Παιδί και κλέψιμο
Πολλά μικρά παιδιά – ειδικά αυτά που δεν έχουν μεγαλύτερους αδελφούς ή αδελφές να επιβάλλονται λέγοντας «αυτό είναι δικό μου!», έχουνε μια τόσο ασαφή εικόνα για τα δικαιώματα ιδιοκτησίας, όσο και για την αλήθεια.
Μέσα στην οικογένεια θα υπάρχουν πολλά πράγματα που ανήκουν σε όλους, κάποια που ανήκουν σε συγκεκριμένα άτομα, αλλά μπορούν να δανειστούν ελεύθερα, και κάποια που είναι «προσωπικές ιδιοκτησίες» και μπορεί να τα χρησιμοποιήσει μόνο ο κάτοχός τους.
Υπάρχουν όμως μπερδέματα και έξω από το σπίτι. Δεν πειράζει να κρατήσει την μπαλίτσα που βρήκε μέσα στους θάμνους στο πάρκο, αλλά πειράζει αν κρατήσει μια τσάντα.
Δεν πειράζει αν φέρει την ζωγραφιά του από το νηπιαγωγείο, αλλά όχι και ένα κομμάτι πλαστελίνης. Επιτρέπεται να πάρουμε διάφορα διαφημιστικά από μαγαζιά, αλλά δεν επιτρέπεται να πάρουμε κάποιο προϊόν.
Μέχρι να μπορέσει το παιδί σας να το καταλάβει όλο αυτό, δεν υπάρχει νόημα να κάνετε ηθικό θέμα το ότι το παιδί σας μαζεύει όσα πράγματα μπορεί να του αρέσουν.
Από την άλλη όμως, δεν πρέπει και να το αψηφήσετε τελείως, γιατί ακόμα και στην ηλικία των τριών ή τεσσάρων, οι άλλοι μπορεί να το αποκαλέσουν κλοπή και να δημιουργήσουν ολόκληρο ζήτημα.
Ίσως βρείτε χρήσιμο να διαχωρίσετε το θέμα της ηθικής από τις πολυπλοκότητες της καθημερινής συμπεριφοράς. Συζητήστε το πρώτο, και ορίστε κάποιους κανόνες για να κατευθύνουν το δεύτερο, όπως:
- να μην φέρνει τίποτα από το σπίτι κάποιου χωρίς πρώτα να τον ρωτήσει.
- Πάντα να ρωτάει έναν ενήλικα αν μπορεί να κρατήσει κάτι που βρήκε.
- Μην παίρνει τίποτα από κάποιο μαγαζί, αν δεν του πει πρώτα κάποιος ενήλικας ότι μπορεί να το κάνει.
Το παιδί μου κλέβει χρήματα
- Προσπαθήστε να μην είστε ιδιαίτερα ηθικολόγοι με τα χρήματα. Αν το παιδί σας πάρει κάποια από την τσάντα σας, σταματήστε και σκεφτείτε τι θα του λέγατε αν ήταν κάποιο κραγιόν, και πείτε ακριβώς το ίδιο και για τα χρήματα. Για τα μικρά παιδιά, και τα δυο σημαίνουν το ίδιο πράγμα. Θησαυρός.
- Γνωρίζουν βέβαια πως τα χρήματα είναι σημαντικά, επειδή σας ακούνε να μιλάτε για αυτά, και σας βλέπουν να τα ανταλλάσσετε με όμορφα πράγματα. Αλλά για τα παιδιά, τα χρήματα είναι σαν τις μάρκες που χρησιμοποιούν στο λούνα παρκ. Δεν μπορούν ακόμα να συλλάβουν την έννοια των πραγματικών χρημάτων.
- Και στις δυο περιπτώσεις, το πιο σημαντικό είναι να μην του δείξετε θυμό και να προσπαθήσετε με μια ήσυχη συζήτηση, να το κάνετε να καταλάβει.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ :
-
Συναισθηματική νοημοσύνη και παιδί : Πως θα την καλλιεργήσετε;
-
Τιμωρία και ψυχολογία : Πρέπει να τιμωρούμε τα παιδιά;
-
Ακαταστασία παιδιού και ψυχολογία : Πως να την διαχειριστείτε;
-
Μικροί και μεγάλοι φόβοι των παιδιών.
-
Ψέματα στην παιδική ηλικια : αίτια και αντιμετώπιση