Κρατήστε το μωρό σας καθαρό και ευτυχισμένο
Ένα νέο μωρό, είναι ευτυχία, αλλά συνοδεύεται από πολλά ερωτηματικά, ιδίως αν είναι το πρώτο σας. Τόσο όμορφο όταν το κοιτάζετε αλλά και τόσο μικροσκοπικό και ανυπεράσπιστο.
Ο παιδίατρος σας και η μαία θα σας καθοδηγήσουν και θα σας δώσουν όλες τις απαραίτητες συμβουλές για την φροντίδα και τη σωστή υγιεινή του.
Εξανθήματα
Η απολέπιση είναι κοινή στα μωρά ειδικά στην περίπτωση που γεννήθηκαν αργότερα από την καθορισμένη ημερομηνία και έχασαν την ουσία που προστατεύει το δέρμα τους στη μήτρα. Πάντως στα περισσότερα μωράκια το δέρμα είναι ξηρό.
Η νεογνική κνίδωση είναι κηλίδες που δεν εξελίσσονται απαραίτητα σε έκζεμα και θα αρχίσουν να εξαφανίζονται σε μερικές μέρες.
Το έκζεμα είναι πιο μακροχρόνια πάθηση με φαγούρα το οποίο ίσως είναι κληρονομικό. Ο γιατρός σας θα σας υποδείξει την κατάλληλη θεραπεία για να υποχωρήσουν τα συμπτώματα. Επίσης, θα χρησιμοποιείτε ουδέτερα σαπούνια και απορρυπαντικά για τα ρούχα και τα προσωπικά του αντικείμενα.
Ίσως παρατηρήσετε κίτρινες (μολυσμένες) κηλίδες. Αν είναι πολλές ίσως θα πρέπει να επισκεφθείτε τον παιδίατρό σας.
Ομφάλιος λώρος
Ο ομφάλιος λώρος συχνά είναι μαλακός, και ίσως να αιμορραγεί ελαφρά, αυτό είναι φυσιολογικό. Αν δείτε αρκετό αίμα πρέπει να μιλήσετε στον παιδίατρο σας.
Ερεθισμοί από την πάνα
Η απλούστερη περίπτωση είναι ο ερεθισμός του δέρματος από τη βρεγμένη, βρώμικη πάνα. Η διάρροια μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό επίσης. Το να αφήνετε το μωράκι σας για λίγο χωρίς την πάνα ώστε να αναπνεύσει το δέρμα του θα βοηθήσει στη βελτίωση της κατάστασης.
Επίσης, οι ειδικές αλοιφές είναι απαραίτητες ώστε να καταπραΰνετε τα συμπτώματα. Σε ορισμένες περιπτώσεις ο ερεθισμός προκαλείται από ψωρίαση. Είναι έντονα κόκκινα εξανθήματα τα οποία δεν ανταποκρίνονται στη συμβατική θεραπεία, και θα χρειαστείτε ιατρική παρακολούθηση.
Μάτια μωρού
Η κολλώδης έκκριση, που προκαλείται από φραγμένους δακρυγόνους αδένες είναι αρκετά συχνή στα μωρά και μπορεί να διαρκέσει για όλο τον πρώτο χρόνο της ζωής του. Αν το χρώμα του εκκρίματος είναι κίτρινο θα χρειαστείτε τη συμβουλή του παιδιάτρου σας.
Θα καθαρίζετε προσεκτικά τα βλέφαρά του με βαμβακερό ύφασμα το οποίο θα βουτάτε σε πολύ καλά βρασμένο νερό το οποίο θα αφήνετε να κρυώνει εντελώς. Αν το μωρό σας είναι κάτω των δύο εβδομάδων και η εκκρίσεις είναι ιδιαίτερα έντονες θα πρέπει να επισκεφθείτε το γιατρό σας.
Μύτη μωρού
Επειδή το μωρό αναπνέει με τη μύτη, αν είναι μπουκωμένο από ένα κρύωμα θα καταπονείται και δεν θα μπορεί να φάει κανονικά. Οι βόλτες στον καθαρό αέρα, τα αποσυμφορητικά στο μπάνιο του και οι σταγόνες που θα σας δώσει ο γιατρός θα το βοηθήσουν να αισθανθεί καλύτερα. Επίσης, αν φταρνίζεται συχνά μην ανησυχείτε. Εφόσον δεν μπορεί ακόμη να φυσήξει τη μύτη του, αυτός είναι ο τρόπος που χρησιμοποιεί για να την καθαρίσει.
