Μην πανικοβληθείτε!
Η πλειοψηφία των παιδιών βρίσκεται άμεσα. Εάν το παιδί σας είναι μικρό σε ηλικία και χαθεί μέσα στο σπίτι, ψάξτε το σπίτι πολύ προσεχτικά.
Τα μικρά παιδιά μπορούν να κρυφτούν στα πιο απίθανα σημεία
Που έχουν βρεθεί παιδιά;
- μέσα σε ψυγεία
- μέσα σε ντουλάπες / ντουλάπια
- κάτω από έπιπλα
- κάτω από σωρό άπλυτων
- μέσα σε παλιά μπαούλα
- μέσα στο αυτοκίνητο
- στο μπάνιο
- σε αποθηκευτικούς χώρους
Αν συνεχίσετε να μην βρίσκετε το παιδί καλέστε το 100 ή πηγαίνετε στο Αστυνομικό τμήμα της περιοχής σας για να κάνετε δήλωση εξαφάνισης.
Μπορείτε να κάνετε δήλωση εξαφάνισης μία ώρα μετά την εξαφάνιση του παιδιού.
Δώστε στην αστυνομία όλες τις απαραίτητες πληροφορίες.
Απαραίτητα πάρτε μαζί σας μια πρόσφατη φωτογραφία του παιδιού. Προσέξτε να είναι κοντινή και καθαρή.
Συνοπτικός οδηγός αναφοράς για οικογένειες
Επείγουσα αντιμετώπιση περιστατικών εξαφανισμένων παιδιών
1.Αμέσως μόλις διαπιστώσετε ότι το παιδί σας έχει εξαφανιστεί ή απαχθεί, επικοινωνήστε με το αστυνομικό τμήμα της περιοχής σας.
Μην καθυστερείτε να δηλώσετε στην αστυνομία ότι το παιδί σας αγνοείται. Κάνετε έγγραφη δήλωση εξαφάνισης στο αστυνομικό τμήμα.
Σε κάθε περίπτωση εξαφάνισης που αφορά σε ανήλικο, μπορεί να υποβάλλεται η δήλωση άμεσα και δεν χρειάζεται να παρέλθει το πρώτο 24ωρο.
2.Τηλεφωνήστε άμεσα στο Εθνικό Κέντρο για τις εξαφανίσεις του οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» καλώντας στο 1056.
Θα πρέπει ο γονέας που έχει την επιμέλεια να συμπληρώσει μία υπεύθυνη δήλωση που θα την επικυρώσει στο αστυνομικό τμήμα.
Αν οι γονείς είναι χωρισμένοι, θα χρειαστεί η υπεύθυνη δήλωση από το γονέα που έχει την επιμέλεια και τα δικαστικά έγγραφα που το αποδεικνύουν αυτό.
3.Ανάλογα με την ηλικία του παιδιού σας, ψάξτε εξονυχιστικά σε όλα τα μέρη όπου μπορεί να αποκοιμηθεί ένα μικρό παιδί παίζοντας, όπως στις ντουλάπες, σε σωρούς με ρούχα, στα κρεβάτια και κάτω από αυτά, μέσα σε μεγάλες συσκευές όπως παλιά ψυγεία, καταψύκτες, στεγνωτήρια, πλυντήρια και σε πορτ-μπαγκάζ οχημάτων.Ελέγξτε τα τελευταία σημεία όπου εθεάθη το παιδί σας ή όπου ενδέχεται να έπαιζε, όπως ανοιχτά και εγκαταλελειμμένα πηγάδια, σπηλιές, αποθήκες, κτίρια και χαμηλούς υπόγειους χώρους.
4.Ενημερώστε την αστυνομία για την ώρα και το σημείο όπου εθεάθη τελευταία φορά το παιδί σας.
5.Αναφέρετε τα ονόματα των ανθρώπων που είδαν τελευταία φορά το παιδί σας πριν εξαφανιστεί, στην αστυνομία.
6.Ασφαλίστε το δωμάτιο και τα προσωπικά αντικείμενα του παιδιού σας έως ότου μπορέσει να τα ερευνήσει η αστυνομία.
7.Εντοπίστε και ασφαλίστε τυχόν υπολογιστές, ηλεκτρονικές πηγές και συσκευές επικοινωνιών που χρησιμοποίησε το παιδί σας, αλλά μην επιχειρήσετε να ερευνήσετε μόνοι σας αυτές τις συσκευές.
