Τα κάλαντα της λαϊκής μας παράδοσης αναφέρονται στον τόπο καταγωγής του Αγίου Βασιλείου, ο οποίος έγινε παγκόσμιο σύμβολο αγάπης και προσφοράς και χάρις σε αυτόν οι άνθρωποι όλου του κόσμου έχουν μια ευκαιρία να δείξουν έλεος και φιλανθρωπία και τα παιδιά να “δουν” τις επιθυμίες τους να πραγματοποιούνται.
Η ανθρωπότητα για λίγες ημέρες αλλάζει ύφος, γίνεται ανθρώπινη, πιο χαρούμενη, το πνεύμα του Αγίου Βασιλείου περιτριγυρίζει τις καρδιές μας.
Είναι αυτός που φέρνει στους ανθρώπους την ευλογία, τις ελπίδες και τις ευχές, τις οποίες ανανεώνουν στην αρχή του χρόνου για ένα καινούργιο ξεκίνημα.
Ο Μύθος του Αϊ Βασίλη και ο Santa Claus
Ο Αι Βασίλης δεν περιορίζεται μόνο μέσα στα στενά όρια της Χριστιανοσύνης, αλλά τα ξεπέρασε και κατέκτησε τις καρδιές όλων των ανθρώπων σε παγκόσμια κλίμακα.
Μαζί με την αγάπη φέρνει και το έθιμο με τα δώρα την Πρωτοχρονιά ,που είναι το πιο αγαπητό απ’ όλα, ειδικά για τα παιδιά που ανυπομονούν και περιμένουν τα δώρα του.
Βέβαια, ο Αϊ Βασίλης δεν είναι ο μόνος που μοιράζει δώρα στα παιδιά. Για τις χώρες της δύσης αυτός που φέρνει τα δώρα είναι ο Άγιος Νικόλαος ή Santa Claus, που εμείς στην Ελλάδα γιορτάζουμε στις 6 Δεκεμβρίου και τον θεωρούμε προστάτη των ναυτικών.
Στην Ιστορία του Αγίου Νικολάου ως προστάτη των φτωχών και των παιδιών, οι λαοί του βορρά Ολλανδοί, Φιλανδοί κ.λπ. ανέμιξαν και στοιχεία από αρχαιότερους μύθους, όπως τα ξωτικά, το άστρο του βορρά, το έλκηθρο.
Έτσι, με τον καιρό έφθασε και στη χώρα μας, ο μύθος του Αϊ Βασίλη, ενός χαμογελαστού ανθρώπου, με στρογγυλά γυαλιά, άσπρη γενειάδα, με κόκκινη στολή και μαγικές ικανότητες που κατοικεί στο Βόρειο Πόλο και περιστοιχίζεται από νεράιδες του χιονιού και ξωτικά. Είναι μια πραγματικά γοητευτική ιστορία που αρέσει σε μικρούς και μεγάλους.
Ο πραγματικός Αϊ Βασίλης
Η οικογένεια του Αϊ Βασίλη ήταν πραγματικά μια οικογένεια αγίων, είχε παππού μάρτυρα, τα αδέλφια του Γρηγόριος ήταν επίσκοπος Νύσσης και Πέτρος επίσκοπος Σεβαστείας και ο ίδιος επίσκοπος Καισαρείας, οι αδελφές του ήταν όλες αφιερωμένες στον Θεό, με πρώτη την αγία και σοφή Μακρίνα και ήταν αυτή που επηρέασε τον Αϊ Βασίλη να στραφεί στη χριστιανική πίστη.
Οι αρχαίοι συγγραφείς περιγράφουν Άγιο Βασίλειο ως έναν πολύ ψηλό και αδύνατο άντρα, με σκούρο δέρμα και χλωμό, με κοντά μαλλιά και μακριά μαύρα γενιά.
Τα μάτια του ήταν σκούρα και η ματιά του βαθιά ερευνητική, το μέτωπό του ήταν μεγάλο και μονίμως ζαρωμένο έμοιαζε δηλαδή με άνθρωπο που συνεχώς σκεπτόταν, είχε προβλήματα με την υγεία του και υπέφερε από το πραγματικά ανυπόφορο κρύο και γενικά βαρύ χειμώνα της Καππαδοκίας.
Ο Άγιος Βασίλειος γεννήθηκε στη Νεοκαισάρεια το 330μ.Χ. δηλαδή περίπου πριν 1670 χρόνια, σπούδασε στην Αθήνα σε φιλοσοφικές σχολές μαζί με το φίλο του Άγιο Γρηγόριο το θεολόγο και πέθανε σε ηλικία 48 ετών τον Δεκέμβριο του 378 μ.Χ. Κηδεύτηκε την 1η Ιανουαρίου του 379 μ.Χ. και κάθε Πρωτοχρονιά, όπως γνωρίζουμε, γιορτάζουμε τη μνήμη του.
Το έργο του Μεγάλου Βασιλείου
Ο Άγιος Βασίλειος έκανε τόσα πολλά για τους ανθρώπους που η ιστορία τον ονόμασε Μέγα όσο ακόμα ζούσε.
Πρώτα μοίρασε την περιουσία του στους φτωχούς δεν κράτησε τίποτα για τον εαυτό του. Από πολύ νέος γύμναζε και τον έβαζε σε σκληρές δοκιμασίες.
Πάντα ήταν κοντά στο λαό και βοηθούσε σωματικά και ψυχικά όσους το είχαν ανάγκη, ενώ παράλληλα δίδασκε την πίστη του Χριστού.
Συμπλήρωσε με ευχές τη Θεία Λειτουργία που ακούμε αυτές τις ημέρες στην εκκλησία και φέρει το όνομά του, έγραψε πολλά βιβλία για την καθοδήγηση των Χριστιανών, ίδρυσε πολλά μοναστήρια, όπου αρκετοί μαθητές του αφιερώθηκαν στο Θεό.
Το σημαντικότερο έργο του, όμως, ήταν η οργάνωση της ελεημοσύνης και της φιλανθρωπίας στην επαρχία του, έφτιαξε κοντά στην Καισάρεια μια ολόκληρη πόλη από ιδρύματα, γηροκομεία, νοσοκομεία, ξενοδοχεία, ορφανοτροφεία κ.α.
Ίδρυσε και καθιέρωσε τη διανομή αγαθών τρόφιμα, ρούχα, χρήματα και κάθε είδους βοήθεια σε φτωχές οικογένειες, άπορους κ.λπ.
Οι φτωχοί, τα ορφανά, οι γέροι, οι ταξιδιώτες στην Καισάρεια είχαν γίνει μια μεγάλη οικογένεια με πατέρα τον Άγιο Βασίλειο τον επίσκοπό τους.
Αυτός ήταν ο Αϊ Βασίλης από την Καισαρεία που πάντα θα ζει μέσα στις καρδιές μας και θα μας θυμίζει με το έργο του ότι πρέπει να είμαστε όλοι εμείς οι άνθρωποι μικροί και μεγάλοι αγαπημένοι.