Προβλήματα στο γάμο μετά τον τοκετό;
Οι μέλλοντες γονείς περνούν μήνες προετοιμάζοντας την άφιξη του μωρού τους. Αλλά ακόμα και με όλες αυτές τις προετοιμασίες η πραγματικότητα του να φροντίζεις ένα μωρό μπορεί να είναι συγκλονιστική.
Όταν το σπιτικό σας αυξάνεται από δυο σε τρεις, τότε η σχέση με τον σύντροφό σας αναπόφευκτα θα αλλάξει.
Ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσετε αυτές τις αλλαγές είναι να είστε προετοιμασμένοι. Σας παραθέτουμε κάποιους τρόπους για να ξέρετε τι να περιμένετε όταν έρθει στον κόσμο το μωρό σας.
Και με το μωρό γινόμαστε τρεις
Πριν, ήσασταν ζευγάρι. Τώρα, είστε (πάρτε μια βαθιά αναπνοή) γονείς. Πώς θα αλλάξει η καθημερινότητά σας; Για να ξεκινήσουμε με το προφανές, δεν θα κοιμάστε πολύ κατά τους πρώτους μήνες της γέννησής του.
Στην αρχή, το νεογέννητό σας μπορεί να κοιμάται μόνο κάποιες ώρες την φορά και όποτε ξυπνάει, θα ξυπνάτε κι εσείς.
Αυτή η έλλειψη ύπνου μπορεί να σας κάνει οξύθυμους με αποτέλεσμα να βλέπετε τις δουλειές του σπιτιού σαν αγγαρεία, επειδή έχετε λιγότερη ενέργεια και δεν μπορείτε να συγκεντρωθείτε.
Επίσης θα έχετε λιγότερο χρόνο για να δουλέψετε (είτε από το σπίτι είτε στο γραφείο σας), για τον εαυτό σας και για το σύντροφό σας.
Το να είσαι νέος γονιός είναι υπέροχο, αλλά υπάρχουν και στιγμές που μπορεί να γίνει πολύ δύσκολο.
Μπορεί να δημιουργήσει αισθήματα ενοχής για τη μαμά ή τον μπαμπά που δεν απολαμβάνει κάθε λεπτό του να είσαι νέος γονιός. Μπορεί πραγματικά να προκαλέσει κάποιο άγχος.
Οπότε είναι πολύ σημαντικό να θυμάστε ότι δεν είναι κακό να θέλετε – και να παίρνετε- ένα διάλειμμα από το μωρό πού και πού.
Ένα μωρό μπορεί επίσης να ταράξει τα νερά με κάποια αισθήματα ζήλιας. Κάποιες φορές οι νέοι μπαμπάδες ζηλεύουν επειδή το μωρό παίρνει όλο τον χρόνο της συντρόφου τους.
Ο μπαμπάς μπορεί να νιώθει σαν τρίτος τροχός ή μπορεί να ζηλεύει επειδή δεν περνάει πολύ χρόνο με το μωρό ή επειδή δεν μπορεί να κάνει πολλά για να βοηθήσει.
Αυτά τα συναισθήματα είναι απολύτως φυσιολογικά όταν αλλάζει τόσο δραστικά η δομή της οικογένειας.
Οι μαμάδες από την άλλη έχουν και αυτές τις δικές τους προκλήσεις να αντιμετωπίσουν. Η εγκυμοσύνη αλλάζει προσωρινά το σώμα το οποίο είχαν συνηθίσει.
Κάποια επιπλέον κιλά και η εμφανής κούραση στο πρόσωπο από τα νυχτερινά ξυπνήματα μπορούν να κάνουν τη γυναίκα να νιώσει λιγότερο ελκυστική για το σύντροφό της.
Κάποιες μαμάδες βρίσκουν επίσης δύσκολο το να συνταιριάξουν την εικόνα της μητέρας με αυτήν μιας σεξουαλικής γυναίκας, οπότε μπορεί να ενδιαφέρονται λιγότερο για σαρκική επαφή.
Ακόμα και με όλες αυτές τις συμβουλές που έχετε ακούσει και διαβάσει, μπορεί εσείς και ο σύντροφός σας να έχετε διαφορετικές απόψεις για την ανατροφή του μωρού σας.
Για παράδειγμα, μπορεί ένας από εσάς να τείνει πιο πολύ να παίρνει αγκαλιά το μωρό σας όποτε κλαίει, ενώ ο άλλος να το αφήνει μέχρι να ηρεμήσει από μόνο του.
Επίσης, μπορεί να υπάρξει πρόβλημα σε μια σχέση όταν μπαίνει θέμα του ποιος κάνει τις περισσότερες δουλειές μέσα στο σπίτι , και μπορεί να χειροτερέψει αν οι γονείς δεν μιλήσουν για το τι πραγματικά τους πειράζει.
