Μια απ’ τις σοβαρότερες διαταραχές που μπορούν να εμφανιστούν στη διάρκεια της κύησης είναι η προεκλαμψία.
προεκλαμψία – Τι είναι ;
Η προεκλαμψία είναι μια διαταραχή που συμβαίνει μόνο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και τη λοχεία και επηρεάζει τόσο τη μητέρα, όσο και το αγέννητο βρέφος.
Παρατηρείται τουλάχιστον στο 5%-8% των κυήσεων και είναι μία κατάσταση που εξελίσσεται προοδευτικά και χαρακτηρίζεται από υψηλή αρτηριακή πίεση και από την παρουσία πρωτεϊνών στα ούρα.
Συνήθως, η προεκλαμψία συμβαίνει μετά από 20 εβδομάδες κύησης (στα τέλη του 2ου ή 3ου τριμήνου ή στη μέση ή το τέλος της κύησης), αν και μπορεί να συμβεί και νωρίτερα.
Η κατάλληλη προγεννητική φροντίδα είναι απαραίτητη για τη διάγνωση και την αντιμετώπιση της προεκλαμψίας. Το σύνδρομο HELLP και η εκλαμψία, είναι άλλες εκδηλώσεις του ίδιου συνδρόμου.
Η προεκλαμψία και άλλες υπερτασικές διαταραχές της εγκυμοσύνης αποτελούν παγκοσμίως κύρια αιτία μητρικών και βρεφικών ασθενειών καθώς και θανάτου. Σύμφωνα με μετριοπαθείς μελέτες, αυτές οι διαταραχές ευθύνονται για 76.000 θανάτους ετησίως.
Ποιες είναι οι αιτίες της προεκλαμψίας;
Πολλές θεωρίες επιχείρησαν να εξηγήσουν γιατί προκύπτει η προεκλαμψία και συνδέουν το σύνδρομο με την παρουσία των ακόλουθων:
- Ενδοθηλιακός τραυματισμός κυττάρων
- Ανισορροπία μεταξύ προστακυκλίνης και θρομβοξάνης
- Μειωμένος ρυθμός σπειραματικής διήθησης και κατακράτηση άλατος και υγρών
- Αυξημένη κινητικότητα του νευρικού συστήματος
- Ενδοαγγειακή θρόμβωση
- Ισχαιμία
- Διαιτητικοί παράγοντες, όπως έλλειψη βιταμινών
- Γεννητικοί παράγοντες
Ποια είναι τα συμπτώματα της προεκλαμψίας;
- Εντονη κεφαλαλγία
- Αιμόπτυση
- Εκτεταμένο οίδημα στα πόδια και τα χέρια
- Ανουρία
- Αίμα στα ούρα
- Ταχυκαρδία
- Ίλιγγος
- Εμβοές(βουητό στα αυτιά)
- Υπερέμεση
- Υπνηλία
- Πυρετός
- Διπλωπία
- Ξαφνική τύφλωση
- Πόνος στην κοιλιακή χώρα
Ποιες γυναίκες κινδυνεύουν απ’ την προεκλαμψία;
Η προεκλαμψία είναι περισσότερο σύνηθες στις πρωτότοκες γυναίκες και στις γυναίκες των οποίων η μητέρα ή αδελφή αντιμετώπισαν το ίδιο πρόβλημα κατά την εγκυμοσύνη τους.
Ο κίνδυνος της προεκλαμψίας είναι μεγαλύτερος σε γυναίκες που κυοφορούν δίδυμα, σε έφηβες εγκύους και σε γυναίκες άνω των 40 ετών.
Επίσης, σε γυναίκες που έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση ή είχαν κάποια πάθηση των νεφρών πριν την εγκυμοσύνη. Η αιτία της προεκλαμψίας είναι άγνωστη…
Η υψηλή αρτηριακή πίεση σημαίνει πως μπορεί να έπαθα προεκλαμψία;
Όχι απαραίτητα. Αν ο γιατρός σας διαπιστώσει πως έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση, θα σας παρακολουθήσει στενά για αλλαγές που θα μπορούσαν να σημαίνουν πως έχετε προεκλαμψία.
Εκτός από υψηλή αρτηριακή πίεση, οι γυναίκες που έχουν προεκλαμψία έχουν εκτεταμένα οιδήματα. Ίσως ακόμη παρουσιάσουν και ευρήματα πρωτεϊνών στα ούρα τους.
Ωστόσο, πολλές γυναίκες με υψηλή αρτηριακή πίεση κατά την εγκυμοσύνη δεν έχουν πρωτεΐνη στα ούρα τους ή εκτεταμένο οίδημα και δεν παθαίνουν προεκλαμψία.
Το οίδημα σημαίνει πως έχω προεκλαμψία;
Το οίδημα από μόνο του δε σημαίνει απαραίτητα πως πάσχετε από προεκλαμψία. Το οίδημα, σε κάποιο βαθμό, είναι φυσιολογικό κατά την κύηση.
Για παράδειγμα, τα δαχτυλίδια ή τα παπούτσια σας μπορεί να γίνουν πολύ σφιχτά. Το οίδημα είναι πιο επικίνδυνο αν δεν υποχωρήσει μετά από ξεκούραση, αν είναι υπερβολικά προφανές στο πρόσωπο και τα χέρια σας ή αν είναι παρουσιάζεται με μια απότομη αύξηση βάρους (έντονη κατακράτηση υγρών).
