Η προσπάθεια να διδάξετε το παιδί σας τη σωστή συμπεριφορά θα πρέπει να ξεκινά από τα πρώτα ακόμη χρόνια της ζωής του:
Συμβουλές για συμπεριφορά παιδιού 2 ετών:
Παρόλο που σε αυτή την ηλικία το μικρό σας είναι ζωηρό και γκρινιάρικο, μην κάνετε το λάθος να το χαρακτηρίσετε «κακομαθημένο», αφού είναι απόλυτα φυσιολογική συμπεριφορά.
Μπορείτε, ωστόσο, να του υποδείξετε την αντίστοιχη ευγενική: «Τώρα λέμε “ευχαριστώ”».
Την πρώτη φορά μπορεί να μη σας μιμηθεί αλλά αν χρησιμοποιείτε τη φράση συχνά, σιγά-σιγά θα του γίνει συνήθεια και θα σας ακολουθήσει.
Έχετε, βέβαια, υπόψη σας ότι η μνήμη του παιδιού δεν είναι ακόμη καλά ανεπτυγμένη και θα πρέπει να το ενθαρρύνετε ξανά και ξανά να λέει «ευχαριστώ» και «παρακαλώ».
Συμβουλές για συμπεριφορά παιδιού 3 – 4 ετών:
Για ένα παιδί προσχολικής ηλικίας το να μάθει καλούς τρόπους είναι εξίσου δύσκολο με το να μάθει να μοιράζεται, γιατί είναι ακόμη πολύ εγωκεντρικό και ενδιαφέρεται περισσότερο για τις δικές του ανάγκες, παρά για τα συναισθήματα των άλλων.
Ωστόσο, μέσα από παιχνίδια ρόλων, μπορείτε να ενθαρρύνετε το μικρό σας να καταλάβει πώς οι πράξεις του επηρεάζουν τα συναισθήματα των άλλων.
Δείξτε του σιγά-σιγά πόσο όμορφο είναι να μοιράζεται τα παιχνίδια του μαζί σας αλλά και με άλλα παιδάκια.
Μπορείτε, επίσης, να το «προπονείτε» στους καλούς τρόπους που του έχετε διδάξει, λίγο πριν χρειαστεί να τους χρησιμοποιήσει.
Για παράδειγμα, αν πηγαίνετε σε ένα παιδικό πάρτι, προσποιηθείτε παίζοντας ότι είστε η οικοδέσποινα και ζητάτε από το μικρό σας να σας ευχηθεί «χρόνια πολλά» και στη συνέχεια να σας ευχαριστήσει για την ωραία γιορτή και να σας αποχαιρετήσει.
Έτσι, το παιδί σας θα είναι προετοιμασμένο να χρησιμοποιήσει την κατάλληλη στιγμή, όσα άκουσε από σας πριν από λίγο.
Συμβουλές για συμπεριφορά παιδιού 5- 7 ετών:
Πηγαίνοντας στο νηπιαγωγείο και μετά στο σχολείο τα παιδιά γίνονται πιο ανεξάρτητα. Επειδή, όμως, τώρα πια δεν θα είστε συνέχεια στο πλάι του μικρού σας για να το καθοδηγείτε, φροντίστε να έχει ήδη μάθει πώς να φέρεται στους δασκάλους και τα υπόλοιπα παιδιά.
Ήρθε πλέον ώρα να αυξήσετε τις απαιτήσεις σας προς το παιδί. Σε αυτή την ηλικία θα πρέπει να έχει τρόπους στο τραπέζι, να χαιρετά τους ενήλικες, να μπορεί να συγκεντρωθεί για να παίρνει μέρος σε μια απλή συζήτηση μαζί τους, να συστήνει τους φίλους και τους συγγενείς του και να σέβεται τα συναισθήματα των άλλων.
Σε αυτή τη φάση, αν ξεχάσει να κάνει κάτι, μην το μαλώσετε, αλλά δώστε του την ευκαιρία να επανορθώσει ρωτώντας: «Τι πρέπει να κάνεις τώρα;».
Σε κάθε περίπτωση, πριν αφήσετε το παιδί μόνο του σε κάποιο φιλικό σπίτι, θυμίστε του τις βασικές κινήσεις που δεν θα πρέπει να ξεχνά, για παράδειγμα «Μην ξεκινήσεις να τρως πριν σερβιριστούν όλοι στο τραπέζι» ή «Θυμήσου να αφήνεις κα τα άλλα παιδιά να αποφασίζουν τι θα παίξετε».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
H μετάδοση των γευστικών προτιμήσεων από τη μητέρα στο παιδί
8 τρόποι για να επωφεληθείτε από την αγάπη των παιδιών στους υπερήρωες
Ύπνε που αδυνατίζεις τα παιδιά… – Smile family.gr
Χρόνος με το παιδί: μετράει η ποιότητα και όχι η ποσότητα!
Πως να σας ακούσει ένα παιδί στην ηλικία μεταξύ 1-3 ετών;