ΜΥΗΣΤΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΑΣ ΣΤΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
Είναι πολύ σημαντικό να ωθήσετε το παιδί σας στη λογοτεχνία. Η λογοτεχνία είναι απαραίτητη να επιβιώσει κάποιος, αφού διαπαιδαγωγεί, εξάπτει τη φαντασία, ανακουφίζει απ’ το στρες, ψυχαγωγεί και το κυριότερο καλλιεργεί τον εσωτερικό του κόσμο
Κάθε γονιός θέλει να διαβάζει το παιδί του λογοτεχνικά βιβλία. Κυρίως όμως, θέλει ν’ αγαπήσει το διάβασμα. Αν σε έναν άνθρωπο δεν αρέσει το διάβασμα, δε θα διαβάσει ακόμη και τα απαραίτητα για την καθημερινότητά του. Το παιδί που μαθαίνει ν’ αγαπά το διάβασμα, θ’ απολαύσει μια ζωή γεμάτη εκπλήξεις και θα αναπτυχθεί τόσο ακαδημαϊκά, όσο και σαν προσωπικότητα.
Δεν είναι πάντα εύκολο να ωθήσει κανείς το παιδί του στο διάβασμα. Ορισμένα, αγαπούν αμέσως το βιβλίο, ενώ άλλα κάνουν ο, τι μπορούν για να το αποφύγουν. Αυτό, μπορεί να αποθαρρύνει γονείς και δασκάλους. Υπάρχουν ωστόσο τρόποι με τους οποίους μπορούμε να μυήσουμε τα παιδιά μας στο μαγικό κόσμο των βιβλίων και να τα κάνουμε να τον ερωτευτούν.
Γίνετε εσείς το παράδειγμα προς μίμηση
Tο πρώτο και βασικό που πρέπει να κάνει ένας ενήλικας, είναι να διαβάζει ο ίδιος. Αν ο γονιός δεν αγαπά τα βιβλία και το παιδί του δεν τον βλέπει να διαβάζει, τότε εκείνο θα δυσκολευτεί να συνδέσει την ανάγνωση με την ψυχαγωγία. Διαβάστε τα πάντα. Νουβέλες, βιογραφίες, περιοδικά, εφημερίδες, βιβλία φαντασίας, το πίσω μέρος της συσκευασίας των δημητριακών, οτιδήποτε μπορείτε να διαβάσετε μπροστά στο παιδί.
- Δείξτε στο παιδί πως αντιδράτε σε ό, τι διαβάζετε. Αν πρόκειται για αστεία ιστορία, γελάστε και πείτε στο μικρό σας πως σας άρεσε γιατί είχε πλάκα. Αν είναι μια δυσάρεστη είδηση, λυπηθείτε και εξηγήστε στο παιδί γιατί λυπάστε. Αν είναι ένα ενημερωτικό άρθρο, πείτε στο παιδί σας πως μόλις μάθατε κάτι χρήσιμο.
- Ορίστε μια ώρα που θα διαβάζετε μαζί με το παιδί σας. Τουλάχιστον τέσσερις φορές την εβδομάδα, καθίστε αναπαυτικά στο αγαπημένο σημείο του σπιτιού και αφήστε το να επιλέξει τι θέλει να διαβάσετε. Μιλήστε γι’ αυτό που διαβάζετε και συζητήστε για τυχόν εικόνες ή ενδιαφέροντα σημεία που μπορεί προκύψουν στη διάρκεια της ανάγνωσης. Συζητώντας για το κείμενο ή το βιβλίο και ρωτώντας το παιδί πώς νιώθει γι’ αυτό που διαβάζετε, του λέτε πως εκτιμάτε τη γνώμη του. Αυτή η ενθάρρυνση θα δημιουργήσει στο παιδί όμορφες αναμνήσεις και θα προκαλέσει αγάπη για το διάβασμα.
Πως να αγαπήσει το παιδί μου το διάβασμα;
Κάντε την ανάγνωση μια ευχάριστη δραστηριότητα
Χρησιμοποιήστε αστείες φωνές και προτρέψτε το παιδί να κάνει το ίδιο. Μπορείτε ακόμη να υποδυθείτε τους ήρωες της ιστορίας. Όσο περισσότερο παίξετε με το παιδί σας, τόσο πιο πολύ θα ενθουσιαστεί με το διάβασμα.
-Όταν το παιδί σας κάνει μια αντικειμενική ερώτηση, πείτε του πως δεν ξέρετε την απάντηση, αλλά θα το βοηθήσετε να τη βρει. Έτσι, θα έχετε την ευκαιρία να εμφυσήσετε στο παιδί την ανεκτίμητης αξίας ικανότητα ανάγνωσης. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορέσετε να συζητήσετε οποιαδήποτε πληροφορία φαντάζει χρήσιμη για έναν απ’ τους δυο σας ή και για τους δύο.
Δημιουργώντας αυτήν την οικειότητα μεταξύ σας, του επιτρέπετε να νιώσει ασφαλές όταν σας κάνει ερωτήσεις. Θα δείξετε επίσης στο παιδί πως το διάβασμα δεν είναι μόνο ευχάριστο, αλλά και εποικοδομητικό.