Προεκλαμψία και διάγνωση
Ποιες εξετάσεις μπορούν να δείξουν αν έχω προεκλαμψία;
Καμία εξέταση δε βάζει τη διάγνωση της προεκλαμψίας. Η αρτηριακή σας πίεση πρέπει να ελέγχεται με κάθε επίσκεψη στο γιατρό.
Μια μεγάλη αύξηση της τιμής της για παράδειγμα, μπορεί να είναι ένα δείγμα προεκλαμψίας. Μια εξέταση ούρων θα δείξει αν υπάρχει πρωτεΐνη στα ούρα σας.
Ο γιατρός σας μπορεί να κάνει ορισμένες εξετάσεις αίματος, οι οποίες μπορεί να δείξουν συμπτώματα προεκλαμψίας.
Αν παρατηρηθούν τέτοια συμπτώματα, ο γιατρός σας μπορεί να θέλει να σας παρακολουθεί τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα, ή με την εισαγωγή στο νοσοκομείο αν είναι δυνατόν και κάθε μέρα.
Προεκλαμψία και επιπτώσεις στην έγκυο και το μωρό
Ποιοι είναι οι κίνδυνοι της προεκλαμψίας για εμένα και το μωρό μου;
Η προεκλαμψία μπορεί να εμποδίσει το αίμα (το οποίο δίνει αέρα και φαγητό στο μωρό σας) να φτάσει στον πλακούντα.
Με αυτόν τον τρόπο, το βρέφος μειώνει εξαιρετικά το βάρος του και μπορεί ν’ αποκτήσει και άλλα προβλήματα.
Οι περισσότερες γυναίκες με προεκλαμψία γεννούν υγιή μωρά.
Λίγες απ’ αυτές, αναπτύσσουν μια κατάσταση που ονομάζεται εκλαμψία που είναι πολύ σοβαρή για τη μητέρα και το παιδί.
Ευτυχώς, η προεκλαμψία εντοπίζεται συνήθως νωρίς στις γυναίκες που κάνουν τακτικά προγεννητικό έλεγχο, κι έτσι αποτρέπονται τα περισσότερα προβλήματα.
Προεκλαμψία – θεραπεία
Πώς αντιμετωπίζεται η προεκλαμψία;
- Αν έχετε προεκλαμψία, ο καλύτερος τρόπος προστασίας για εσάς και το μωρό σας είναι ο τοκετός. Αυτό δεν είναι πάντα εφικτό, γιατί ίσως είναι πολύ νωρίς για να ζήσει το μωρό έξω απ’ τη μήτρα.
- Αν ο τοκετός δεν είναι εφικτός γιατί είναι πολύ νωρίς ακόμη, μπορούν να γίνουν ορισμένα βήματα για να αντιμετωπιστεί η προεκλαμψία μέχρι να γεννηθεί το μωρό. Τα βήματα αυτά περιλαμβάνουν θεραπεία για την πτώση της αρτηριακής πίεσης με ξεκούραση στο κρεβάτι ή φάρμακα και με στενή παρακολούθηση της μητέρας και του εμβρύου. Σε ορισμένες περιπτώσεις, κρίνεται απαραίτητη η νοσηλεία.
- Ένας τρόπος για να μειώσετε την αρτηριακή σας πίεση είναι να μειώσετε την πρόσληψη αλατιού απ’ το φαγητό σας. Ο γιατρός σας θα σας πει πόσο αλάτι πρέπει να προσλαμβάνετε ημερησίως.
- Ο γιατρός σας ίσως σας ζητήσει να πάρετε ασπιρίνη ή επιπλέον ασβέστιο για να προλάβετε την προεκλαμψία. Ίσως ακόμη σας ζητήσει να ξαπλώνετε αριστερά όταν ξεκουράζεστε. Έτσι, θα βελτιωθεί η ροή του αίματος. Πολλοί γιατροί δίνουν συμπληρώματα μαγνησίου λίγο πριν τον τοκετό για να προλάβουν την εκλαμψία. Μιλήστε γι’ αυτό με το γιατρό σας.
Αν ο γιατρός μου αποφασίσει να γεννήσω πρόωρα λόγω της προεκλαμψίας, θα πρέπει να κάνω καισαρική;
Αυτό εξαρτάται από εσάς και το γιατρό σας. Η λύση της καισαρικής τομής είναι πιο πιθανή αν κινδυνεύει η υγεία σας ή η υγεία του παιδιού σας. Αν η κατάσταση δεν είναι σοβαρή, ο γιατρός σας μπορεί να χρησιμοποιήσει φάρμακα για πρόκληση τοκετού με σκοπό να ξεκινήσει ο τοκετός και να γεννήσετε φυσιολογικά.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πότε πρέπει να αποφεύγεται το σεξ στην εγκυμοσύνη;
Τι διατροφή πρέπει να ακολουθεί μια γυναίκα στην εγκυμοσύνη;
«Δε θα καταφέρω ποτέ να γίνω καλή μαμά» – Smilefamily.gr