Προβλήματα στον γάμο μετά την γέννα – Συμβουλή νο 1 :
Η ανάγκη για επικοινωνία και κατανόηση.
Η επικοινωνία είναι το καλύτερο εργαλείο για να επιφέρει την εκτόνωση του θυμού και να αποτρέψει τις διαφωνίες.
Αν σας απασχολεί κάτι, επικοινωνήστε το στο σύντροφό σας, αλλά σιγουρευτείτε ότι το κάνετε την κατάλληλη στιγμή.
Δεν θα καταφέρετε τίποτα με το να ξεκινήσετε μια συζήτηση για το ποιος άφησε τα άπλυτα πιάτα στο νεροχύτη, ενώ το μωρό σας κλαίει επειδή θέλει να το ταΐσετε.
Αντ’ αυτού κανονίστε να συζητήσετε αφού το μωρό σας θα έχει κοιμηθεί. Να είστε ειλικρινείς μεταξύ σας και προσπαθήστε να κρατήσετε μια αίσθηση του χιούμορ.
Ακούστε τις ανησυχίες του συντρόφου σας χωρίς να κριτικάρετε. Και να έχετε υπ’ όψιν σας ότι η έλλειψη ύπνου και το άγχος μπορούν να σας κάνουν να νιώθετε πιο οξύθυμοι, οπότε μπορεί να χρειαστεί μεγαλύτερη προσπάθεια για να χαλιναγωγήσετε οποιαδήποτε τάση σας κάνει να είστε ευέξαπτοι.
Μόλις πείτε και οι δυο αυτό που σας απασχολεί, προσπαθήστε να λύσετε αυτά τα προβλήματα, βρίσκοντας λύσεις που μπορείτε να δεχτείτε και οι δυο. Να είστε πρόθυμοι να κάνετε και κάποιους συμβιβασμούς.
Είναι επίσης μια καλή στιγμή για να διαχωρίσετε τα καθήκοντα του σπιτιού και την φροντίδα του μωρού, όπως το ποιος θα βάζει πλυντήριο, θα μαγειρεύει, και θα ταΐζει το μωρό νωρίς το πρωί.
Όταν ξέρουν και οι δυο σύντροφοι τι πρέπει να κάνουν, το σπιτικό σας θα λειτουργεί πιο ομαλά.Αν τύχει και λογομαχήσετε μπροστά στο νήπιο σας, σιγουρευτείτε ότι θα σας δει να συμφιλιώνεστε.
Με αυτόν τον τρόπο, το παιδί σας μαθαίνει ότι όταν διαφωνείς με κάποιον δεν σημαίνει ότι παύεις να τον αγαπάς. Είναι πολύ σημαντικό κομμάτι της εντύπωσης που θα έχει το παιδί σας για τις επιλύσεις των διαφωνιών.
Προβλήματα στον γάμο μετά την γέννα – Συμβουλή νο 2:
Να περνάτε χρόνο μαζί
Ακόμα και αν το μωρό σας, σας έκανε μια οικογένεια τριών ατόμων, οι δυο σας ακόμα χρειάζεστε να περνάτε χρόνο σαν ζευγάρι για να κρατήσετε δυνατή την σχέση σας.
Επειδή οι ζωές και των δυο σας είναι υπερβολικά φορτωμένες, ο καλύτερος τρόπος για να βρείτε αυτόν τον χρόνο είναι να το σχεδιάσετε.
Προσπαθήστε να κάνετε ένα συχνό εβδομαδιαίο πρόγραμμα ραντεβού όπου θα αφήνετε το μικρό σας σε κάποιον φίλο ή συγγενή και θα βγαίνετε έξω για φαγητό ή για κάποια ταινία.
Αν δεν θέλετε να αφήσετε μόνο του ακόμα το μωρό τότε μπορείτε να φτιάξετε ένα ειδικό δείπνο στο σπίτι αφού θα έχει κοιμηθεί.
Επίσης το να μένετε ξύπνιοι αφού το μωρό σας έχει κοιμηθεί είναι ένας καλός τρόπος για να επικοινωνήσετε.
Προσπαθήστε να βρείτε τουλάχιστον 20 λεπτά την ημέρα για να μιλήσετε και να μοιραστείτε τα συναισθήματά σας.
Μπορείτε να το κάνετε καθώς πλένετε μαζί τα πιάτα ή καθώς θα ετοιμάζεστε για να ξαπλώσετε.
Το σημαντικότερο είναι να χρησιμοποιείτε τη δημιουργικότητά σας για να βρίσκετε χρόνο να περνάτε μαζί.
Προσπαθήστε να καταλάβετε τα συναισθήματα και τις ανάγκες του καθένα σας. Αλλά πάνω από όλα, απολαύστε τον χρόνο σας με το καινούργιο μέλος της οικογένειάς σας – το μικρό σας θα μεγαλώσει πιο γρήγορα από ότι νομίζετε.