Πρόληψη πνιγμού στην θάλασσα
Ο πνιγμός εξακολουθεί να αποτελεί τη δεύτερη κύρια αιτία θανάτου από ατύχημα τους καλοκαιρινούς μήνες στα παιδιά. Συνήθως, οι ηλικίες που πλήττονται περισσότερο είναι εκείνες κάτω των 5 ετών.
Σύμφωνα με τις στατιστικές, σε κάθε τέσσερα παιδιά που έχουν κινδυνεύσει να πνιγούν, το ένα –δυστυχώς– πνίγεται. Τα παιδιά, μπορούν, από μικρή ηλικία, να εκπαιδευτούν ώστε ν’ αναγνωρίζουν τους κινδύνους. Αλλά, και οι γονείς, οφείλουν να λαμβάνουν κάποια προληπτικά μέτρα για ν’ αποφευχθούν τυχόν ατυχήματα.
Πρόληψη πνιγμού στην θάλασσα – Συμβουλές :
- Μάθετε στα παιδιά σας κολύμπι από τα πρώτα του κιόλας χρόνια. Η πιο κατάλληλη ηλικία είναι αυτή των 4 ετών περίπου. Συστήνεται να λαμβάνετε μέρος και εσείς στα μαθήματα.
- Μάθετε στο παιδί σας ότι όσο είναι μικρό, πρέπει πάντα να κολυμπά με κάποιον μεγαλύτερο!
- Μην επαναπαυθείτε ποτέ στις κολυμβητικές ικανότητες του παιδιού. Τα μικρά παιδιά (ειδικά τα κάτω των 6 ετών) πρέπει να παρακολουθούνται στενά από ενήλικα όσο κολυμπάνε.
- Κάντε σεμινάρια καρδιο-αναπνευστικής ανάνηψης.
- Όταν η θάλασσα δεν είναι λάδι ή τα θαλάσσια ρεύματα ισχυρά θα πρέπει να περιορίζεται ή να απαγορεύεται η πρόσβαση σε αυτή.
- Πρέπει να κοιτάτε πάντα την σημαία του ναυαγοσώστη. Μην ξεχνάτε, ότι μια φαινομενικά ήρεμη παραλία μπορεί να έχει πολλά υπόγεια ρεύματα τα οποία παρασύρουν πολύ γρήγορα έναν μικρό και άπειρο κολυμβητή.
- Να φροντίζετε να παίρνετε πάντα μαζί σας τον κατάλληλο εξοπλισμό (σωσίβιο, μπρατσάκια, βατραχοπεδιλάκια, σκουφάκι ή καπελάκι) και να το φοράτε στο παιδί σας έστω και αν αρνείται ή γκρινιάζει. Μη βασίζεστε όμως αποκλειστικά στη χρήση αυτού του εξοπλισμού καθώς αυτά δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να υποκαταστήσουν την δική σας επίβλεψη. Πρόκειται για πλαστικό υλικό με αέρα που μπορεί να ξεφουσκώσει ή να σκιστεί ανά πάσα στιγμή.
- Μην τα αφήνετε ποτέ μόνα τους κοντά ή μέσα στο νερό. Ακόμη και όταν παίζουν στην ακροθαλασσιά, παρακολουθήστε σε κοντινή απόσταση τις κινήσεις τους.
- Μην τα αφήνετε να κολυμπήσουν αν δεν έχουν περάσει τουλάχιστον τρεις ώρες απ’ το τελευταίο πλήρες γεύμα τους.
Αν δείτε ένα παιδί να κινδυνεύει στη θάλασσα…
- Πρωτίστως, δεν πρέπει να πανικοβληθείτε, γιατί έτσι δεν θα μπορείτε να προσφέρετε τη βοήθειά σας
- Φωνάξτε βοήθεια, και προσεγγίστε το παιδί
- Πιάστε το από πίσω, από το κεφάλι και τραβήξτε το έξω, προσέχοντας το κεφάλι να είναι πάντα εκτός νερού. Βγάλτε το παιδί απ’ το νερό και ξαπλώστε το στην ακτή.
- Ζητήστε από κάποιον να καλέσει τις πρώτες βοήθειες. Βεβαιωθείτε ότι το παιδί αναπνέει: γείρετε το κεφάλι του προς τα πίσω και αν δεν ακούτε ή δεν αισθάνεστε την αναπνοή ή δε βλέπετε το στήθος να κινείται, ξεκινήστε αμέσως την τεχνητή αναπνοή. Μετά την τεχνητή αναπνοή, γυρίστε το κεφαλάκι του στο πλάι για να βγάλει όσο το δυνατό περισσότερο νερό που έχει καταπιεί.
- Αν δεν αναπνέει, πρέπει επίσης να μετρήσετε το σφυγμό του. Συνεχίστε μέχρι να φτάσουν οι νοσοκόμοι των πρώτων βοηθειών. Η τεχνητή αναπνοή και οι μαλάξεις στο στήθος (καρδιοαναπνευστική ανάνηψη) μπορούν να συνεχιστούν για τουλάχιστον 30 λεπτά.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ :
-
Αντηλιακό : οδηγός για σωστή χρήση από μωρά, παιδιά και μεγάλους
-
Θάλασσα με παιδιά : Οδηγός (βοηθήματα κολύμβησης,συμβουλές,πρώτες βοήθειες )
-
Καλοκαιρινές οικογενειακές διακοπές : Σχεδιάστε το πλάνο και προετοιμαστείτε!