Γιατί τα παιδιά νηπιακής ηλικίας αγνοούν τους γονείς τους;
Ζητάτε από το μικρό σας να βάλει στην άκρη τα παιχνίδια του γιατί έχει έρθει η ώρα του φαγητού. Αλλά συνεχίζει να παίζει, σαν να μην ανοίξατε καθόλου το στόμα σας, ή «γρυλίζει» ένα εντάξει, και συνεχίζει να παίζει χωρίς να κουνιέται από τη θέση του. Γιατί σας αγνοεί;
Καθώς τα παιδιά νηπιακής ηλικίας γίνονται πιο ανεξάρτητα, γίνονται όλο και καλύτερα στο να ακούνε επιλεκτικά μόνο αυτά που τα ενδιαφέρουν και απλά δε δίνουν σημασία σε αυτά που δε θέλουν ν’ ακούσουν.
Οπότε, προσπαθήστε να μην εκνευρίζεστε πολύ, αν το παιδί σας αγνοεί πού και πού. Φυσικά, το παιδί σας κάποια στιγμή πρέπει να σας ακούσει και να ετοιμαστεί για το φαγητό.
Το κλειδί είναι να το κάνετε να συνεργαστεί ενώ του δίνετε χώρο για να εξασκήσει την αυτονομία του.
Τι να κάνω για να με ακούει το παιδί μου;
Να είστε ξεκάθαροι και ρεαλιστές.
Σιγουρευτείτε ότι τα αιτήματά σας είναι συγκεκριμένα και εφικτά. Αν πείτε «καθάρισε το δωμάτιό σου», δεν είναι μόνο αόριστο, αλλά είναι και πέρα από τις ικανότητες του παιδιού σας.
Καλύτερα να πείτε «σε παρακαλώ βάλε τα παπούτσια σου στην ντουλάπα». Και αντί να του πείτε «ετοιμάσου για φαγητό» δοκιμάστε να του ζητήσετε να πλύνει τα χέρια του και να έρθει στο τραπέζι.
Και εσείς αλλά και το μικρό σας θα επωφεληθείτε αν βρείτε λίγο χρόνο να του μάθετε μια καινούργια αποστολή.
Αντί να πείτε «βοήθα τον μπαμπά να καθαρίσει το τραπέζι», για παράδειγμα, δείξτε του πώς να ξεπλένει τα πιάτα με λίγο νερό, και να τα στοιβάζει στον νεροχύτη.
Απλοποιήστε τα αιτήματά σας.
Το παιδί σας μπορεί να σας αγνοεί επειδή δεν καταλαβαίνει τι του ζητάτε να κάνει. Σε αυτή την ηλικία, τα παιδιά ανταποκρίνονται καλύτερα σε οδηγίες με όχι πάνω από δυο, τρία βήματα («Σε παρακαλώ, πήγαινε στο δωμάτιό σου, βρες τα παπούτσια και τις κάλτσες σου και φέρε τα εδώ», ή «Σε παρακαλώ, φέρε στη μαμά την πετσέτα προσώπου που είναι δίπλα από την πόρτα του μπάνιου»).
Παρακινείστε το ήρεμα.
Όταν έχει έρθει η ώρα να φύγετε από την παιδική χαρά, προειδοποιήστε το λίγα λεπτά νωρίτερα, και έπειτα οδηγήστε το ευγενικά προς το αμάξι σας.
Παρομοίως, όταν του ζητάτε να κατέβει από το τραπέζι και σας αγνοεί, κατεβάστε το αμέσως κάτω εσείς.
Δώστε του κίνητρα.
Η αλήθεια είναι, ότι όλοι μας μπαίνουμε στον πειρασμό να πούμε «Θα το κάνεις γιατί το είπα εγώ!». Υπάρχουν όμως πολλοί καλύτεροι τρόποι για να παρακινήσετε το παιδί σας να συνεργαστεί με τα αιτήματά σας.
Προσπαθήστε να θυμηθείτε ότι δε θέλετε να κάνει το σωστό μόνο και μόνο επειδή φοβάται για το τι θα συμβεί αν δεν το κάνει. Θέλετε να κάνει το σωστό επειδή πραγματικά το θέλει.
