Συναισθήματα και εγκυμοσύνη το πρώτο τρίμηνο
Η καλή ψυχική διάθεση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική και για τη μέλλουσα μητέρα και για το έμβρυο.
Οι γυναίκες κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: Αυτές που έχουν αρνητικά και αυτές που έχουν θετικά συναισθήματα.
Κάποιες δεν επηρεάζονται από το βάρος που παίρνουν, ενώ άλλες έχουν μια σχέση αγάπης- μίσους με το σώμα τους.
Ορισμένες γυναίκες αισθάνονται κουρασμένες, παίρνουν περισσότερο βάρος από το κανονικό και βασανίζονται από τις φυσιολογικές αλλαγές στο σώμα τους, για τις οποίες δεν μπορούν να κάνουν τίποτε.
Άλλες γυναίκες θεωρούν την εγκυμοσύνη μια όμορφη περίοδος της ζωής τους, αισθάνονται ότι έχουν μέσα τους μια νέα ζωή, γεμάτες ζωντάνια, πιο υγιείς από ποτέ και ακτινοβολούν την εσωτερική τους λάμψη .
Στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης οι ορατές σωματικές αλλαγές είναι πολύ λίγες, η εγκυμοσύνη είναι κάτι που ίσως μόνο η μητέρα γνωρίζει, κάτι σαν το προσωπικό της μυστικό. Η γυναίκα αισθάνεται γόνιμη και δημιουργική.
Πλημμυρίζει από συγκίνηση, αναμονή και ανυπομονησία. Από την άλλη είναι συγκλονισμένη απ΄ αυτό που της συμβαίνει και ίσως νιώθει ότι χάνει την ατομικότητά της και τον έλεγχο πάνω στο ίδιο της το σώμα.
Η καθεμία γυναίκα αντιδρά με διαφορετικό τρόπο : μερικές γυναίκες προσπαθούν να πληροφορηθούν όσο το δυνατό περισσότερο γι΄ αυτό που τους συμβαίνει ενώ άλλες προτιμούν να το « αγνοούν ».
Το μωρό είναι τόσο μικρό που για τις περισσότερες δεν αποτελεί μια αντικειμενική πραγματικότητα, έτσι τα συναισθήματά τους, στο πρώτο διάστημα, εστιάζονται περισσότερο στον εαυτό τους.
Συναισθήματα και εγκυμοσύνη το δεύτερο τρίμηνο
Στο δεύτερο τρίμηνο οι σωματικέ αλλαγές γίνονται πλέον εμφανείς, όχι μόνο στην ίδια τη γυναίκα αλλά και στο περιβάλλον της.
Γίνεται μια εμφανής μετάβαση από τον ένα ρόλο στον άλλο και η έγκυος αρχίζει να ταυτίζεται με τον καινούριο της ρόλο, της μητέρας.
Με τα πρώτα σκιρτήματα του εμβρύου αρχίζει να δημιουργείται ένα είδος επικοινωνίας μεταξύ της μητέρας και του παιδιού όπου η μητέρα αρχίζει να αναμένει με κάθε ανυπομονησία κάθε μήνυμά του.
Το παιδί είναι πια πραγματικότητα και ως τέτοια της αποσπά σε μεγάλο βαθμό την προσοχή της από τον εαυτό της.
Τα διάφορα συναισθήματά της επικεντρώνονται περισσότερο στο παιδί και αμφιταλαντεύονται μεταξύ φόβου για το άγνωστο, ανησυχίας για την αρτιμέλεια του παιδιού και τη δική της υγεία από τη μία και την αίσθηση του ευχάριστου γεγονότος από την άλλη.
Συναισθήματα και εγκυμοσύνη το τρίτο τρίμηνο
Στο τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, όσο κοντεύει ο τοκετός η μητέρα μπαίνει σε μια διαδικασία αντίστροφης μέτρησης.
Γεμίζει από συναισθήματα της χαράς και της ανυπομονησίας ότι επιτέλους θα δει και θα γνωρίσει το παιδί της ενώ παράλληλα αγωνιά για τον τοκετό και ενδεχόμενες επιπλοκές που μπορεί να προκύψουν καθώς για τις αλλαγές που την περιμένουν με την ενεργό ανάληψη του μητρικού ρόλου.
Στη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι πιθανόν να εμφανιστούν κατάθλιψη άγχος και ανησυχίες. Συχνά αυτά τα συναισθήματα προέρχονται ή και ενισχύονται από τις αμφιβολίες της εγκύου σχετικά με το αν αυτό είναι φυσιολογικό και με το αν θα γίνει καλή μητέρα.
Επίσης είναι φυσιολογικό να ανησυχεί και να θυμάται ή να αναλύει τη δική της παιδική της ηλικία.
Όλοι οι άνθρωποι κουβαλούν τις παιδικές τους αναμνήσεις και εμπειρίες, καλές ή κακές, και ανησυχούν για το πώς αυτές θα επηρεάσουν την ενήλικη ζωή τους.
Οι γυναίκες που είχαν τραυματικές εμπειρίες στη ζωή τους κινδυνεύουν να πάθουν κατάθλιψη κατά ή μετά την μετά την εγκυμοσύνη, επειδή είναι πιο ευάλωτες.
Από έρευνες που έχουν γίνει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης το μεγαλύτερο ποσοστό των γυναικών εμφάνιζε άγχος και κατάθλιψη, και σημάδια μελαγχολίας.
Οι γυναίκες με κατάθλιψη στην εγκυμοσύνη είχαν μεγαλύτερα επίπεδα της ορμόνης της κορτικοτροφίνης, με αποτέλεσμα να εγκυμονεί ο κίνδυνος του πρόωρου τοκετού.
Ο σύζυγος της και το οικείο της περιβάλλον θα πρέπει με τη ψυχολογική τους στήριξη να τη βοηθήσουν να ξεπεράσει κάθε ψυχολογικό της πρόβλημα.
Η στήριξη του οικείου περιβάλλοντος της, παίζει το κυρίαρχο ρόλο για τη ψυχολογία της εγκύου κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΩΤ. ΦΟΥΝΤΟΥΛΑΚΗΣ
ΔΡ. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ :