Το πείσμα μπορεί να είναι ο τρόπος του παιδιού για να δείξει πως μπορεί και σκέφτεται μόνο του και ότι διεκδικεί τις σκέψεις και τις απόψεις του. Τους δίνει την αίσθηση ότι μπορούν ελέγχουν την κατάσταση και αυτό ανεβάζει την αυτοπεποίθησή τους.
Παιδιά που δεν ακούνε τους γονείς.
Όταν κάποιος γίνεται γονιός, πέρα από την ευτυχία του, έχει να αντιμετωπίσει και πολλές προκλήσεις. Είναι σαν να υπογράφει συμβόλαιο για 18 χρόνια τουλάχιστον.
Πολλές επιθυμίες του τελειώνουν κατά τη διάρκεια της παιδικής και εφηβικής ηλικίας των παιδιών του.
Το πείσμα στα παιδιά το καταλαβαίνουμε περισσότερο στα νήπια και στους εφήβους.
Είναι μέρος της διαδικασίας ανάπτυξης και μάθησής τους. Το πείσμα δίνει στα παιδιά την αίσθηση ότι μπορούν να ελέγχουν κάποια κατάσταση και να επιδεικνύουν την αυτοπεποίθησή τους που μερικές φορές έρχεται σε σύγκρουση με τους γονείς τους.
Πολλά παιδιά είναι περισσότερο πεισματάρικα από άλλα. Όλα όμως επιδεικνύουν αυτή τη συμπεριφορά για κάποια στιγμή στη ζωή τους.
Που οφείλεται το πείσμα των παιδιών;
Το πείσμα μπορεί να έχει πολλές αιτίες. Μπορεί να οφείλεται σε αναίτιους φόβους, στην άρνηση της αλλαγής, ή την αρχή μιας επανάστασης του παιδιού.
Αν το πείσμα μεγαλώνει, τότε οι γονείς πρέπει να προσέξουν, από τη μια πλευρά, τη σχέση τους με τα παιδιά τους και, από την άλλη, το πόσο εκπαιδευμένα είναι να πειθαρχούν.
Τα παιδιά που έχουν καλές σχέσεις με τους γονείς δε θέλουν να τους βλέπουν να στεναχωριούνται. Όταν η σχέση αρχίζει να βελτιώνεται, τότε χρειάζεται η εκπαίδευση στην πειθαρχία.
Μερικές φορές δημιουργείται μια πολύ αρνητική κατάσταση. Τότε, οι γονείς αντιδρούν με θυμό και φωνές, επειδή νομίζουν πως η συμπεριφορά του παιδιού τους απειλεί την εξουσία τους.
Όμως ο θυμός προσθέτει μόνο θυμό!
Σ’ αυτές τις περιπτώσεις πρέπει οι γονείς να κάνουν υπομονή. Πρώτα είναι σημαντικό να κατανοήσουν τις ρίζες του προβλήματος. Είναι απαραίτητο να σκέφτονται ήρεμα.
Με την κατάλληλη γνώση και κατανόηση, μπορεί να επιστρέψουν σε πιο ευχάριστες στιγμές.
Το πείσμα δεν είναι απαραίτητα αρνητικό
Το πείσμα στα παιδιά πάντα θεωρούνταν ως κακή συμπεριφορά από τους γονείς. Αλλά θα μπορούσαν να κάνουν μια προσπάθεια να το δουν σαν μια πιο θετική τάση.
Το πείσμα μπορεί να είναι ο τρόπος του παιδιού για να δείξει πως μπορεί και σκέφτεται μόνο του και ότι διεκδικεί τις σκέψεις και τις απόψεις του.
Τους δίνει την αίσθηση ότι μπορούν ελέγχουν την κατάσταση και αυτό ανεβάζει την αυτοπεποίθησή τους.
Εσείς ως γονείς πρέπει να αναγνωρίσετε ότι τα παιδιά σας θα είναι πεισματάρικα, από την ίδια τη φύση τους.
Έτσι δεν χρειάζεται να προσπαθείτε να τα αλλάξετε, αλλά να αποδεχθείτε την προσωπικότητα τους και να βρείτε τρόπους να χρησιμοποιήσετε αυτό το πείσμα προς όφελός τους, και προς όφελός σας αντίστοιχα.
Πως να αντιμετωπίσετε το πείσμα ενός παιδιού;
Μπροστά στο πείσμα υπάρχουν λίγες επιλογές. Αν η μάχη γίνεται για κάποιες αξίες, ή την ασφάλεια των παιδιών, οι γονείς πρέπει να οπλιστούν με υπομονή.
Μην θυμώνετε και μην τσακώνεστε. Απλά τοποθετείστε την άποψη σας και τους λόγους για τους οποίους την υποστηρίζετε και τις επιπτώσεις σε περίπτωση ανυπακοής από μέρος τους.
Μετά ακολουθήστε αυτά που είπατε.Αν το θέμα δεν είναι πολύ σοβαρό, διαπραγματευτείτε μαζί του και συμβιβαστείτε.
