για 12 μερίδες
Γέμιση με μήλα
- αποξηραμένα μήλα (455 g)
- 1 φλιτζάνι καστανή ζάχαρη (220 g)
- 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
- 1 κουταλάκι του γλυκού τζίντζερ
- ½ κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο μοσχοκάρυδο
- 4 φλιτζάνια νερό (960 mL)
ΚΕΪΚ
- 5 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις, συν περισσότερο για τη σκόνη (625 g)
- 1 κουταλάκι του γλυκού baking powder
- 1 κουταλάκι του γλυκού baking soda
- 1 κουταλάκι αλάτι
- 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
- ¾ φλιτζάνι ανάλατο βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου (170 g)
- 1 φλιτζάνι ζάχαρη (200 g)
- 2 μεγάλα αυγά
- Μελάσσα (335 g)
- 1 φλιτζάνι βουτυρόγαλα (240 mL)
- ζάχαρη , για το σερβίρισμα
Γέμιση με μήλα – Εκτέλεση
-Συνδυάστε τα αποξηραμένα μήλα, την καστανή ζάχαρη, την κανέλα, το τζίντζερ, το μοσχοκάρυδο και το νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα με μέση προς υψηλή θερμότητα και ανακατέψτε.
-Μαγειρέψτε για 30 λεπτά-1 ώρα ή έως ότου τα μήλα να είναι τρυφερά και να έχουν απορροφήσει το υγρό.
-Πολτοποιήστε τα μήλα και στη συνέχεια μειώστε τη θερμότητα σε χαμηλά επίπεδα.
-Αφαιρέστε από τη φωτιά και αφήστε να κρυώσει.
Κάντε το κέικ:
Σε ένα μεγάλο μπολ, συνδυάστε:
- το αλεύρι,
- baking powder
- baking soda,
- το αλάτι
- και την κανέλα.
Σε ένα ξεχωριστό μεγάλο μπολ, χτυπήστε μαζί
- το βούτυρο
- και τη ζάχαρη μέχρι να γίνει το μείγμα ομογενοποιημένο το μείγμα
- Προσθέστε τα αυγά
- και τη μελάσα και χτυπήστε μέχρι να ομογενοποιηθεί πλήρως το μείγμα και να πάρει ένα χρώμα ανοιχτό καφέ.
-Προσθέστε ⅓ του μείγματος από το αλεύρι στο μπολ με τα αβγά και ανακτατέψτε με μια σπάτουλα μέχρι να ομογενοποιηθεί πλήρως.
-Προσθέστε το μισό βουτυρόγαλα και ανακατέψτε μέχρι να ομογενοποιηθεί πλήρως.
-Συνεχίστε να προσθέτετε το υπόλοιπο αλεύρι και το βουτυρόγαλα εναλλάξ, χτυπώντας καλά πριν προσθέσετε το επόμενο.
-Αφήστε το μείγμα για μισή ώρα
-Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελισίου
-Αλευρώστε καλά μια καθαρή επιφάνεια και βάζετε το κέικ.
- Πασπαλίστε από πάνω και επιπλέον αλεύρι.
- Σχηματίστε ένα ορθογώνιο παραλληλόγραμμο και κόψτε το σε 5 κομμάτια
-Ψήστε για 12 λεπτά κάθε κομμάτι της ζύμης του κέικ
-Αφήστε τα κέικ να κρυώσουν εντελώς.
-Για να φτιάξετε μια μηλόπιτα πύργο, βάλτε ως βάση μια στρώση κέικ και βάλτε από πάνω μια στρώση από μήλα.
-Επαναλάβετε το ίδιο με τα υπόλοιπα στρώματα κέικ.
-Τυλίξτε το κέικ σε πλαστικό περιτύλιγμα και ψύξτε το για 24 ώρες.
-Μόλις το βγάλετε τρίψτε λίγη ζάχαρη από πάνω για να το σερβίρετε
-Καλή σας όρεξη
Αν σας άρεσε το παραπάνω άρθρο, κάντε like στη σελίδα μας στο fb