Αυτιά μωρου
Ο πόνος στο αυτί συχνά ακολουθεί ένα κρύωμα, εξαιτίας της σύνδεσης μεταξύ λαιμού και αυτιών που επιτρέπει τη μετάδοση της μόλυνσης. Το αυτάκι του μπορεί να δείχνει κόκκινο. Ο παιδίατρος σας θα συστήσει τα κατάλληλα σιρόπια και αντιβιοτικά για την θεραπεία.
Δέρμα μωρού
Το δέρμα του μωρού σας μπορεί να είναι υπερβολικά ξηρό και να έχει άσπρες νιφάδες. Το μασάζ με λάδι θα βοηθήσει την επαναφορά του στο φυσιολογικό.
Αυτό είναι φυσιολογικό για το πρώτο διάστημα και με τον καιρό θα εξαφανιστεί.
Οι πτυχές στο λαιμό, στις μασχάλες και στους βουβώνες ίσως ακόμη να περιέχουν λίγη από την λευκή κρεμώδη ουσία που προφύλασσε το δέρμα του όσο καιρό ήταν στη μήτρα.
Σταδιακά θα απορροφηθεί.
Συναίσθηση μωρού
Το νεογέννητο σας ήδη ακούει, βλέπει, ανοιγοκλείνει τα ματάκια του, και αναζητά την τροφή του.
Τα χέρια και τα πόδια του, θα παραμείνουν λυγισμένα για τις πρώτες μέρες της ζωής του και θα τα κουνάει και θα κλωτσάει χαρούμενο όταν είναι ξύπνιο.
Ακριβώς τα ίδια που έκανε και όσο ήταν στην κοιλιά σας.
κόψιμο ομφάλιου λώρου
Μετά τη γέννηση θα κοπεί και θα πιαστεί με ένα σφιγκτήρα. Σταδιακά θα αρχίσει να ξεραίνεται και να μαυρίζει και τελικά πέφτει.
Ίσως να μυρίζει λιγάκι άσχημα κατά την διαδικασία. Η μαία θα το ελέγξει και θα σας ενημερώσει πώς να διατηρείτε την περιοχή καθαρή.
Σωματικές εκκρίσεις – ( κακάκια μωρού )
Τις πρώτες δύο ημέρες τα κακάκια του μωρού ίσως είναι μαύρα και συμπαγή. Μετά αλλάζουν και γίνονται μαλακά και ανοιχτόχρωμα.
Αν έχετε αγοράκι πρέπει να είστε προσεχτικές όταν αλλάζετε την πάνα του. Έχουν την τάση να «πιτσιλίζουν» απρόοπτα και προς κάθε κατεύθυνση.
Αντανακλαστικά μωρού
- Ανοιγοκλείνει τα μάτια του, αντιδρώντας στις ξαφνικές κινήσεις και στα δυνατά φώτα.
- Θα γυρίζει το κεφαλάκι του για να αναζητήσει τη θηλή. Θα σας εκπλήξει με το πόσο δυνατά βυζαίνει και πιπιλίζει ότι βάλει στο στόμα του.
- Θα βήχει αν το γάλα ακολουθήσει λάθος κατεύθυνση, και αυτή η ικανότητα το προστατεύει από πνιγμό.
- Θα τυλίγει το δάχτυλο που θα του βάλετε στην παλάμη και θα το κρατάει σφιχτά. Θα τινάζεται αν νομίζει ότι μπορεί πέσει.
Χρώμα ματιών μωρού
τα μάτια του νεογέννητου φυσιολογικά ξεκινάνε από το γκριζογάλανο και σταδιακά αποκτούν το μόνιμο χρώμα τους.
Μπορεί να εστιάσει σωστά σε ένα αντικείμενο 20 πόντους μακριά, ή την απόσταση από το πρόσωπο της μητέρας του όταν το ταΐζει ή το κρατάει αγκαλιά.
Τα ματάκια του δεν κινούνται πάντα μαζί και έτσι μοιάζει να αλληθωρίζει. Όταν είναι ξύπνιο θα επικεντρώνεται σε ένα πρόσωπο και σύντομα θα είναι σε θέση να αναγνωρίζει τη μαμά του.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ :
-
Πρώτη μέρα του μωρού σας : Προετοιμαστείτε!
-
Μεγάλωμα μωρού : Δείτε 5 συμβουλές για να το κάνετε με επιτυχία !
-
Οι πρώτες ώρες του μωρού σας: Απαντάμε στις 7 πιο top ερωτήσεις!
-
Κόψιμο ομφάλιο λώρου και πρώτες εξετάσεις του μωρού σας