Τα παιδιά νηπιακής ηλικίας λατρεύουν να ευχαριστούν τους άλλους, οπότε τα κομπλιμέντα και η ενθάρρυνση θα βοηθήσουν πολύ έτσι ώστε το μικρό σας να υπακούσει τα αιτήματά σας («Είμαι πολύ περήφανη για σένα που έβαλες τόσο γρήγορα τα παπούτσια σου» ή «μπράβο, είσαι πολύ καλός ακροατής!»)
Μπορείτε επίσης να δώσετε στο παιδί σας ένα κίνητρο για να κάνει αυτό που του ζητήσατε: «Όταν βάλεις τα κομμάτια από το παζλ μέσα στο κουτί τους, μπορούμε να πάμε στην παιδική χαρά».
(Συμβουλή: μην πείτε «αν βάλεις τα κομμάτια από το παζλ στο κουτί τους».)
Χρησιμοποιήστε εναλλακτικές για το «όχι».
Αν το παιδί σας, σας αγνοεί κάθε φορά που του λέτε όχι, ίσως να συμβαίνει επειδή το ακούει πολύ συχνά. Δοκιμάστε άλλες προσεγγίσεις για το «όχι».
Αντί να πείτε «Όχι! Μην κλωτσάς την μπάλα μέσα στην κουζίνα», για παράδειγμα, πείτε «Πάμε έξω να παίξουμε μπάλα».
Και αντί να πείτε «Όχι, δεν μπορείς να φας γλυκό τώρα», μπορείτε να του πείτε «Μπορείς να φας ένα μήλο, ή ένα ακτινίδιο» ή «Μπορείς να φας ένα κομμάτι γλυκό μετά το φαγητό».
Είναι πολύ καλύτερη αντιμετώπιση αν δίνετε στο παιδί σας επιλογές.
Επίσης, να λέτε ναι αντί για όχι όποτε μπορείτε, και να αρπάζετε κάθε ευκαιρία για να το ενθαρρύνετε και όχι να το αποθαρρύνετε.
Αν είναι ενθουσιασμένο επειδή μαθαίνει να κάνει πατίνι, απαντήστε του λέγοντας «Βέβαια, Μπορείς να προσπαθήσεις!» και «Θα σε βοηθήσει ο μπαμπάς», όπου και τα δυο ακούγονται πολύ πιο θετικά από το να πείτε
«Όχι, είσαι πολύ μικρός ακόμα για αυτό».
Φυσικά, υπάρχουν πολλές φορές που θα πρέπει να είστε ακλόνητοι, λέγοντάς του να μην τρέχει μέσα στο δρόμο, ή να παίζει μπάλα στο σαλόνι της γιαγιάς.
Το σημαντικότερο είναι να διαλέγετε τις μάχες σας, και να είστε σταθεροί και ακλόνητοι στις απόψεις σας μόνο όταν πρέπει.
Προσπαθήστε να δείχνετε κατανόηση.
Φανταστείτε ότι διαβάζετε ένα βιβλίο, ή συζητάτε με ένα φίλο, όταν ξαφνικά σας ζητείται να σταματήσετε αυτό που κάνετε, επειδή πρέπει να κάνετε κάτι άλλο αυτή τη στιγμή.
Η πραγματικότητα είναι ότι δεν έχουμε πάντα χρόνο να καλοπιάνουμε τα παιδιά μας για να μπούνε στο αμάξι, ή να τα παρακαλάμε να πλύνουν τα χέρια τους.
Αλλά όποτε είναι δυνατό, πραγματικά βοηθάει να δίνετε στο παιδί σας κάποια προειδοποίηση πριν το βάλετε να κάνει κάποια άλλη δραστηριότητα, ή αποστολή: «Φεύγουμε σε λίγα λεπτά, οπότε προσπάθησε να έχεις τελειώσει».
Αν το μικρό σας είναι όπως όλα τα παιδιά νηπιακής ηλικίας, δεν θα είναι και πολύ ευχαριστημένο αν πρέπει να σταματήσει να παίζει ένα βιντεοπαιχνίδι, ή να βάλει στην άκρη το μπλοκ ζωγραφικής του, αλλά τουλάχιστον θα έχει λάβει μια δίκαιη προειδοποίηση.
Αν το παιδί σας φαίνεται ότι σας αγνοεί περισσότερες φορές από όσες σας ακούει, μιλήστε στον παιδίατρό του για το πρόβλημα. Ο γιατρός μπορεί να προτείνει να κάνει ένα τεστ ακοής, ή κάποιες άλλες αναπτυξιακές εκτιμήσεις.