Σκεφτήκατε ποτέ να γεννήσετε στο σπίτι; Για ορισμένες γυναίκες αυτή η ιδέα μπορεί ν’ ακούγεται λίγο παράξενη.Είναι το νοσοκομείο το μοναδικό μέρος όπου μπορεί να γεννήσει μια γυναίκα; Η απάντηση είναι όχι! Ο τοκετός στο σπίτι είναι άλλωστε κάτι που έκαναν με επιτυχία στο παρελθόν η μητέρα, η γιαγιά και η προγιαγιά μας.
Γιατί να γεννήσω στο σπίτι;
Ο τοκετός στο νοσοκομείο, είναι μια ιδέα που πραγματοποιήθηκε τον 20ο αιώνα. Στην πραγματικότητα, εκτιμάται πως το 90% του σύγχρονου παγκόσμιου πληθυσμού γεννήθηκε στο σπίτι.
Ο τοκετός στο σπίτι έχει πολλά πλεονεκτήματα που πρέπει να λάβετε υπόψη. Αυτά είναι:
- Ένας λιγότερο επώδυνος τοκετός
- Η οικειότητα με τη μαία που θα παρευρίσκεται στον τοκετό
- Η «ησυχία» και ο έλεγχος του τοκετού πριν και μετά
- Η μειωμένη ανάγκη ιατρική παρέμβασης
- Μια υγιέστερη μαμά και ένα υγιέστερο μωρό
- Η ευκολία του θηλασμού μετά τον τοκετό
- Οι μειωμένοι δείκτες λοιμώξεων για τη μητέρα και το έμβρυο
- Η παρουσία οικείων προσώπων κατά τον τοκετό.
- Ο τοκετός στο σπίτι ωστόσο, δεν ενδείκνυται για όλες τις μητέρες. Αν αντιμετωπίζετε επιπλοκές κατά την εγκυμοσύνη, πρέπει να γεννήσετε στο νοσοκομείο. Αν ανήκετε στην πλειονότητα των γυναικών που έχουν καλή υγεία καθώς και μια φυσιολογική εγκυμοσύνη, τότε ο τοκετός στο σπίτι είναι μια καλή επιλογή.
Ο τοκετός στο σπίτι γίνεται όλο και πιο δημοφιλής
Στην Αυστραλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ολλανδία, οι γυναίκες επιλέγουν πολύ συχνά να γεννήσουν το μωρό τους στο σπίτι. Στη Βόρειο Αμερική, αυτή η αυξανόμενη τάση σχετίζεται με τον αριθμό των διάσημων προσώπων που επέλεξαν να γεννήσουν στο σπίτι. Η Σίντι Κρόφορντ, η Ντέμι Μουρ, η Λίζα Μπόνετ, η Λούσι Λόουλες, η Μέριλ Στριπ, η Πάμελα Άντερσον, η Τζέϊντ Τζάγκερ και η Κέλι Πρέστον είναι ορισμένες μόνο απ’ αυτές.
Ένας απ’ τους λόγους που επιλέγει μια γυναίκα να γεννήσει σ’ ένα νοσοκομείο είναι η ασφάλεια. Για μια περίοδο, αυτό ήταν αλήθεια. Σήμερα ωστόσο, οι γυναίκες είναι πιο υγιείς, λαμβάνουν καλύτερη φροντίδα κατά την κύηση και έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής απ’ ότι στο παρελθόν. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με την τεχνολογική βελτίωση, έκαναν τον τοκετό στο σπίτι το ίδιο ασφαλή με τον τοκετό στο νοσοκομείο.
