Τι κάνει ο πλακούντας;
Ο πλακούντας είναι το πρώτο όργανο που σχηματίζεται,ακόμα και πριν από οποιοδήποτε όργανο του μωρού σας,αφού συλλάβετε.
Παίζει σημαντικό ρόλο στην εγκυμοσύνη σας, γιατί συνδέει εσάς με το μωρό σας, παρέχοντας του οξυγόνο, θρεπτικά συστατικά και ορμόνες μέσα στη μήτρα. Απομακρύνει επίσης τα απόβλητα του.
Ο πλακούντας μεγαλώνει σε όλη την εγκυμοσύνη σας. Είναι επίσης το μόνο όργανο που δημιουργεί το σώμα σας και στη συνέχεια αφού γεννήσετε, δεν το χρειάζεστε πια.
Πως τρώγεται ο πλακούντας;
Ο πλακούντας τρώγεται ωμός, αποξηραίνεται και τοποθετείται σε κάψουλες ή συντηρείται στο ψυγείο και μαγειρεύεται σε διάφορες συνταγές.
Μάλιστα,υπάρχουν βιβλία μαγειρικής που προσφέρουν οδηγίες για την αποθήκευση,την συντήρηση και την προετοιμασία τους για γεύματα όπως smoothies αλλά και διάφορων άλλων με βάση το πλακούντα.
Οι υπέρμαχοι της πλακουντοφαγίας:
Τι προσφέρει η κατανάλωση πλακούντα;
- Οι άνθρωποι που υποστηρίζουν την κατανάλωση του πλακούντα λένε ότι μπορεί να αυξήσει την ποσότητα ενέργειας και γάλακτος της νέας μαμάς.
- Λένε επίσης ότι μπορεί να φέρει σε ισορροπία τις ορμόνες της, μειώνοντας τις πιθανότητές για επιλόχεια κατάθλιψη και αϋπνία.
- Ο πλακούντας είναι υψηλός σε προγεστερόνη και έχει μικρή ποσότητα οξυτοκίνης,μιας ορμόνης υπεύθυνης για την υψηλή διάθεση και τα συναισθήματα της αγάπης.
- Ορισμένες μαιευτικές και γιατροί χρησιμοποιούν τον πλακούντα μετά τον τοκετό για την καταπολέμηση της αιμορραγίας και τον καθαρισμό της μήτρας.
- Ορισμένοι πιστεύουν επίσης ότι η χρήση του πλακούντα σε οποιαδήποτε μορφή μετά τον τοκετό μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου.
- Ο πλακούντας έχει πρωτεΐνες και λίπη. Αλλά αυτά τα θρεπτικά συστατικά μπορούν εξίσου να προσληφθούν, από μια υγιεινή διατροφή.
Οι ισχυρισμοί αυτοί δεν έχουν επιβεβαιωθεί πλήρως επιστημονικά.Αλλά οι έρευνες συνεχίζονται στο κομμάτι αυτό.
Τι λένε όσοι δεν συμφωνούν με την πλακουντοφαγία;
Από την άλλη πλευρά, πολλοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι άν ο πλακούντας δεν έχει υποστεί σωστή επεξεργασία μετά την παράδοση μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα ενός μωρού που κόλλησε στρεπτόκοκκο που υπήρχε στις κάψουλες πλακούντα της μητέρα του.
Οι επιστήμονες, υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχουν επίσημα πιστοποιημένα πρότυπα για τον τρόπο χειρισμού ή συσκευασίας των πλακούντων.
O πλακούντας, καθαρίζεται, κόβεται σε φέτες και αποξηραίνεται στους 46 ° C-71 ° C, στη συνέχεια αλέθεται και τοποθετείται σε περίπου 115-200 κάψουλες ζελατίνης και στο τέλος αποθηκεύεται σε δωμάτιο, σε κατάλληλη θερμοκρασία “.
Άρα δεν μπορεί να ειπωθεί με σιγουριά αν έχει θερμανθεί σε θερμοκρασία αρκετά υψηλή ώστε να σκοτώσει όλα τα επιβλαβή βακτηρίδια.
Οι περισσότερες γυναίκες που τρώνε τον πλακούντα και προσδοκούν ότι θα αισθανθούν καλά ή καλύτερα μετά την κατανάλωση του, τελικά αισθάνονται έτσι.
Έρευνες λένε πως αυτό μπορεί να εξηγείται από το φαινόμενο placebo.
Άλλες πάλι γυναίκες, αισθάνονται άρρωστες μετά την κατανάλωση του πλακούντα.
Εάν κάνετε έρευνα στο διαδίκτυο ή μιλάτε σε γυναίκες που το έχουν δοκιμάσει, μπορείτε να πάρετε διάφορες απόψεις.
Αλλά αυτές βασίζονται στην προσωπική εμπειρία και όχι σε επιστημονικά στοιχεία.
Και όμως… και τα ζώα τρώνε τον πλακούντα τους!
Οι άνθρωποι δεν είναι το μόνο είδος που τρώει τον πλακούντα τους. Στην πραγματικότητα, σχεδόν όλα τα θηλαστικά κάνουν.
Στους αρουραίους, η πλακουντοφαγία, βοηθάει τις μητέρες να ανακουφίζονται από τον πόνο της γέννας.
Αυτό συμβαίνει καθώς, τόσο το αμνιακό υγρό όσο και ο πλακούντας περιέχουν μορφίνη, ένα αναλγητικό συστατικό.
Το μόνο σίγουρο, είναι ότι η πρακτική αυτή έχει κερδίσει πολύ δημοτικότητα.
Επίσης,Πριν από τη δεκαετία του 1970, χρησιμοποιήθηκε αρκετά στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική για τη θεραπεία πολλών ασθενειών σε άνδρες και γυναίκες.