημάτων της μέλισσας είναι σχετικά απλή, εκτός αν το παιδί είναι αλλεργικό ή το έχουν τσιμπήσει πολλές μέλισσες μαζί.
αντιδράσεις στο τσίμπημα της μέλισσας
Το δηλητήριο της μέλισσας περιέχει τουλάχιστον 9 ουσίες που ενώνουν τις δυνάμεις τους για να προκαλέσουν αντιδράσεις κατά το τσίμπημα.
Όταν μια μέλισσα διοχετεύσει το δηλητήριό της κάτω από το δέρμα, το «θύμα» μπορεί να αντιδράσει άμεσα (μέσα στις 5 πρώτες ώρες) ή να καθυστερήσει (τα συμπτώματα να είναι εμφανή μετά το πέρας των 5 ωρών) ή και τα δύο, όπως στην περίπτωση του δικού σας παιδιού.
Είναι σημαντικό οι αντιδράσεις να καταγράφονται για να αντιμετωπιστούν άμεσα σε μελλοντική ανάγκη και για να προβλέψουν πιθανά προβλήματα που θα δημιουργηθούν στο παιδί.
Συμπτώματα από τσίμπημα μέλισσας
Κάποιες από τις άμεσες αντιδράσεις είναι:
- το τοπικό εξάνθημα, του οποίου η κοκκινίλα, ο πόνος και το οίδημα διαρκούν λιγότερο από 24 ώρες.
- Άλλες, πάλι, εμφανίζονται σαν μεγαλύτερο εξάνθημα και διαρκούν πολύ περισσότερο, αλλά όλα τα συμπτώματα εξαρτώνται από το τσίμπημα της μέλισσας και την αντοχή του παιδιού.
αλλεργικές αντιδράσεις από τσίμπημα μέλισσας
Οι συστημικές αντιδράσεις είναι αλλεργικές αντιδράσεις που προκαλούνται πέρα από το τσίμπημα και περιλαμβάνουν:
- κνησμό,
- ερεθισμό,
- τοπικό οίδημα,
- χαμηλή πίεση ή και δύσπνοια,
- και μπορεί να φτάσουν μέχρι την εκδήλωση αναφυλακτικού σοκ, μια σοβαρή αντίδραση που ουσιαστικά περιέχει όλα αυτά τα συμπτώματα που προαναφέραμε.
Σπάνιες περιπτώσεις από τσιμπήματα μέλισσας
Ένα τσίμπημα στο μέτωπο που προκαλεί πρήξιμο των βλεφαρίδων είναι μια μεγάλη τοπική αντίδραση. Ή ένα τσίμπημα από μέλισσα στα χείλη μπορεί να προκαλέσει οίδημα ακόμα και στη γλώσσα με πιθανότητα.
Οι εκτεταμένες τοπικές αντιδράσεις σπάνια είναι σοβαρές και σπάνια προοιωνίζουν σοβαρές αλλεργίες. Οι συστημικές αλλεργικές αντιδράσεις πάντως είναι σοβαρές και μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα και στο μέλλον.
Πολλαπλά τσιμπήματα από μέλισσα
Ένας άλλος πιο σπάνιος τύπος άμεσης αντίδρασης είναι η τοξική αντίδραση που μπορεί να προκαλέσουν τα πολλαπλά τσιμπήματα. Αυτό είναι ένα άμεσο αποτέλεσμα της μεγάλης ποσότητας δηλητηρίου της μέλισσας και όχι μια αλλεργική αντίδραση. Στα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνεται
- ο πυρετός,
- η αδυναμία,
- η ναυτία,
- ο εμετός
- και ο πόνος.
Τέτοια φαίνεται να είναι και η περίπτωση που αναφέρουμε παραπάνω.
Οι τοξικές αντιδράσεις σπάνια είναι σοβαρές, αλλά μερικές φορές ευαισθητοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού και προκαλούν μελλοντικές αλλεργικές αντιδράσεις.
Βραδείες αντιδράσεις προκαλούνται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού προετοιμάζεται για μελλοντικά τσιμπήματα, αλλά κάποια από αυτά τα αμυντικά μέτρα ενδέχεται να στραφούν και ενάντια του ίδιου του οργανισμού.
Αυτά τα συμπτώματα εμφανίζονται πάνω από 5 ώρες μετά το αρχικό τσίμπημα, όπως:
- πυρετός,
- αδυναμία,
- εξάνθημα,
- πρήξιμο,
- έντονη φαγούρα
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