Αν είστε έγκυος και έχετε ήδη ένα παιδί, το πιθανότερο είναι ότι ανησυχείτε και περνάτε άγρυπνες νύχτες, για το πώς θα επηρεαστεί το μεγαλύτερο παιδί σας με τη νέα άφιξη του μωρού – όπως και πώς θα μπορέσετε να αντεπεξέλθετε στις ανάγκες ακόμα ενός μικρού παιδιού. Προσπαθήστε να μην ανησυχείτε τόσο πολύ – θυμηθείτε ότι όταν γεννηθεί το δεύτερο μωρό σας, θα ξέρετε ακριβώς τι πρέπει να κάνετε.
Αλλά αξίζει να σκεφτείτε κάποια σημαντικά θέματα πριν έρθει το μωρό σας στη ζωή.
Πότε πρέπει να αναγγείλετε το χαρμόσυνο γεγονός στο παιδί σας;
Με δυο λόγια, όχι πολύ νωρίς αλλά μην το καθυστερήσετε και πολύ γιατί το σώμα σας θα αρχίσει να αλλάζει και αυτή θα είναι μια καλή στιγμή για να του το πείτε. Μόλις του πείτε ότι περιμένετε ένα μωρό, αναφέρετέ το συχνά, αλλά μην το παρακάνετε με λεπτομέρειες ή πολλές πληροφορίες, επειδή κανένα μικρό παιδί δεν μπορεί να καταλάβει πραγματικά τη διαφορά που κάνει ένα μωρό, μέχρι τη στιγμή που θα γεννηθεί, και ακόμα και τότε, μπορεί να περάσει λίγος καιρός μέχρι να το καταλάβει.
Πείτε του ότι ένα νέο μωρό μεγαλώνει μέσα σας – αφήστε το να ακουμπήσει ελαφρά την κοιλιά σας και να πει ένα «γεια» στο μωρό αν θέλει. Μπορεί επίσης να διασκεδάσει αν έρθει μαζί σας σε κάποιον προγεννητικό έλεγχο και ακούσει την καρδιά του μωρού.
Τι άλλο πρέπει να κάνετε για να το προετοιμάσετε;
Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να κάνετε είναι να περνάτε όμορφες και τρυφερές στιγμές μαζί, γιατί η ζωή θα αλλάξει – τουλάχιστον για λίγο – και αξίζει να εκμεταλλευτείτε στο έπακρο τη σχέση που έχετε αυτή τη στιγμή. Από την άλλη μεριά, πρέπει να σιγουρέψετε το γεγονός ότι θα είναι ευτυχισμένο με τους ανθρώπους που θα το φροντίζουν την περίοδο που θα γεννηθεί το μωρό, οπότε βρείτε ευκαιρίες να του δώσετε χρόνο με την γιαγιά και τον παππού, ή με τους θείους και τις θείες ή τους κοντινούς φίλους που θα είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν.
Είναι δύσκολο για ένα παιδί να καταλάβει τι σημαίνει ένα μωρό στο σπίτι, αλλά ένας καλός τρόπος για να το προετοιμάσετε είναι με το να κοιτάξετε μαζί τα οικογενειακά άλμπουμ και να του μιλήσετε για το πώς ήταν όταν ήταν εκείνο μωρό. Εξηγήστε του ότι και το νέο μωρό θα είναι έτσι, και ότι και εκείνο θα αρχίσει να μεγαλώνει και να μπορεί να κάνει περισσότερα πράγματα, όπως έκανε και το μικρό σας όταν ήταν μωρό.
Μην πείτε στο παιδί σας ότι το μωρό θα είναι «ένας φίλος για σένα», επειδή κατά την διάρκεια του πρώτου χρόνου περίπου, είναι απίθανο να συμβεί αυτό – αντιθέτως, από την δική του άποψη, ο νεοφερμένος θα είναι ένα εμπόδιο πριν γίνει σύμμαχός του.
