Γονείς ψυχραιμία!
Τι κάνετε όταν σε δημόσιους χώρους το μικρό σας αρχίζει να κλαίει σπαραχτικά, να τσιρίζει ή να κλοτσάει επειδή δεν έχετε άλλο κέρμα για το αλογάκι;
α) Θέλετε ν’ ανοίξει η γη να σας καταπιεί.
β) Αντιστέκεστε στον πειρασμό να του βάλετε τις φωνές.
γ) Αναθεματίζετε την ώρα και τη στιγμή που ξεχάσατε το πορτοφόλι σας
Τέτοια περιστατικά τυχαίνουν σε όλους μας και μάλιστα τις πιο ακατάλληλες στιγμές, συνήθως μπροστά σε πολυπληθές ακροατήριο.
Και τότε αισθανόμαστε ευαίσθητοι κυρίως για την εικόνα που εκπέμπουμε στους άλλους όσον αφορά τις γονεϊκές μας ικανότητες.
-Αποτέλεσμα:
Αναστατωνόμαστε υπερβολικά και θολώνουμε από την απαράδεκτη συμπεριφορά του παιδιού μας, ενώ κανονικά θα έπρεπε να συγκεντρωθούμε στο πώς να το βοηθήσουμε να βρει λύση στο πρόβλημά του.
-Τι χρειαζόμαστε λοιπόν;
Λίγη ψυχραιμία! Είναι το μόνο που μπορεί να μας βοηθήσει να ανακαλύψουμε τρόπους ώστε να γίνουμε πιο… δημιουργικοί ως γονείς σε παρόμοιες περιπτώσεις.
7+ χρόνων: εξηγήστε το γιατί
Το προφίλ τους:
1.Βαριούνται εύκολα. Γι’ αυτό χρειάζονται καθοδήγηση και να τους προτείνετε ιδέες και τρόπους για να διασκεδάσουν ή να απασχοληθούν.
2.Έχουν έντονο αίσθημα του δικαίου, όμως, όχι πάντα ανεπτυγμένες κοινωνικές δεξιότητες. Μπορεί να νιώσουν ότι εξαιρούνται, ότι θίγονται, ότι προσβάλλονται.
3.Δοκιμάζουν τα όρια ξανά και ξανά. Αυτό σημαίνει ότι σε ανύποπτο χρόνο θα σας τσεκάρουν: «Να δω λίγο ακόμα τηλεόραση;», «Να παίξουμε λίγο ακόμα με τον Πέτρο;».
Τα μυστικά της πειθαρχίας:
- Εξηγείστε γιατί λέτε όχι. Δείξτε σαφήνεια σχετικά με το τι είναι διαπραγματεύσιμο και τι όχι. Προτιμήστε ωστόσο από ένα αυθαίρετο «όχι» να εξηγήσετε με απλά λόγια γιατί αρνείστε κάτι στο παιδί, δίνοντας έμφαση στις συνέπειες.
- Λάβετε υπόψη τις προτιμήσεις του παιδιού. Όταν βάζετε όρια ή προτείνετε επιλογές, προσπαθήστε να δίνετε στο παιδί σας την ευκαιρία να διαπραγματευτεί -κάτι το οποίο του δίνει την αίσθηση ότι έχει κι αυτό δύναμη.
- Προτιμήστε τις υποσχέσεις από τις απειλές. Για παράδειγμα, αντί να επιπλήξετε το παιδί επειδή δεν είναι πρόθυμο να εγκαταλείψει το παιχνίδι με τους φίλους του, προτείνετε την επόμενη μέρα να καλέσει τους φίλους του στο σπίτι.
- Επικοινωνήστε με το παιδί σας. Αρπάξτε την ευκαιρία για να επικοινωνήσετε χαλαρά μαζί του (όχι να κάνετε κήρυγμα) σε στιγμές που βλέπετε ότι βαριέται, ανοίγοντας συζήτηση για θέματα που το ενδιαφέρουν.
- Εξηγήστε γιατί κάνετε εξαίρεση στον κανόνα. Όπως για παράδειγμα, όταν το παιδί ζητά να φάει παγωτό επειδή τρώει ο φίλος του. Ακόμα κι όταν του κάνετε το χατίρι, είναι σημαντικό να καταλάβει ότι πρόκειται για εξαίρεση στον κανόνα. Θα πρέπει λοιπόν να φροντίζετε να του υπενθυμίσετε τον οικογενειακό κανονισμό.