Ζητήστε από την αστυνομία να ψάξει για στοιχεία σε οποιαδήποτε ιστοσελίδα χώρου συζήτησης, γνωριμιών και κοινωνικής δικτύωσης έχει επισκεφτεί ή συμμετάσχει το παιδί σας.
8.Ενημερώστε την αστυνομία για τη γενική υγεία και κράση του παιδιού σας, καθώς και για τυχόν ιατρικές παθήσεις ή προβλήματα.
9.Συγκεντρώστε πληροφορίες για την περιγραφή του παιδιού σας και έχετε τις διαθέσιμες για να τις δώσετε στον πρώτο αστυνομικό ερευνητή που θα απαντήσει.
Για την περιγραφή του παιδιού σας θα πρέπει να συμπεριλάβετε αντικείμενα και πληροφορίες όπως μία πρόσφατη, ευδιάκριτη φωτογραφία-πορτρέτο του παιδιού σας, βιντεο με το παιδί σας, περιγραφή των ενδυμάτων που φορούσε την ώρα της εξαφάνισης, αριθμούς κινητού και άλλων τηλεφώνων, ημερομηνία γέννησης, χρώμα μαλλιών και ματιών, ύψος, βάρος, χρώμα επιδερμίδας, χαρακτηριστικά στοιχεία όπως γυαλιά οράσεως ή φακούς επαφής, σιδεράκια στα δόντια, σκουλαρίκια, και συγκεκριμένα σωματικά χαρακτηριστικά όπως ουλές, σημάδια και τατουάζ.
10.Ρωτήστε τον αστυνομικό που θα απαντήσει αν έχει εξεταστεί το ενδεχόμενο άμεσης ενημέρωσης του κοινού μέσω ενεργειών όπως ο συναγερμός AMBER ALERT HELLAS.
11.Αν το παιδί σας έχει φύγει από το σπίτι, μην αφήνετε τους γείτονες, τους φίλους και άτομα που δεν είναι μέλη της οικογένειάς να μπουν στο σπίτι μέχρι να φτάσει η αστυνομία και να ψάξει το σπίτι και τον περιβάλλοντα χώρο.
12.Προσπαθήστε να μην απασχολείτε τις τηλεφωνικές γραμμές.
13.Ενημερώστε την αστυνομία για τυχόν ζητήματα κηδεμονίας, όπως αποφάσεις δικαστηρίου για δικαιώματα επίσκεψης.
14.Ενημερώστε την αστυνομία για οποιαδήποτε αλλαγή στη συμπεριφορά του παιδιού σας πριν από την εξαφάνιση.
15.Ενημερώστε την αστυνομία για τυχόν άτομα που έδειξαν ασυνήθιστη προσοχή ή ενδιαφέρον προς το παιδί σας πριν από την εξαφάνιση.
16.Σημειώστε το όνομα και τα στοιχεία επικοινωνίας του υπεύθυνου αστυνομικού ερευνητή που έχει αναλάβει την υπόθεση του παιδιού σας.
17.Κάντε κάθε προσπάθεια για να τραβήξετε την προσοχή των τοπικών και εθνικών ΜΜΕ στην εξαφάνιση του παιδιού σας. «Το Χαμόγελο του Παιδιού» θα σας κατευθύνει. Δώστε συνεντεύξεις στην τηλεόραση, το ραδιόφωνο και τις εφημερίδες σχετικά με την εξαφάνιση του παιδιού σας ώστε να κατευθύνετε την προσοχή του κοινού σε αυτήν.
18.Συγκεντρώστε το ιατρικό και το οδοντιατρικό ιστορικό του παιδιού σας από τον παιδίατρο και τον οδοντίατρό του αντίστοιχα.
19.Αν διαθέτετε δείγμα DNA δώστε το στην αστυνομία. Διαφορετικά, συγκεντρώστε δείγματα από τα αντικείμενα του εξαφανισμένου παιδιού σας όπως είναι η οδοντόβουρτσά του, τα πρώτα δόντια του, μια βούρτσα μαλλιών που χρησιμοποιήθηκε αποκλειστικά από το παιδί σας για τουλάχιστον ένα μήνα ή ένας χρησιμοποιημένος επίδεσμος με ξεραμένο αίμα.
