Διαδρομές με το ποδήλατο κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης;
Τι πρέπει να προσέχετε, για να μην θέσετε σε κίνδυνο το μωρό σας και να απολαμβάνετε τις βόλτες σας;
Εάν είστε λάτρης της ποδηλασίας και σας αρέσει να ακολουθείτε έναν υγιεινό τρόπο ζωής, σίγουρα μόλις μάθετε ότι περιμένετε παιδί θα νιώσετε κάπως περιορισμένη.
Η αλήθεια όμως είναι ότι δεν είναι απαραίτητο να εγκαταλείψετε την ποδηλασία ούτε να απαρνηθείτε τις συνήθειές σας, γιατί μπορεί να σας βοηθήσουν σημαντικά και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας αλλά και κατά τον τοκετό.
Φυσικά, δε θα μπορείτε να χρησιμοποιείτε το ποδήλατό σας και τους εννιά μήνες της κυήσεως, αλλά εάν προσέξετε θα συνεχίσετε να ευχαριστιέστε τις βόλτες με το ποδήλατο για αρκετό καιρό αφού μάθετε να χαρμόσυνα νέα.
Ωστόσο, υπάρχουν μερικά σοβαρά ζητήματα που θα πρέπει να έχετε υπόψη σας πριν πάρετε την απόφαση να συνεχίσετε το χόμπι σας, τόσο για την προστασία του μωρού σας όσο και για τη δική σας ασφάλεια.
Διαβάστε παρακάτω τις απαντήσεις που παραθέτουμε σε κάθε πιθανό ερώτημα που μπορεί να έχετε για το θέμα αυτό.
Μπορώ να συνεχίσω την ποδηλασία κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης;
Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι απλή: ναι, μπορείτε ειδικά στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης σας!
Φυσικά θα πρέπει να συζητήσετε το θέμα με το γιατρό σας, αλλά κατά πάσα πιθανότητα θα σας ενθαρρύνει και ο ίδιος να συνεχίσετε για κάποιο διάστημα.
Η άσκηση θα σας βοηθήσει σημαντικά στο να μην πάρετε υπερβολικό βάρος και φυσικά να παραμείνετε δραστήρια και υγιής.
Εάν ωστόσο ανήκετε σε κατηγορία υψηλού κινδύνου, εάν δηλαδή περιμένετε δίδυμα, έχετε υψηλή πίεση, διαβήτη ή κάποια άλλη επιπλοκή στην εγκυμοσύνη σας, τότε ίσως θα πρέπει να πάρετε συγκεκριμένες οδηγίες από το γιατρό σας ή και να σταματήσετε εντελώς την άσκηση.
Τέλος, εάν δεν είσαστε σε καλή φόρμα και θέλετε να ξεκινήσετε ποδηλασία εξαιτίας της εγκυμοσύνης σας, τότε καλύτερα να επιλέξετε κάτι λιγότερο έντονο, όπως είναι το περπάτημα ή η κολύμβηση.
Η ποδηλασία απαιτεί πολύ καλή ισορροπία και καλή αερόβια ικανότητα που εσείς ίσως να μην είχατε πριν μείνετε έγκυος και θα είναι δύσκολο να αποκτήσετε ενώ είσαστε.
Για πόση ώρα και με τι ρυθμούς θα μπορώ να κάνω ποδήλατο στην εγκυμοσύνη;
Η απάντηση εξαρτάται από το πώς εσείς αισθάνεστε.
Το βασικό είναι να συμβουλεύεστε πάντα το γυναικολόγο σας, να αποφεύγετε να εξαντλείτε τον εαυτό σας και να σταματάτε αμέσως μόλις νιώθετε κουρασμένη.
Να θυμάστε επίσης ότι είναι πολύ καλύτερο να ασκείστε συχνά, δηλαδή τρεις περίπου φορές την εβδομάδα, από το να ασκείστε σποραδικά, γιατί έτσι συνηθίζει ο οργανισμός και έχει μεγαλύτερες αντοχές. Τέλος, οι ειδικοί προτείνουν να μην κάνετε ποδήλατο μέχρι το σημείο που θα λαχανιάσετε.