Η ασφάλεια του τοκετού στο σπίτι
Ακόμη και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υποστηρίζει πως δεν υπάρχει απόδειξη πως στον ανεπτυγμένο κόσμο, ο τοκετός στο νοσοκομείο είναι πιο ασφαλής απ’ τον τοκετό στο σπίτι. Οι περισσότερες έρευνες σχετικά με τον τοκετό στο σπίτι, έδειξαν πως οι δείκτες θνησιμότητας για το έμβρυο και τη μητέρα είναι οι ίδιοι και στο νοσοκομείο και στο σπίτι. Έδειξαν επίσης πως η γυναίκα που γεννάει στο σπίτι, έχει λιγότερες πιθανότητες να υποστεί καισαρική τομή, προκαλούμενο τοκετό και χρήση χειρουργικής λαβίδας.
Μια έρευνα που έγινε στη Δανία το 1997, έδειξε πως οι γυναίκες που γέννησαν στο σπίτι, έφερνα στον κόσμο υγιή μωρά με ελάχιστα προβλήματα. Οι γυναίκες αυτές βιώσαν λιγότερο στρες και χρειάστηκε μικρότερη ιατρική παρέμβαση στον τοκετό, σε σχέση με τον τοκετό στο νοσοκομείο.
Τοκετός στο σπίτι και οφέλη
Υπάρχουν πολλά οφέλη απ’ τον τοκετό στο σπίτι, πέρα απ’ τα ζητήματα ασφάλειας. Ο τοκετός στο σπίτι σας επιτρέπει να γεννήσετε σ’ ένα χώρο που νιώθετε οικείο και να χαλαρώσετε. Όλη η οικογένειά σας μπορεί να βρίσκεται δίπλα σας (αν το επιθυμείτε), πράγμα το οποίο πολλές γυναίκες θεωρούν ως το σημαντικότερο πλεονέκτημα αυτής της επιλογής τοκετού.
Παρότι ορισμένα νοσοκομεία είναι ελαστικά, τα περισσότερα έχουν περιορισμούς για τα άτομα που μπορούν να παρευρίσκονται μαζί σας στον τοκετό. Το να έχετε πλάι σας το σύντροφο, τα άλλα παιδιά σας και άλλους συγγενείς ή φίλους, μπορεί αν σας δώσει περισσότερη υποστήριξη και δύναμη κατά τον τοκετό και να κάνει τη γέννηση του παιδιού σας μια θετική εμπειρία παρά τον πόνο και την ταλαιπωρία.
Επιπλέον, ο τοκετός στο σπίτι σας επιτρέπει ν’ απαλλαγείτε απ’ τους περιορισμούς που θέτουν τα νοσοκομεία σε μια επίτοκο. Μπορείτε για παράδειγμα να περπατήσετε μέσα στο σπίτι ή να δοκιμάσετε διαφορετικές στάσεις κατά τον τοκετό. Δεν υπάρχει επίσης πίεση χρόνου, ούτε παρέμβαση από τις ανάγκες μιας άλλης γυναίκας που ετοιμάζεται να γεννήσει.
Πολλές γυναίκες μάλιστα παραπονιούνται πως ο τοκετός στο νοσοκομείο της κάνει να νιώθουν σαν άρρωστες, παρά σαν άτομα που πραγματοποιούν το μεγαλύτερο θαύμα στον κόσμο!
Οι μαίες στον τοκετό στο σπίτι
Αν αποφασίσετε να γεννήσετε στο σπίτι, θα χρειαστείτε οπωσδήποτε τη βοήθεια μιας μαίας αφού οι γιατροί αναλαμβάνουν τοκετούς μόνο σε νοσοκομεία και μαιευτήρια.Πολλοί άνθρωποι, κυρίως στη Βόρειο Αμερική, είναι σκεπτικοί απέναντι στο επάγγελμα της μαίας.
Ορισμένοι πιστεύουν πως αφού οι μαίες δεν είναι γιατροί, δεν είναι ικανές να βοηθήσουν μια γυναίκα να γεννήσει μες ασφάλεια. Αυτές οι προκαταλήψεις δεν έχουν καμία βάση. Οι μαίες ξεγεννούν γυναίκες εδώ και χιλιάδες χρόνια. Στην πραγματικότητα, υπήρχε μια εποχή που οι γιατροί δε διανοούνταν καν να ξεγεννήσουν γιατί θεωρούσαν τον τοκετό γυναικεία δουλειά.
