Γονείς από … μακριά!
Η ραγδαία αύξηση των διαζυγίων έφερε στο προσκήνιο το φαινόμενο γονείς από απόσταση! Είναι κατανοητός πιστεύω, για όλους, ο όρος.
Ένα διαζύγιο, καθιστά υπεύθυνο για την επιμέλεια των παιδιών τον ένα από τους δύο γονείς, γεγονός που αυτόματα καθιστά τον άλλο γονέα εξ αποστάσεως ή γονέα του Σαββατοκύριακου.
Ρόλος εξίσου δύσκολος με αυτό του γονέα που αναλαμβάνει την επιμέλεια, γιατί και ο εξ αποστάσεως γονιός έχει την υποχρέωση να τηρεί κάποιες ισορροπίες, που θα βοηθήσουν στην υγιή και χωρίς ψυχικά τραύματα, ανάπτυξη του παιδιού παρά τις δυσοίωνες συνθήκες του διαζυγίου.
Ο εξ αποστάσεως γονιός οφείλει να δώσει ιδιαίτερη σημασία σε συγκεκριμένα σημεία:
Θα πρέπει να γίνει εξ αρχής ξεκάθαρο στο παιδί, ότι η αγάπη του γονιού, που είναι μακριά, δεν μετριέται ή αποδεικνύεται με την ποσότητα και το μέγεθος των δώρων που λαμβάνει από αυτόν.
Αυτό σημαίνει ότι, ανάλογα με την ηλικία των παιδιών θα πρέπει να βρεθεί τρόπος να περάσετε το μήνυμα, του ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει.
Μπορεί να μένει με την μαμά ή τον μπαμπά που τα φροντίζει καθημερινά αλλά και ο άλλος γονιός εξακολουθεί να τα αγαπά με τον ίδιο τρόπο και ένταση όπως όταν έμεναν όλοι μαζί.
Ο απλούστερος τρόπος για να περαστεί το μήνυμα, είναι ο χρόνος που διαθέτει ο γονιός και η συνέπεια στις υποχρεώσεις του απέναντι στα παιδιά.
Όσο πιο πολλές στιγμές επικοινωνίας και επαφής προσφέρει στα παιδιά, όσο πιο έντονη γίνει η παρουσία του σ΄ αυτά, τόσο πιο εύκολο είναι να καταλάβουν τα παιδιά την αγάπη και το ενδιαφέρον του γονιού, που καμιά σχέση δεν θα έχει με τον τυπικό επισκέπτη του Σαββατοκύριακου.
Τι λάθη θα πρέπει να αποφεύγετε ως χωρισμένοι γονείς;
Μην κάνετε ποτέ το λάθος είτε η μια είτε η άλλη πλευρά να παίξετε με τα συναισθήματα των παιδιών, παρουσιάζοντας τον έναν ή τον άλλο ως κακό γονιό.
-Ο γονιός που έχει την επιμέλεια και την καθημερινή φροντίδα έχει επωμιστεί και το «θλιβερό» συχνά καθήκον να προλαμβάνει λανθασμένες συμπεριφορές, να ανακαλεί στην τάξη τα μικρά ζουζούνια, πολύ απλά να ζει μαζί τους όλα εκείνα τα μικρά ή μεγαλύτερα προβλήματα της καθημερινότητας, ενώ ο άλλος μπορεί να γίνει το συνώνυμο του καλού, ακριβώς επειδή απέχει από την καθημερινότητα και προσφέρει στιγμές ανάπαυλας ή διασκέδασης.
-Κατά τον ίδιο τρόπο αποφύγετε να συμβεί το αντίθετο. Δηλαδή κακός είναι αυτός που έφυγε και καλός αυτός που περνά κάθε μέρα κοντά τους και τα φροντίζει.
-Επίσης μεγάλο λάθος είναι να χρησιμοποιείτε προσβλητικές εκφράσεις ή να κατηγορείτε τον άλλο γονέα στα παιδιά.
Η μεταξύ σας σχέση και οι διαφωνίες που σας οδήγησαν στο διαζύγιο αφορούν εσάς τους δύο και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μεταφέρονται στα παιδιά σας.
Αντίθετα μπροστά στα παιδιά θα πρέπει να στηρίζετε ο ένας τον άλλο, όπως και τον τρόπο που προσπαθεί ο γονιός που ανέλαβε την φροντίδα τους να τα μεγαλώσει. Το καλύτερο θα ήταν να συμφωνηθεί από κοινού ο τρόπος διαπαιδαγώγησης και αντιμετώπισής των, για το καλό των ίδιων των παιδιών.
Αν τα παιδιά μου με ρωτήσουν για το διαζύγιο, τι να τους πω;
–Μην τρομοκρατηθείτε, αν κάποια στιγμή κληθείτε από τα παιδιά να εξηγήσετε τους λόγους του διαζυγίου σας.
–Ακούστε τους φόβους και τις ανησυχίες τους και προσπαθήστε να τους δώσετε να καταλάβουν ότι οι λόγοι αφορούν καθαρά και μόνο τον μπαμπά και τη μαμά και όχι εκείνα.
–Δώστε τους να καταλάβουν ότι ο χωρισμός δεν αλλάζει κάτι στην αγάπη και το ενδιαφέρον που τρέφετε και οι δυο γονείς απέναντι σε κείνα.
–Τα παιδιά βιώνουν το διαζύγιο ακόμα πιο δραματικά από ότι οι γονείς. Υπάρχει κίνδυνος να τα επηρεάσει ή να τα στιγματίσει για όλη την υπόλοιπη ζωή τους.
–Έχουν ανάγκη από την συνεχή φροντίδα και το ενδιαφέρον σας, από ενθάρρυνση και αγάπη.
–Ακούστε τα προσεκτικά, εξηγήστε τους, αγκαλιάστε τα, δεν φταίνε σε τίποτα και πολύ περισσότερο δεν έχετε το δικαίωμα να τα βάλετε στην διαδικασία να σκέφτονται ότι μπορεί εκείνα να ήταν η αιτία του κακού.
–Εν ολίγοις σας έχουν και τους δυο ανάγκη και για το καλό τους, προσπαθήστε να βρείτε μια χρυσή τομή συνεννόησης μεταξύ σας!