Είναι σωστότερο να χρησιμοποιείτε τα δύο τρίτα της φυσιολογικής σας αντοχής, γιατί η εγκυμοσύνη δεν είναι η κατάλληλη περίοδος για να δείξετε την τόλμη και τα όριά σας.
Θυμηθείτε κάθε φορά που λαχανιάζετε και σας κόβεται η ανάσα ότι το ίδιο συμβαίνει και στο μωρό σας!
Πότε θα ξέρω ότι θα πρέπει να σταματήσω να κάνω ποδήλατο κατά την εγκυμοσύνη;
Εάν ασχολιόσασταν με την ποδηλασία πριν μείνετε έγκυος, θα έχετε πιθανόν συνηθίσει να αγνοείτε κάποιες μικρές ενοχλήσεις.
Αυτό όμως πρέπει να αλλάξει τώρα που περιμένετε παιδάκι. Εάν νιώσετε κάποιο πόνο, έστω και ανεπαίσθητο, θα πρέπει σίγουρα να σταματήσετε.
Η καρδιά και οι πνεύμονές σας ήδη εργάζονται σκληρότερα για να στηρίξουν το έμβρυο που μεγαλώνει μέσα σας.
Επιπλέον, πρέπει να θυμάστε ότι οι κλειδώσεις σας είναι πιο ελαστικές εξαιτίας των αλλαγών στο κολλαγόνο του σώματός σας, οπότε προσέξτε ιδιαίτερα τους πόνους στη μέση, τα γόνατα και τους αστραγάλους.
Σε περίπτωση που ζεσταθείτε υπερβολικά, θυμηθείτε το μωρό σας που θα νιώθει το ίδιο.
Κάτι τέτοιο μπορεί να αποβεί επικίνδυνο για την υγεία του, ιδίως κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.
Να είστε λοιπόν ιδιαίτερα προσεκτική όταν κάνετε ποδηλασία τις ζεστές μέρες, να αποφεύγετε τις ώρες που η θερμοκρασία είναι υψηλή και να πίνετε άφθονο νερό.
Η ποδηλασία και γενικότερα η άσκηση θα σας δυσκολέψει κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου της εγκυμοσύνης σας, σημάδι ότι ίσως θα πρέπει να χαλαρώσετε λίγο τους ρυθμούς σας ή και να σταματήσετε.
Πολλές γυναίκες σταματούν οικειοθελώς την άσκηση αυτήν την περίοδο επειδή αισθάνονται άβολα.
Κίνδυνοι να πέσω από το ποδήλατο στην εγκυμοσύνη
Αυτό είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο για όσες μέλλουσες μαμάδες απολαμβάνουν την ποδηλασία.
Η αλήθεια είναι ότι δεν πρέπει να πέσετε ενώ είστε έγκυος, γι’ αυτό καλό θα ήταν να αποφύγετε όλες τις καταστάσεις που μπορούν να αυξήσουν την πιθανότητα πτώσης.
Πρέπει δηλαδή να αποφεύγετε τις μεγάλες κατηφόρες, να τρέχετε πολύ και φυσικά το ανώμαλο έδαφος.
Εάν όμως πέσετε από το ποδήλατό σας, το μωρό σας θα προστατευτεί από το ενάμνιο υγρό και δε θα τραυματιστεί, εκτός βέβαια εάν ο δικός σας τραυματισμός είναι σοβαρός.
Θα πρέπει να ανησυχήσετε εάν μειωθούν οι κινήσεις του εμβρύου, εάν έχετε πόνους και συσπάσεις στη μήτρα σας, καθώς και αιμορραγία.
Γι’ αυτό σε τέτοιες περιπτώσεις, πρέπει να επισκέπτεστε το γιατρό σας και να κάνετε μια προληπτική εξέταση.
Καθώς η εγκυμοσύνη σας θα φτάνει στο τέλος της, είναι φυσικό ο κίνδυνος για το μωρό σας να είναι μεγαλύτερος.
Προτιμήστε λοιπόν το περπάτημα γιατί ακόμα και ένα μικρό πέσιμο μπορεί να προκαλέσει αποκόλληση του πλακούντα.