Οι μαίες είναι ικανές επαγγελματίες που προσεγγίζουν τον τοκετό ως φυσικό κομμάτι της γυναικείας φύσης και όχι ως ιατρικό θέμα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε πως η παρουσία μιας μαίας στη διάρκεια ενός τοκετού, μπορεί να μειώσει το χρόνο του τοκετού και να καταλήξει στη χρήση περιορισμένης ιατρικής αγωγής.
Η μαία είναι το άτομο που θα γνωρίσετε πολύ καλά καθ’ όλη τη διάρκεια της κύησης. Θα σας παρακολουθεί κατά την εγκυμοσύνη, θα είναι παρούσα κατά τον τοκετό και θα συνεχίσει να σας επιβλέπει για έξι εβδομάδες μετά τη γέννηση. Ορισμένες μαίες μάλιστα, κάνουν ακόμη και προγεννητικούς ελέγχους στο σπίτι.
Η ποιότητα της φροντίδας που θα λάβετε από μια μαία είναι ακριβώς η ίδια που θα λάβετε από έναν γιατρό. Θα κάνετε υπερηχογράφημα καθώς και όσες εξετάσεις είναι απαραίτητο να γίνουν. Μία μαία, θα σας επιτρέψει να κάνετε τις δικές σας επιλογές αναφορικά με την εγκυμοσύνη σας.
Τοκετός στο σπίτι και έκτακτη ανάγκη
Μία απ’ τις έγνοιες που έχουν οι γυναίκες που γεννούν στο σπίτι είναι το τι θα συμβαίνει σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Οι μαίες είναι εκπαιδευμένες να αντιμετωπίζουν ορισμένες έκτακτες καταστάσεις. Φυσικά, είναι αυτονόητο ότι να προκύψει κάποια σοβαρή επιπλοκή θα μεταφερθείτε αμέσως στο νοσοκομείο. Προφανώς, ο τοκετός στο νοσοκομείο υπερτερεί σε αυτήν την περίπτωση, οι σοβαρές επιπλοκές όμως δεν είναι συχνό φαινόμενο κατά τη διάρκεια του τοκετού.
Η προετοιμασία για τον τοκετό στο σπίτι
Αν πρόκειται να φέρετε στον κόσμο το μωρό σας στο σπίτι, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που πρέπει να κάνετε πριν τον τοκετό. Πρώτον, φροντίστε να έχετε αποθέματα φαγητού αφού δε θέλετε να τρέχετε στο σούπερ μάρκετ μόλις γεννήσετε!
Να έχετε κατά νου πως τις επόμενες ημέρες θα έχετε στο σπίτι αρκετούς καλεσμένους και πιθανόν καλό θα ήταν να έχετε προετοιμάσει κάποια σνακς για τους ανθρώπους που θα βρεθούν κοντά σας.
Επιπλέον, βεβαιωθείτε πως έχουν γίνει όλες οι δουλειές του σπιτιού.
Έτσι, θα περάσετε περισσότερο χρόνο με την οικογένειά σας απολαμβάνοντας μετά τον τοκετό τον ερχομό του νέου μέλους. Όταν καταλάβετε πως ξεκινάει ο τοκετός, ζητήστε από το σύντροφό σας να συγκεντρώσει όλα τα σύνεργα που ζήτησε η μαία (πετσέτες, ζεστό νερό κ.λ.π.).
Επίσης, απλώστε στο κρεβάτι σας ένα πλαστικό σεντόνι, φροντίστε να υπάρχει δυνατός φωτισμός και φυσικά, μην ξεχάσετε να καλέσετε τη μαία!
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ :
Λίγο πριν τον τοκετό : 10 πράγματα που πρέπει να κάνετε για εσάς!
Φόβος τοκετού ή τοκοφοβία : Αντιμετωπίστε τον εγκαίρως!
Τοκετός στο νερό : Τα υπέρ και τα κατά