- Δώστε ειδικά προνόμια ηλικίας. Για παράδειγμα, μπορείτε να προτείνετε στο παιδί σας να πάτε σινεμά και μετά για παγωτό, δίνοντας έμφαση σε όλα αυτά που μπορεί να κάνει επειδή έχει μεγαλώσει.
- Μην φωνάζετε ή θυμώνετε. Δοκιμάστε νέες προσεγγίσεις μελετώντας ποιες έχουν καλύτερο αποτέλεσμα.
Τι δεν έχει αποτέλεσμα
- «Κάτσε και σκέψου τι έκανες». Θα σας φανεί απίστευτο, αλλά πολλές φορές τα παιδιά δεν μπορούν να καταλάβουν γιατί ακριβώς τα μαλώνουμε. Χρειάζεται να τους το εξηγήσουμε.
- «Ζήτα συγνώμη». Το παιδί καταλαβαίνει ότι τελικά μπορεί να κάνει ό,τι θέλει αρκεί να ζητήσει στο τέλος συγνώμη.
- «Σ’ το είπα ότι θα χτυπήσεις/βραχείς/ λερωθείς…». Δίνετε την εντύπωση στο παιδί ότι δεν είναι ικανό να προσέχει τον εαυτό του κι ότι εσείς αδιαφορείτε.
- «Όχι, όχι, όχι!». Φυσικά υπάρχει η περίπτωση του αδιαπραγμάτευτου «όχι». Καλό είναι, όμως, όταν αρνείστε ή απαγορεύετε να έχετε να του προτείνετε μια άλλη εναλλακτική.
Τι να κάνετε σε στιγμές κρίσης:
- Επιλέξτε τις διαμάχες σας με προσοχή. Προτιμήστε να αντιδράσετε όταν υπάρχει πραγματικά σοβαρός λόγος.
- Μην επιμένετε να αποδείξετε ότι έχετε δίκιο. Δείτε τα πράγματα και από την πλευρά του παιδιού.
- Μην χαλαρώνετε τα όρια προκειμένου να αποφύγετε μια αρνητική αντίδραση, γοερά κλάματα, παρακάλια ή μια κρίση θυμού από το παιδί σας. Δεν πειράζει αν το παιδί ταραχθεί επειδή δεν γίνεται το δικό του.
- Όταν αποφασίσετε να πείτε «όχι», δεν θα πρέπει να ενδώσετε στις φωνές και στα κλάματα, γιατί έτσι το παιδί μαθαίνει πως αν επιμείνει, μπορεί τελικά να πάρει αυτό που θέλει.
- Μην δείχνετε ότι σοκάρεστε, ανησυχείτε ή θυμώνετε για την προκλητική συμπεριφορά του παιδιού, ιδιαίτερα όταν βλέπετε ότι το κάνει για να τραβήξει την προσοχή.
- Όταν το παιδί σας είναι θυμωμένο ή στενοχωρημένο αναγνωρίστε τα συναισθήματά του. Δείξτε κατανόηση αντί να το μαλώσετε γι’ αυτό που νιώθει και προτείνετε τρόπους για να νιώσει καλύτερα.
- Μην χρησιμοποιείτε τις στιγμές κρίσης για να ταπεινώσετε ή να μαλώσετε το παιδί.
- Μην το παίρνετε προσωπικά όταν βλέπετε ότι το παιδί σας είναι ταραγμένο. Δεν φταίτε ούτε εσείς, ούτε αυτό. Δώστε του χρόνου να συνέλθει και να διδαχτεί από την εμπειρία.
Στα υπόψη
- Τα κλάμα δεν είναι κακή συμπεριφορά. Είναι ο πιο έντονος τρόπος για να εκφράσει το παιδί τα συναισθήματά του.
- Τα μικρά παιδιά πολλές φορές λένε «όχι» χωρίς να το σκεφτούνε. Χρειάζονται λίγο χρόνο για να καταλάβουν τι ακριβώς ζητάμε από αυτά.
- Η αποτελεσματική πειθαρχία συνεπάγεται ότι λαμβάνετε υπόψη τις ανάγκες του παιδιού σας.
- Οι διαπραγματεύσεις διδάσκουν τα παιδιά και τους γονείς τους να λύνουν τα προβλήματα που προκύπτουν.
- Μερικά πράγματα είναι αδιαπραγμάτευτα και τα παιδιά είναι σημαντικό να ξέρουν ότι τα όρια είναι αυστηρά. Ιδιαίτερα όταν τίθεται θέμα ασφάλειας ή υγείας.
- Ακόμα και το πιο μικρό παιδί χρειάζεται σεβασμό και ειλικρίνεια.