Τι πρέπει να τρώω και να πίνω αν θέλω να κάνω ποδήλατο;
-Είναι σημαντικό να πίνετε αρκετό νερό ενώ κάνετε ποδήλατο.
Η αφυδάτωση μπορεί να μειώσει τη ροή του αίματος και να αυξήσει τη θερμοκρασία του σώματός σας, πράγμα επικίνδυνο για το έμβρυο.
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης το σώμα σας πρέπει να παράγει ενάμνιο υγρό για το μωρό, άρα οι ανάγκες σας σε νερό είναι μεγαλύτερες απ’ ότι συνήθως.
Έτσι, ένα έξτρα μπουκάλι νερό την ώρα της ποδηλασίας, δεν είναι αρκετό. Πρέπει να πίνετε 2 με 3 ποτήρια νερό πριν ξεκινήσετε την άσκηση και κατά τη διάρκεια της ποδηλασίας να έχετε μαζί σας ένα μπουκάλι με νερό και ένα με χυμό, καθώς αυτός απορροφάται πιο γρήγορα στο αίμα σας. Πίνετε μερικές γουλιές κάθε 20 λεπτά και να έχετε μαζί σας πάντα 2 μπουκάλια ακόμη με νερό για να μην ξεμείνετε.
-Όσον αφορά το φαγητό, θα πρέπει να έχετε τα παρακάτω στο μυαλό σας:
Tώρα που είστε έγκυος το σώμα σας είναι πολύ διαφορετικό και έχει άλλες ανάγκες.
Η εγκυμοσύνη απαιτεί τη λήψη 300 επιπλέον θερμίδων την ημέρα, οπότε θα πρέπει να φροντίζετε τη διατροφή σας σκεφτόμενες και τι τρώτε αλλά και τι χάνετε κατά τη διάρκεια της ποδηλασίας.
Οι υδατάνθρακες είναι η ιδανική επιλογή για το σώμα σας. Προτιμήστε λοιπόν το ψωμί, τα μακαρόνια, τα φρούτα και τα αμυλούχα λαχανικά.
Επίσης, εάν κάνετε ποδήλατο για περισσότερο από μια ώρα, θα ήταν καλό να τσιμπήστε κάτι ανάμεσα. Μερικές σωστές επιλογές είναι οι μπανάνες και τα μπισκότα με χαμηλά λιπαρά.
Τελικά, να κάνω ποδήλατο ή όχι, κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης;
Η ποδηλασία και όλα τα σπορ είναι ένας ευχάριστος τρόπος για να κρατά κανείς τη φόρμα του, να νιώθει υγιής και να έχει δύναμη και ενέργεια.
Αν λοιπόν η κατάστασή σας και ο γιατρός σας το επιτρέπουν, συνεχίστε τις αγαπημένες σας δραστηριότητες και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ειδικά το πρώτο τρίμηνο, αλλά θυμηθείτε ότι προτεραιότητα πρέπει να έχει πάντα το μωρό σας και η δική σας υγεία.
Αν ανησυχείτε λοιπόν μήπως το χόμπι σας βλάψει με κάποιον τρόπο το έμβρυο που κουβαλάτε στην κοιλιά σας αλλά παράλληλα δε θέλετε να σταματήσετε την ποδηλασία, βρείτε εναλλακτικούς τρόπους άθλησης.
Ένα στατικό ποδήλατο στο σπίτι, πάντα με την απαραίτητη προσοχή στη θερμοκρασία του σώματος και την ενυδάτωση, είναι μια λύση που μπορεί να σας γλιτώσει από το άγχος μιας πτώσης, τα καυσαέρια, τον ήλιο και τα προβλήματα ισορροπίας.
Ακόμα και ένα διαφορετικό, πιο χαλαρό σπορ ή λίγη γυμναστική καθημερινά μπορούν να ικανοποιήσουν τη δίψα σας για άθληση.
Βρείτε τη χρυσή τομή και καλύψτε τις ανάγκες σας προστατεύοντας παράλληλα το μικρό αγγελούδι που θα φέρετε σύντομα στον κόσμο.