Η ΘΑΛΑΣΣΑ ΚΡΥΒΕΙ ΠΑΓΙΔΕΣ
Αφήστε τα να τσαλαβουτήσουν στο νερό και να γεμίσουν τα κουβαδάκια τους με άμμο και βοτσαλάκια εφόσον τηρείται η ασφάλεια!!!
Οι παραλίες και οι πισίνες το καλοκαίρι είναι για τα παιδιά και τους μεγάλους τόποι χαράς – ξεκούρασης – παιχνιδιού και δροσιάς. Αλλά, όλο αυτό το χαρούμενο σκηνικό μπορεί να μετατραπεί σε εφιάλτη αν δεν λάβουμε τα κατάλληλα προληπτικά μέτρα.
Δυστυχώς, πολλά παιδάκια πέφτουν θύματα πνιγμού τους καλοκαιρινούς μήνες στη χώρα μας κάθε χρόνο, κυρίως επειδή οι γονείς είτε υποτιμούν τους κινδύνους που παραμονεύουν στο νερό, είτε τα επιβλέπουν πλημμελώς.
Τα καλά νέα πάντως είναι ότι υπάρχουν πολλά μέτρα που μπορεί να πάρει κάθε γονιός για να είναι σίγουρος ότι το παιδί του θα χαίρεται το νερό με ασφάλεια.
Τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς στην θάλασσα;
Πιο πολύ από όλους, τα μικρά παιδιά κινδυνεύουν στο νερό. Ένα παιδάκι μπορεί να πνιγεί όχι μόνο στη θάλασσα, στην πισίνα ή σε ένα ποτάμι, αλλά και σε αναπάντεχα μέρη μέσα σε 6 εκατοστά νερού και σε 3-4 λεπτά. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να επιβλέπετε πάντα το παιδί σας όταν βρίσκεστε κοντά σε νερό.
Σήμερα, υπάρχουν πολλά πράγματα εκμάθησης κολύμβησης σε παιδάκια από πολύ μικρή ηλικία, από μηνών κιόλας, τόσο σε δημοτικές πισίνες όσο και σε ιδιωτικές από ειδικευμένους δασκάλους κολύμβησης.
Πάντως, ακόμη και όταν βλέπετε το παιδί να κολυμπάει πια σαν ψάρι μες το νερό, ούτε τότε είναι αρκετά ασφαλές για να μένει στο νερό μόνο χωρίς επίβλεψη. Η επίβλεψή σας πρέπει να είναι συνεχής και να μην διακόπτεται ούτε για ένα λεπτό.
Φοράτε στα παιδιά σωσίβιο όποτε επισκέπτεστε την πισίνα, τη θάλασσα ή βρίσκεστε πάνω σε σκάφος. Τα μπρατσάκια και τα πλαστικά σωσίβια δεν προστατεύουν τα παιδιά από ατυχήματα, είναι χρήσιμα μόνο όταν βρίσκεστε συνεχώς δίπλα τους μέσα στο νερό και βοηθούν τα παιδιά να επιπλεύσουν κυρίως «ψυχολογικά» νιώθοντας σίγουρα ότι δεν θα βυθιστούν φορώντας τα.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Όταν αγοράζετε σωσίβια, φροντίστε πρώτα να έχει την πιστοποίηση έγκρισης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, να είναι στο κατάλληλο μέγεθος του παιδιού σας υπολογίζοντας το ύψος, το βάρος και την ηλικία του. Αν το παιδί είναι κάτω των 5 ετών διαλέξτε ένα σωσίβιο με υποστηρικτικό μαξιλαράκι για το κεφάλι και ιμάντες που δένουν στους μηρούς. Έτσι, το κεφάλι και το πρόσωπό του θα βρίσκονται συνεχώς έξω από το νερό.
Βοηθήματα κολύμβησης
Τα βοηθήματα κολύμβησης χρησιμοποιούνται εδώ και πολλές δεκαετίες από τους δασκάλους κολύμβησης αλλά και τους γονείς για να μάθουν στα παιδιά να επιπλέουν. Κουλούρες, μπρατσάκια, σανίδες, βατραχοπέδιλα βοηθούν τα παιδάκια να κινηθούν με ελευθερία κάτω όμως από το άγρυπνο μάτι του διπλωματούχου εκπαιδευτή και να ξεπεράσουν το φόβο του νερού.
Πολλές οργανωμένες πισίνες ή water parks ωστόσο, απαγορεύουν τη χρήση των βοηθημάτων, καθώς αυτά δεν επιτρέπουν στους ναυαγοσώστες να διακρίνουν ποιος πραγματικά κινδυνεύει μέσα στο νερό. Αυτή η δυσκολία γίνεται χειρότερη, καθώς πολλοί γονείς μικρών παιδιών χαλαρώνουν την επίβλεψή τους επειδή πιστεύουν ότι τα παιδιά τους είναι ασφαλή απλώς και μόνο φορώντας αυτά τα βοηθήματα.
Παρά τις προειδοποιήσεις, πολλοί γονείς παραδέχονται ότι δεν παρακολουθούν τα παιδιά τους τόσο στενά όταν φορούν τα μπρατσάκια ή την κουλούρα τους.
Τα πλαστικά βοηθήματα για το κολύμπι ενδέχεται να κρύβουν και άλλους κινδύνους:
- Μπορεί να τρυπήσουν και να ξεφουσκώσουν
- Μπορεί εύκολα να γλιστρήσουν και να φύγουν με ένα κυματάκι
- Το παιδάκι μπορεί γρήγορα να κουραστεί προσπαθώντας να φθάσουν το φουσκωτό που έχει παρασυρθεί από το κύμα ή το ρεύμα μακριά από την ακτή.
Βοηθήματα κολύμβησης : σωσίβιο
Τι χρειάζεται να γνωρίζετε όταν διαλέγετε σωσίβιο για το παιδί σας;
- Ο πνιγμός συχνά είναι αθόρυβος. Πέντε λεπτά είναι υπέρ-αρκετά για να γίνει το κακό και συνήθως συμβαίνει μπροστά στα μάτια ενηλίκων. Το παιδί πρέπει να φοράει το σωσίβιό του όποτε βρίσκεται πάνω σε σκάφος ή σε κάποιες από τις δραστηριότητες στη θάλασσα ή στο θαλάσσιο πάρκο αναψυχής.
- Αν διαθέτετε σκάφος (σκάφος μπορεί να θεωρηθεί ακόμα και μια απλή βάρκα για ψάρεμα 3 με 4 μέτρων) ή αν πρόκειται να νοικιάσετε ένα ή να φιλοξενηθείτε στις διακοπές σας στο σκάφος κάποιου φίλου σας, πάνω – πάνω στον κατάλογό σας μαζί με τις προμήθειες βάλτε την αγορά ενός καλού και ακριβού σωσίβιου εγκεκριμένου από τις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές (με πιστοποίηση ISO). Σωσίβια κυκλοφορούν από πολλές κατασκευάστριες εταιρείες και διατίθενται σε πολλούς τύπους και μεγέθη.
Όταν αγοράζετε σωσίβια για το παιδί σας, ελέγξτε:
- Ετικέτα έγκρισης από την αρμόδια αρχή
- Σωστή εφαρμογή. Το σωσίβιο πρέπει να είναι εφαρμοστό στο σώμα του παιδιού ανάλογο με το βάρος και το μέγεθός του. Δοκιμάστε το στο παιδί σας και σηκώστε το παιδί από τους ώμους του σωσιβίου. Αν το σωσίβιο έχει το κατάλληλο μέγεθος, το πηγούνι και τα αυτιά του δεν θα περνάνε μέσα από το άνοιγμα για το κεφάλι.
- Για τα παιδιά κάτω των 5 ετών, διαλέξτε ένα σωσίβιο με μαξιλαράκι για το κεφάλι. Επίσης, με ράντες μεταξύ των μηρών που αποτρέπουν το παιδί να γλιστρήσει και να φύγει από κάτω. Επίσης, με ένα τέτοιο σωσίβιο δεν διατρέχει κίνδυνο να τουμπάρει και να βρεθεί με το κεφάλι μέσα και τα πόδια απάνω.
Οι πρώτες βοήθειες
Η επιβίωση κάποιου που πνίγεται εξαρτάται από τη γρήγορη αντίδραση του διασώστη. Το πιο σημαντικό είναι να επαναφέρουμε γρήγορα την αναπνοή. Αν βρείτε ένα παιδί στο νερό βγάλτε το αμέσως έξω και φωνάξτε δυνατά για βοήθεια. Ελέγξτε ότι οι αεραγωγοί του παιδιού είναι ελεύθεροι. Αν το παιδί δεν αναπνέει, δώστε του το φιλί της ζωής.
Αν μετά από 1 λεπτό προσπάθειας δεν επανέλθει η αναπνοή καλέστε το 166 και συνεχίστε την προσπάθεια. Αν το παιδί αρχίσει να αναπνέει, ξαπλώστε το στο πλάι ώστε να μείνουν οι αεραγωγοί (μύτη, στόμα) ανοιχτοί και να φύγει το νερό που έχει καταπιεί. Και πάλι καλέστε τις Πρώτες Βοήθειες για περαιτέρω πληροφορίες και οδηγίες.