-Όταν θέλετε να ανταμείψετε το παιδί σας για μια καλή του πράξη, ορίστε ως ανταμοιβή μια ώρα ανάγνωσης μαζί σας ή επισκεφτείτε ένα βιβλιοπωλείο και αγοράστε ένα καινούριο βιβλίο. Η αγορά ενός νέου βιβλίου είναι πάντα κάτι συναρπαστικό και σας δίνει τη δυνατότητα να παρατηρήσετε ποια είδη αρέσουν στο παιδί σας.
Παιδί και βιβλίο : Μάθετε στο παιδί πως να τα φροντίζει
Εξηγήστε του πως είναι σημαντικό να μη διπλώνει το εξώφυλλο και να μην το αφήνει μπρούμυτα στο τραπέζι. Εξηγήστε του πως σας ενδιαφέρει να βρίσκονται σε καλή κατάσταση τα βιβλία του σπιτιού και πως δεν πρέπει να γράφει στο εξώφυλλο του βιβλίου ή στο εσωτερικό για να διατηρηθεί το βιβλίο όμορφο και γερό για πολύ καιρό.
Μεταχειριστείτε και εσείς με τον ίδιο τρόπο τα βιβλία σας. Όταν ένα παιδί σέβεται το εξωτερικό του βιβλίου, μαθαίνει να σέβεται και αυτό που κρύβεται μέσα στο βιβλίο.
– Αν θέλετε ν’ αγαπήσει το παιδί το διάβασμα, μην το χρησιμοποιείτε ποτέ μα ποτέ σαν τιμωρία. Αυτό, θα συσχετίσει το διάβασμα με αρνητικά συναισθήματα και το παιδί θα το αποφεύγει. Για να δει την ανάγνωση ως ευχάριστη διαδικασία, πρέπει να του δημιουργεί ευχάριστες εμπειρίες.
-Μην τιμωρείτε ποτέ το παιδί στερώντας του τα βιβλία του.
-Διαβάστε μαζί με το παιδί σας βιβλία που λατρεύατε στην παιδική σας ηλικία.
Καθιερώστε μια νέα παράδοση
-Διαβάστε ένα κεφάλαιο από ένα βιβλίο κάθε βράδυ, λίγο πριν κοιμηθεί το παιδί. Να είστε σίγουρη, πως κάθε βράδυ θα αγωνιά για τη συνέχεια!
-Δημιουργήστε μια οικογενειακή λέσχη φίλων του βιβλίου. Κάθε μέλος της οικογένειας θα διαβάζει από ένα βιβλίο και θα επιλέγει ένα βράδυ για να συζητήσει γι’ αυτό. Θα μπορούσατε να δανειστείτε τα βιβλία απ’ την τοπική βιβλιοθήκη ή να επιλέξετε όλοι το ίδιο βιβλίο.
-Είναι πολύ σημαντικό να αφήσετε το παιδί να επιλέξει τα βιβλία που θα διαβάσει. Μην περιορίζετε το υλικό που θέλει να διαβάσει αν δεν υπάρχει σοβαρός λόγος. Αν θέλει να διαβάσει εκπαιδευτικά βιβλία, κόμιξ ή μουσικά περιοδικά, αφήστε το. Ο στόχος σας είναι να το κάνετε να αγαπήσει την ανάγνωση.
– Αν το μόνο που θέλει το παιδί είναι να διαβάζει περιοδικά και κείμενα που θεωρείτε ασήμαντα, μπορείτε να μάθετε ποια πράγματα το ενδιαφέρουν και να βρείτε βιβλία ανάλογου περιεχομένου. Αν για παράδειγμα ενδιαφέρεται μόνο για μουσικά περιοδικά, μπορείτε να του αγοράσετε ένα βιβλίο με τη βιογραφία του αγαπημένου του μουσικού, ένα βιβλίο για την ιστορία της μουσικής ή ένα άλλο με τεχνικές διδασκαλίας μουσικής.
Ο προσωπικός του χώρος διαβάσματος
-Κάθε παιδί πρέπει να έχει στο δωμάτιό του ένα χώρο για να διαβάζει. Δε χρειάζονται πολλά πράγματα. Μια βολική καρέκλα, ένα μικρό γραφείο με ένα φωτιστικό και μια μικρή βιβλιοθήκη αρκούν. Αν ο χώρος είναι εξαιρετικά περιορισμένος, μια άνετη καρέκλα και ένα φωτιστικό αρκούν και πάλι.
– Η δημιουργία ενός ήρεμου, χαλαρωτικού χώρου στο παιδικό δωμάτιο, είναι εξίσου σημαντική. Δεν πρέπει να υπάρχει τηλεόραση ή dvd. Το δωμάτιο πρέπει να είναι καθαρό και τακτοποιημένο και να μην έχει πολλά πράγματα. Έρευνες απέδειξαν πως η απλότητα και η τάξη προκαλούν ηρεμία, ενώ η ακαταστασία και η υπερφόρτωση προκαλούν νευρικότητα.
-Αν το παιδί σας είναι μικρό, ίσως θα έπρεπε να δημιουργηθεί μια τέτοια γωνιά στο υπνοδωμάτιο σας, ή τουλάχιστον να υπάρχουν δύο καρέκλες στο γραφείο του παιδικού δωματίου: μία για το παιδί και μία για εσάς.
Ελπίζουμε να βρήκατε χρήσιμες τις ιδέες μας. Μην ξεχνάτε πως η οικογένεια που διαβάζει ενωμένη, παραμένει ενωμένη. Καλή διασκέδαση!