Πώς θα τα καταφέρετε λίγο πριν έρθει η ώρα να γεννήσετε;
Πριν μπείτε στο νοσοκομείο για τον τοκετό, θα χρειαστείτε μια λίστα με φίλους και συγγενείς που είναι πρόθυμοι να φροντίσουν το μικρό σας όσο εσείς θα είστε στο νοσοκομείο. Σιγουρευτείτε ότι έχετε πάντα μαζί σας και τα κινητά τους τηλέφωνα, έτσι ώστε να τους ειδοποιήσετε όταν θα χρειαστείτε την βοήθειά τους – και να τους ενημερώσετε προσεχτικά για το πόσα θέλετε να πουν στο μικρό σας για το νέο μωρό.
Αν εσείς ή ο σύντροφός σας θέλετε να είστε αυτοί που θα του πουν για τον νέο του αδερφό ή αδερφή, μην αφήσετε την γιαγιά να το κάνει πρώτη.
Η πρώτη συνάντηση είναι πάντα και η πιο σημαντική και είναι σίγουρο ότι θέλετε να γίνει σωστά. Η καλύτερη συμβουλή είναι το μωρό να βρίσκεται στο κρεβατάκι του μόλις έρθει το παιδί σας να σας επισκεφτεί, έτσι ώστε να έχετε ελεύθερα τα χέρια σας για να το αγκαλιάσετε και για να μπορέσετε να περιεργαστείτε μαζί το νέο μωρό.
Και εσείς και το παιδί σας μπορεί να νιώσετε λίγο άσχημα που θα είστε μακριά αν βρίσκεστε στο νοσοκομείο για λίγες μέρες.
Θα είναι πιο εύκολο και για τους δυο να αντεπεξέλθετε, αν το μικρό σας βρίσκεται υπό την συνεχή φροντίδα του συντρόφου σας ή κάποιου φίλου ή συγγενή. Πολλοί μπαμπάδες ισχυρίζονται ότι δέθηκαν πολύ περισσότερο με το παιδί τους την περίοδο που γεννιόταν το δεύτερο μωρό.
Πώς θα τα καταφέρετε τις πρώτες μέρες και εβδομάδες;
Μπορεί να είναι δύσκολο κάποιες φορές, αλλά δεν είναι ακατόρθωτο. Οι συμβουλές μας για να μπορέσετε να αντεπεξέλθετε είναι οι εξής:
Προετοιμάστε όσο πιο πολλά μπορείτε από νωρίς. Μαγειρέψτε και καταψύξτε γεύματα ενώ είστε ακόμα έγκυος, έτσι ώστε να έχετε μια καλή προμήθεια από θρεπτικές τροφές για να μπορέσετε να βγάλετε τις πρώτες μέρες μετά την γέννα χωρίς να έχετε να σκέφτεστε και το άγχος του μαγειρέματος.
Μην νιώθετε πολύ περήφανοι για να δεχτείτε προσφορές ή βοήθεια – και μην φοβάστε να προτείνετε πραγματικά χρήσιμα πράγματα που μπορούν να κάνουν οι φίλοι σας.
Μειώστε τις προσδοκίες σας για το πώς θα δείχνει το σπίτι σας τις πρώτες εβδομάδες μετά την γέννηση του μωρού σας. Θα έχετε πολλά να κάνετε, και πραγματικά δεν έχει σημασία αν δεν ξεσκονίσατε, ή αν πρέπει να φοράτε ασιδέρωτα ρούχα για λίγες ημέρες.
Όσο πιο σύντομα μπορείτε, προσπαθήστε να βγαίνετε τουλάχιστον για έναν σύντομο περίπατο κάθε μέρα – θα εκπλαγείτε με το πόσο θα τονωθείτε αν βγείτε έστω και λίγο έξω από το σπίτι.
Δώστε στο παιδί σας να καταλάβει από την πρώτη στιγμή ότι το μωρό θα δείχνει ενδιαφέρον για αυτό, θα το παρατηρεί και θα το αγαπάει. Πείτε πράγματα όπως: «ακολουθεί το παιχνίδι σου με τα μάτια του» και «το ενδιαφέρει πολύ αυτό που κάνεις».
Συμπεριλάβετε το σε παιχνίδια με το μωρό, από τις πρώτες κιόλας μέρες, και πάντα να του λέτε πόσο πολύ εκτιμάτε την βοήθειά του όταν πρέπει να κάνετε μπάνιο στο μωρό, κ.ά.