Σε κάποιες περιπτώσεις είναι αποτελεσματικό ακόμα και να το αφήσετε να κάνει αυτό που θέλει.
Στην περίπτωση αυτή, ξαφνικά θα βρεθεί χωρίς αντίπαλο και η μικρή επανάστασή του θα είναι σαν ένα καράβι χωρίς αέρα στα πανιά.
Χρήσιμες συμβουλές για να τα βγάλετε πέρα με ένα πεισματάρικο παιδί
- Αναγνωρίστε το πρόβλημα και βάλτε το παιδί να ψάξει για τη λύση . Θα πάψετε έτσι να είστε ο εχθρός και το παιδί θα αισθανθεί ότι βρίσκεστε στην ίδια πλευρά.
- Αν θέλετε να κάνει το παιδί σας κάτι, δοκιμάστε να του το ζητήσετε κάποια στιγμή που να μην το διακόπτετε από κάτι άλλο. Αυτός είναι ένας τρόπος για να αποφεύγονται οι καβγάδες.
- Αν το παιδί σας δεν είναι χαρούμενο για κάποια αλλαγή, δώστε του την απαραίτητη προσοχή, έτσι ώστε να ξέρει τι να περιμένει και να θελήσει να συνεργαστεί.
- Να είστε επιβλητικός όταν ζητάτε από το παιδί να κάνει κάτι. Δεν τους ζητάτε χάρη. Ακόμα, ξεκαθαρίστε τις επιπτώσεις της μη συμμόρφωσής τους.
- Να μην ξεχνάτε ότι τα αιτήματά σας πρέπει να είναι λογικά. Μην ζητάτε πράγματα από το παιδί που δεν μπορεί να τα κάνει.
- Να το επαινείτε όταν είναι συνεργάσιμο και φέρεται σωστά.
- Κοιτάξτε τον κόσμο μέσα από τα μάτια του. Μάθετε να μπαίνετε στον κόσμο του. Κοιτάξτε τον όπως θα τον έβλεπε το παιδί σας, και όχι όπως τον βλέπετε εσείς.
- Μάθετε στα παιδιά να δίνουν και να παίρνουν. Συνήθως τα πεισματάρικα παιδιά ξεχνούν να δίνουν και επικεντρώνονται μόνο στο να παίρνουν. Γι’ αυτό είναι καλό να τα παροτρύνετε να μοιράζονται και να βοηθούν τους άλλους. Όταν παίζουν με άλλα παιδιά, μπορείτε να τους ζητάτε να μοιράζονται τα παιχνίδια τους ή να περιμένουν τη σειρά τους.
- Οδηγήστε τα με το παράδειγμα. Πιθανό τα παιδιά σας να έγιναν πεισματάρικα γιατί σας έμοιασαν. Λοιπόν δείξτε τους με το παράδειγμά σας, πού χρειάζεται να είναι κάποιος πεισματάρης και πού όχι. Δείξτε τους ότι κι εσείς σαν ενήλικες χρειάζεται κάποιες φορές να συμβιβαστείτε και να μην κάνετε πάντα αυτό που θέλετε.
- Αφήστε τα να ακουστούν. Ακούτε αυτά που έχουν να σας πουν. Έτσι δείχνετε το ενδιαφέρον σας προς αυτά και τελικά μπορεί μέσα από αυτό να βρείτε και τη λύση.
- Ξεκουραστείτε. Αν έχετε ένα πεισματάρικο παιδί, είναι μεγάλη χαρά αλλά και μεγάλη κούραση. Αν έχετε μια δύσκολη μέρα με το παιδί σας, καλό θα ήταν να βγείτε το βράδυ, καλέστε κάποιον να το κρατήσει και να ηρεμήσετε.
- Όταν το πρόβλημα είναι ανεξέλεγκτο και βλέπετε επαναστατική συμπεριφορά στα παιδιά σας, καλύτερα θα ήταν να επισκεφθείτε κάποιον ειδικό.
Οι γονείς θέλουν πάντα τα παιδιά τους να τους ακούνε, να είναι καλά παιδιά και να κάνουν αυτό που πρέπει, αλλά αν συνεχώς λέτε στο παιδί πόσο πεισματάρικο είναι, θα αρχίσει να σκέφτεται ότι έχει κάτι στραβό πάνω του.
Για το λόγο αυτό, είναι πολύ σημαντικό να δέχεστε το παιδί σας γι’ αυτό που είναι. Μην προσπαθείτε να τονίζετε αυτό το χαρακτηριστικό του συνέχεια, γιατί έτσι δε θα έχετε θετικό αποτέλεσμα.
Ευτυχώς τα πεισματάρικα παιδιά αλλάζουν μόνα τους με τον καιρό. Και αυτή η λάμψη από το ασήμι που βλέπετε τώρα- αρχηγία, αυτοπεποίθηση, μάθηση- είναι πολύ πιθανό να ενισχυθεί όταν το παιδί σας θα μεγαλώσει.
Τότε θα θαυμάζετε το άτομο που θα έχετε μπροστά σας και θα ξεχάσετε όλες τις δυσκολίες που τυχόν σας δημιούργησε.