Βασιλόπιτα-Υλικά:
- 1 φλιτζάνι του τσαγιού γάλα φρέσκο
- 2 κουταλάκια του γλυκού μαγιά
- 4 αυγά
- 1 φλιτζάνι βούτυρο γάλακτος
- 1 ½ φλιτζάνι ζάχαρη
- 1 φακελάκι μαχλέπι κοπανισμένο
- Ξύσμα ενός λεμονιού
- 1 κουταλάκι γλυκού κοφτό αλάτι
- 1 κιλό αλεύρι
- Λίγα αμύγδαλα
Βασιλόπιτα-Εκτέλεση:
- Σε μια μεγάλη λεκάνη βάζουμε μισό φλιτζάνι γάλα χλιαρό και μέσα διαλύουμε τη μαγιά.
- Προσθέτουμε μισό φλιτζάνι αλεύρι, και το ανακατεύουμε για να γίνει μείγμα.
- Το σκεπάζουμε με μια πετσέτα και τα’ αφήνουμε σε ζεστό μέρος για να φουσκώσει (1 ώρα περίπου).
- Όταν φουσκώσει, χτυπάμε στο μίξερ τη ζάχαρη με τους κρόκους. Ρίχνουμε το υπόλοιπο γάλα, τα’ ασπράδια μαρέγκα, το βούτυρο λιωμένο, το μαχλέπι, και το ξύσμα λεμονιού.
- Ζυμώνουμε ρίχνοντας σταδιακά το αλεύρι, ώστε η ζύμη να μην γίνει πολύ σφιχτή.
- Την πλάθουμε σε μπάλες και τη βάζουμε μέσα σε μια λεκάνη.
- Τη σκεπάζουμε πάλι με πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 3 ώρες περίπου, ώστε να γίνει διπλάσια σε όγκο.
- Ζυμώνουμε τη ζύμη για 5 λεπτά και την τοποθετούμε σε βουτυρωμένο λαδόχαρτο μέσα σε ταψί στρογγυλό μεγάλο ή σε δύο μικρά.
- Το αφήνουμε σε χλιαρό μέρος 2 ώρες περίπου, σκεπασμένα ώστε να διπλασιαστούν σε όγκο.
- Πριν τα βάλουμε στο φούρνο, χτυπάμε 1 κρόκο αυγού και 1 κουταλάκι νερό και τα αλείφουμε ελαφρά με πινέλο.
- Από πάνω με ωμά αμύγδαλα μπορούμε να σχηματίσουμε τη νέα χρονολογία. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς C για μια ώρα περίπου.