20.Αν έχετε τα δακτυλικά ή τα οδοντικά αποτυπώματα του παιδιού σας, δώστε τα στην αστυνομία.
21.Αν γνωρίζετε την ταυτότητα του απαγωγέα, ενημερώστε την αστυνομία αναλυτικά για την περιγραφή και τα χαρακτηριστικά του.
22.Αν γνωρίζετε, δώστε στην αστυνομία τη φωτογραφία του απαγωγέα, τον αριθμό του διπλώματός του, των πιστωτικών καρτών του, του κινητού ή άλλων τηλεφώνων του, του διαβατηρίου του, καθώς και οποιαδήποτε άλλη χρήσιμη πληροφορία για τον εντοπισμό του.
23.Διατηρήστε τακτική επαφή με την αστυνομία και «Το Χαμόγελο του Παιδιού» κατά τη διάρκεια της έρευνας για το παιδί σας.
24.Δίνετε τακτικά συνεντεύξεις τύπου και σχεδιάστε εκδηλώσεις σχετικές με την έρευνα για το παιδί σας ώστε να παραμείνει η εξαφάνιση στο φως της δημοσιότητας.
25.Αμέσως μόλις εντοπίσετε το παιδί σας, ειδοποιήστε την αστυνομία, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και τις υπόλοιπες Αρχές που βοηθούν στις έρευνες.
ΤΙ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ:
* Δημιουργία και διανομή φωτογραφιών στα περιπολικά όλης της χώρας
* Δημιουργία και διανομή αφισών σε αστυνομικά τμήματα, αεροδρόμια, λεωφορεία, μετρό, λιμεναρχεία, ηλεκτρικό σιδηρόδρομο, τελωνιακούς σταθμούς.
* Η Γραμμή SOS 1056 δέχεται επεξεργάζεται και αξιολογεί πληροφορίες, ανώνυμες ή επώνυμες, σχετικά με εξαφανίσεις, οι οποίες ερευνώνται σε συνεργασία με την αστυνομία.
* Προβολή της εξαφάνισης στο site του Συλλόγου και στο site του National Center of missing and exploited children.
* Συνεργασία με ΜΜΕ
* Συνεργασία με αστυνομία
* Συνεργασία με εισαγγελείς ανηλίκων
* Συνεργασία με φορείς και ΜΚΟ του εξωτερικού
* Ψυχολογική υποστήριξη στην οικογένεια και στο παιδί όταν βρεθεί
Τα παραπάνω εμπίπτουν και σε περιπτώσεις απαγωγής και γονικής αρπαγής.
Για περιπτώσεις γονικής αρπαγής θα πρέπει να έχετε αντίγραφο δικαστικής απόφασης με την οποία έχετε οριστεί νόμιμος κηδεμόνας του παιδιού και διαθέτετε την γονική μέριμνα.
ΕΑΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΤΕ ΕΝΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΜΕΝΟ ΠΑΙΔΙ
- Καλέστε το 100 ή το 10-65 και δώστε λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με την ώρα, την ημερομηνία και το σημείο που είδατε το παιδί. Δώστε περιγραφή και κάθε άλλου ατόμου (ενήλικου ή ανήλικου) που συνόδευε το παιδί. Η κλήση στις αστυνομικές αρχές θα πρέπει να είναι επώνυμη.
- Εάν επιθυμείτε να διατηρήσετε την ανωνυμία σας καλέστε στο 10-56 και άμεσα οι πληροφορίες που θα δώσετε θα προωθηθούν στην αστυνομία. Η ενημέρωση μπορεί να γίνει και μέσω email συμπληρώνοντας την αντίστοιχη φόρμα στην ιστοσελίδα του Συλλόγου «Το Χαμόγελο του Παιδιού», www.hamogelo.gr.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Μην προσεγγίσετε το παιδί ή μην προσπαθήσετε να το σώσετε. Αυτό ανήκει στην αρμοδιότητα των αστυνομικών αρχών και το να επανέλθει το παιδί σε ασφαλές περιβάλλον απαιτεί επιστημονική προσέγγιση. Οτιδήποτε σας προκαλέσει την εντύπωση ότι το παιδί είναι σε άμεσο κίνδυνο, καλέστε το 100 ή στο 10-56 και καταγγείλετε το περιστατικό.