Επικίνδυνη για κατάθλιψη στην ενηλικίωση η χρήση κάνναβης από εφήβους
Με αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης μετά την ενηλικίωση σχετίζεται η χρήση κάνναβης κατά την εφηβεία όπως αποκαλύπτει νέα διεθνής επιστημονική μελέτη. Σύμφωνα με τους επιστήμονες ένα στα 14 άτομα κάτω των 35 χρόνων που εμφανίζει κατάθλιψη θα μπορούσε να την αποφύγει εάν κατά την εφηβική του ζωή δεν είχε κάνει χρήση κάνναβης.
Μέχρι πρόσφατα οι ερευνητές εστίαζαν το ενδιαφέρον τους στο ρόλο της κάνναβης στη ψύχωση ενώ είναι περιορισμένη η γνώση γύρω από τις επιδράσεις που έχει η χρήση της στην αύξηση πιο κοινών διαταραχών όπως η κατάθλιψη ή ακόμη και το άγχος.
Η σπουδαιότητα της έρευνας αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕ, πάνω από το 17 εκατομμύρια άτομα ηλικίας 15 έως 34 ετών (το 14,1% αυτής της ηλικιακής ομάδας), έκαναν χρήση κάνναβης το 2018.
Όσον αφορά στην μελέτη, πρόκειται για μετα-ανάλυση στοιχείων 11 επιστημονικών ερευνών, που είχαν γίνει από το 1993 έως πρόσφατα και οι οποίες αφορούσαν συνολικά 23.317 ανθρώπους.
Οι ερευνητές από τα πανεπιστήμια ΜακΓκιλ του Καναδά και Οξφόρδης της Βρετανίας, με επικεφαλής τους καθηγητές ψυχιατρικής Γκαμπριέλα Γκόμπι και Αντρέα Τσιπριάνι αντίστοιχα, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό ψυχιατρικής JAMA Psychiatry, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η χρήση κάνναβης από τους εφήβους αυξάνει σημαντικά (κατά 37%) τον κίνδυνο κατάθλιψης και αυτοκτονικής τάσης, αλλά όχι άγχους, όταν έχουν ενηλικιωθεί.
Μολονότι ο κίνδυνος σε προσωπικό επίπεδο είναι σχετικά περιορισμένος, αν ληφθεί υπόψη η ολοένα αυξανόμενη χρήση κάνναβης (μαριχουάνας) διεθνώς, τότε το μέγεθος του προβλήματος γίνεται περισσότερο αισθητό και ανησυχητικό, σύμφωνα με τους ερευνητές.
«Αν και το μέγεθος των αρνητικών επιπτώσεων της κάνναβης μπορεί να ποικίλει ανάμεσα στους εφήβους, ούτε είναι δυνατό να προβλεφθεί ο ακριβής κίνδυνος για τον κάθε έφηβο, παρόλα αυτά η ευρεία χρήση της κάνναβης από τις νέες γενιές δημιουργεί ένα σημαντικό ζήτημα δημόσιας υγείας», δήλωσε ο Τσιπριάνι.
«Η συχνή χρήση κάνναβης στη διάρκεια της εφηβείας σχετίζεται με χειρότερες επιδόσεις στο σχολείο, εθισμό, ψύχωση, νευροψυχολογικά προβλήματα, αυξημένο κίνδυνο τροχαίων, καθώς επίσης αναπνευστικά προβλήματα που σχετίζονται με το κάπνισμα», πρόσθεσε.
Το πιο δραστικό συστατικό της κάνναβης, η τετραϋδροκανναβινόλη (THC), ευθύνεται για τις περισσότερες επιπτώσεις στον ψυχισμό, ενώ έχει και εθιστικές ιδιότητες. Πιστεύεται ότι η κάνναβη μπορεί να αλλάξει τη φυσιολογική νευροανάπτυξη του εφηβικού εγκεφάλου.